Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Διαδίκτυο και…παράπλευρες ή ασύμμετρες απειλές

Διάβασα, Είδα, Άκουσα και Έγραψα: ...από τον ημερήσιο τύπο

Διαδίκτυο και…

…κατασκοπεία… εταιρειών: «…υποκλέπτουν υπερπολύτιμο υλικό, το οποίο κατόπιν πωλούν αποκομίζοντας παρανόμως τεράστια κέρδη...».

…και sex + πορνό: «…Γέμισε το διαδίκτυο παιδικό πορνό. …Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Ιντερνετ καταμέτρησε 3.077 ιστοσελίδες με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας… …Τελευταίοι οι έλληνες στο διαδίκτυο πρώτοι στα πορνό…»


…εθισμός, μια νέα μορφή εξάρτησης-η νέα νόσος των εφήβων: «…Περνούν ακόμα και 30 ώρες στα Ιντερνετ καφέ, παίζοντας παιχνίδια στο Διαδίκτυο… Η εξάρτησή τους από το Διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλη που παραμελούν την προσωπική τους φροντίδα και υγιεινή…. Ηδη 20 έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής στο Παίδων...".



…αυτοκτονίες - Κυβερνοαυτοκτονίες: "...ο νέος εφιάλτης – Αυτοχείριες μέσω Ιντερνετ...10 εφήβους έχει διασώσει το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ...." "...ιστοσελίδες «οδηγούν» σε αυτοκτονίες...Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «κυβερνοαυτοκτονία» και αναφέρεται σε επίδοξους αυτόχειρες οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου και συμφωνούν να αυτοκτονήσουν σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο...".

Συμπέρασμα: παράδεισος ή κόλαση ο ΗΥ και το διαδίκτυο; Ευλογία ή κατάρα; Τίποτε και όλ' αυτά! Το παν είναι η σωστή χρήση και ο αυστηρός έλεγχος (σε ανήλικους). Αλλά εδώ υπάρχει ένα νέο χάσμα: οι γονείς δεν γνωρίζουν και πολλά για την τεχνολογία. Μέχρι τα σημερινά παιδιά να γίνουν γονείς θα υπάρχει αυτό το χάσμα! Η γεφύρωσή του φαίνεται δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη.



Η πραγματικότητα όμως, είναι μία: ζούμε στην ...ιντερνετική εποχή, και γι αυτό πρέπει να ξεχάσουμε πολλά απ’ αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα -για την ακρίβεια μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι νέες δυνατότητες που μας προσφέρει ο ΗΥ και το διαδίκτυο είναι …απεριόριστες. Καταγράφω ορισμένες: αλληλογραφία, φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις, ζωντανή ενημέρωση, κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών, ακόμα και διαμόρφωση του προσωπικού τηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς μάλιστα τις ανεπιθύμητες διαφημίσεις, τηλεδιασκέψεις, και πολλές άλλες εφαρμογές λιγότερο ή περισσότερο γνωστές. Θα πρέπει όμως αποφύγουμε τις καταστάσεις στις οποίες, ο φορητός υπολογιστής γίνεται η φυσική προέκταση του ώμου, το συμπαθητικό "ποντίκι" η φυσική προέκταση της παλάμης και το πληκτρολόγιο η προέκταση των δακτύλων μας.

Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε: “Κάποιος ο οποίος έχει εθιστεί μέσω του διαδικτύου σε εικονικούς κόσμους, θα μπορέσει να επιβιώσει στον πραγματικό κόσμο; Και αν ναι, τί και ποιες εμπειρίες του θα μπορέσει να προσφέρει αργότερα στις νεότερες γενιές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...