Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Το μαύρο έχει περιεχόμενο; Κι αν ναι, είναι μαύρο;


...μαύρα μάτια,

μαύρα φρύδια,

μαύρα κατσαρά μαλλιά...
Τους τελευταίους μήνες –από το καλοκαίρι του 2007 και εντεύθεν- η Ελλάδα ζει στο …μαύρο. Κοιτάς πίσω, μαύρο (Ζαχοπουλιάδα). Κοιτά πολύ πίσω, κατάμαυρο (πυρκαγιές σ’ όλη την Ελλάδα). Κοιτάς μπροστά, μαύρο πάλι (οι παράπλευρες απώλειες της Ζαχοπουλιάδας). Κοιτάς δεξιά, μαύρο, αριστερά, πάλι μαύρο. Πάνω, κάτω, όλα μαύρα....Μαύρο, μωρέ, καταλαβαίνετε. Παντού κυριαρχεί το μαύρο. Ούτε η κόλαση δεν θα έχει τόσο μαύρο. Το χάλι μας το μαύρο, δηλαδή!


'Ετσι, σκέφτηκα, να ψάξω να βρω ποιο είναι το περιεχόμενο του …μαύρου. Διότι το συνηθίζουμε βλέπετε πολύ το μαύρο στη ζωή μας. Πάρτε παραδείγματα: «…η απόσταση που χωρίζει τις αιματοβαμμένες ιστορίες του αστυνομικού δελτίου από το μαύρο χιούμορ είναι ελάχιστη…» ή «…μαύρη μέρα η χθεσινή για τα χρηματιστήρια…», «…ξεκίνησε τις παραστάσεις τους το Μαύρο Θέατρο της Πράγας…», «...μαύρο το τοπίο για το ασφαλιστικό…», «...είναι το μαύρο πρόβατο για την κοινοβουλευτική ομάδα…», «…το χαβιάρι, το μαύρο διαμάντι, κινδυνεύει με εξαφανισμό…», «…μαύρο στους Μαυρογιαλούρους της πολιτικής…», «…κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος…», «…παιχνίδια πολέμου και κερδοσκοπίας με τον μαύρο χρυσό…», «…οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μαύρες τρύπες στα κέντρα πάνω από 30 γαλαξιών…», «…οι οι παίχτες ήταν σε μαύρο χάλι με αποτέλεσμα την απρόσμενη ήττα-διασυρμό της ομάδας…», «…μετά την πτώση του αεροπλάνου αναζητείται Το μαύρο κουτί να διαφωτίσει…», «…με τη μαύρη έκδοση του Google
μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια...», «…κάναμε μαύρα μάτια να σε ξαναδούμε…» κ.ά.

Δύο ειδήσεις μου προκάλεσαν ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον. Η πρώτη αναφέρεται σ’ ένα νέο υλικό πιο μαύρο κι απ’ το μαύρο που κατασκευάστηκε και απορροφάει το 99,9% του ηλιακού φωτός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι μπόρεσαν να κατασκευάσουν το πιο σκουρόχρωμο υλικό στον κόσμο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υλικό που κατασκεύασαν έχει ικανότητα απορρόφησης του 99,9% του φωτός στο οποίο εκτίθεται. Το πρωτοποριακό υλικό –το πιο μαύρο... μαύρο στη Γη…. Περισσότερα, εδώ!
Η δεύτερη αναφέρεται στον όρο «μαύρα φώτα» Στην πραγματικότητα, το «μαύρο φως» αναφέρεται στην υπεριώδη ακτίνα ή την υπέρυθρη ακτινοβολία που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει. Αναγκάζει τα φθορισμού υλικά για να εκπέμψει το ορατό φως, και χρησιμοποιείται για να πάρει τις φωτογραφίες στο σκοτάδι… Περισσότερα, εδώ!


Ξαναγυρίζω στο μαύρο χρώμα. Μαύροι δεν είναι φυσικά όλοι οι μήνες και όλες οι εποχές. Τα χρώματα της άνοιξης έχουν ως βάση το κίτρινο αλλά σε πιο φωτεινές αποχρώσεις. Γενικά όμως κυριαρχούν όλα τα χρώματα της ίριδας. Εξάλλου θα έχετε ακούσει την έκφραση «ζωγραφίζω με τα χρώματα της άνοιξης». Το καλοκαίρι κυριαρχούν ζωντανά, φωτεινά και ελκυστικά χρώματα, το κίτρινο, πορτοκαλί, turquesa, πράσινο, fucsia, γαλάζιο, σοκολατί. Τα φυσικά χρώματα του φθινόπωρου είναι ζεστά, πλούσια σε γήινους χρωματισμούς με χρυσές αποχρώσεις. Κόκκινα, καφέ, βαθιά πράσινα, χρυσοκίτρινα, πορτοκαλί και χρυσά. Τα χρώματα του χειμώνα αγνά, καθαρά και με ισχυρές αντιθέσεις. Κυριαρχεί το γκρίζο με όλες τους τις αποχρώσεις, μολυβί, γκρι ανθρακί μέχρι το πολύ ανοικτό. Ακολουθεί το λευκό, το πάλλευκο.

Ας δούμε τώρα κάτι, για μένα, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ (Βικιπαίδεια σ' ευχαριστώ). Πώς φαίνονται τα βασικά χρώματα σε λευκό και σε μαύρο φόντο.

ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΦΟΝΤΟ

Τα τρία βασικά χρώματα (στο σύστημα CMYΚ) είναι: Γαλάζιο–Μοβ–Κίτρινο. Με αυτά τα τρία δημιουργούμε τα:
Κόκκινο: Μοβ + Κίτρινο
Πράσινο: Κίτρινο + Γαλάζιο
Μπλε: Γαλάζιο + Μοβ

Οι συνδυασμοί που δίνουν το μαύρο χρώμα:

Μαύρο: Γαλάζιο + Μοβ(Magenta) + Κίτρινο
Μαύρο: Γαλάζιο + Κόκκινο
Μαύρο: Μοβ(Magenta) + Πράσινο
Μαύρο: Κίτρινο + Μπλε

ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ

Βασικά χρώματα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή: Κόκκινο – Πράσινο – Μπλε (RGB). Συνδυάζοντας αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε τα:
Κίτρινο: Κόκκινο + Πράσινο
Γαλάζιο: Πράσινο + Μπλε
Μοβ: Μπλε + Κόκκινο

Πώς δημιουργείται το λευκό:

Λευκό: Κόκκινο + Πράσινο + Μπλε
Λευκό επίσης δίνουν και οι συνδυασμοί :
Λευκό: Κόκκινο + Γαλάζιο
Λευκό: Πράσινο + Μοβ
Λευκό: Μπλε + Κίτρινο

Τα αποτελέσματα μου φαίνονται εκπληκτικά. Μου βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το μαύρο χρώμα έχει περιεχόμενο. Και περιεχόμενο πολύχρωμο, διαυγές, αγνό. Ψηφίζω λοιπόν …μαύρο! Αυτό το …πόνημά μου, μου έδωσε κι ένα μήνυμα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θα ζω με την ελπίδα κάποτε να μυρίσω ένα …μαύρο τριαντάφυλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...