Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Πώς είδαν τις εκλογές στην Κύπρο

Θετικά είδαν την ήττα Τάσσου οι Τούρκοι
Θετικά και με πανηγυρικό τρόπο αντιμετώπισαν στα κατεχόμενα τον αποκλεισμό του Προέδρου Παπαδόπουλου από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο αποκλεισμός του Προέδρου της Κ.Δ., Τάσσου Παπαδόπουλου, από τη διεκδίκηση της προεδρίας δημιουργεί ελπίδες για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ταλάτ αναφέρει πως ''το γεγονός ότι απορρίφθηκε από τον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) για τα πέντε τελευταία έτη και ο οποίος πρωτοστάτησε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, που ήταν το πλέον ολοκληρωμένο σχέδιο διευθέτησης του προβλήματος μέχρι τώρα, δημιουργεί ελπίδες ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα ξεπερασθεί''.


Πανηγυρικές εκδόσεις από τ/κ και τουρκικές εφημερίδες
Μέχρι και για «δημοκρατική επανάσταση» κάνει λόγο ο Τ/Κ Τύπος αναφερόμενος στις προχθεσινές εκλογές. Οι εφημερίδες αναφέρθηκαν στις εκλογές με τίτλους όπως «Ο Τάσσος έχασε», «ο Παπαδόπουλος υποσκελίσθηκε», «Οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στην διχοτόμηση», για «δημοκρατική επανάσταση» που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι με την επιλογή τους , ή «έχασε τις εκλογές ο Mr. No». Η Hurriyet έχει τίτλο «Στην Κύπρο έχασε τις εκλογές ο Mr. No». Η Μilliyet γράφει «Νέα περίοδος στην Κύπρο» και τον υπέρτιτλο «ο Παπαδόπουλος έφυγε». Η Sabah δημοσιεύει ανταπόκριση με τον τίτλο «Αποτέλεσμα - Έκπληξη: Ο Τάσσος αποκλείστηκε». Η Cumhuriyet δημοσιεύει ανταπόκριση με τον τίτλο «Ηττήθηκε ο Παπαδόπουλος». Η Radikal γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Δεν υπάρχει πλέον ο Τάσσος στην Κύπρο». Η Vatan αναφέρεται στις εκλογές στην Κύπρο με τον τίτλο «Είπε 'όχι' στη λύση και έχασε τη θέση του».
Διεθνής έκπληξη στις πέντε ηπείρους για το αποτέλεσμα των εκλογών και τον αποκλεισμό του Τάσσου από το δεύτερο γύρο
Ως αποτέλεσμα-έκπληξη χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωση την ήττα του Προέδρου Παπαδόπουλου στο πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο.
Δημοσιογράφος και αναλυτής της Le Monde Diplomatique αναφέρει πως και οι δύο υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο αντιμετωπίζονται θετικά στην Ευρώπη. Επίσης οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι ο Χριστόφιας και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν δίνουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση καλών σχέσεων και στη συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους».
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η ψηφοφορία έφερε αντικατάσταση του «σκληροπηρυνικού» Προέδρου της Κύπρου, ένα αποτέλεσμα που ερμηνεύεται και ως ανανέωση των ελπίδων για να βρεθεί λύση στο από τρείς δεκαετίες μοιρασμένο νησί.
CNN: Αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στη Λευκωσία με τον νυν Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να μένει εκτός από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
United Press international: Αναζωογονείται η ελπίδα για την ενότητα στην Κύπρο μετά την εκλογική του Τάσσου Παπαδόπουλου στον πρώτο κύκλο των προεδρικών εκλογών και αυξάνονται οι ελπίδες ότι μπορούν να επαναρχίσουν οι διεθνείς προσπάθειες για να ξαναενωθεί το διαιρεμένο νησί.
Financial Times: Η ήττα του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές της Κύπρου ανοίγει μια νέα δυνατότητα επανένωσης του νησιού.
Independent: Η απροσδόκητη ήττα του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ανοίγει την πόρτα στις ελπίδες επανένωσης της Κύπρου, μετά τον πρώτο κύκλο των προεδρικών εκλογών της χώρας.
Deutsche Welle: Νέο αρχηγό κράτους θα έχει η Κύπρος μετά την ήττα του Προέδρου Παπαδόπουλου στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
New York Times: Αιφνιδιαστική ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου έφερε ο πρώτος κύκλος των εκλογών για Πρόεδρο της Κύπρου κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του από μακρόν διαιρεμένου νησιού.
Russian Information Agency Novosti: Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στις εκλογές της Κυριακής που ήταν οι πλέον αμφίρροπες αλλά και ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την αυτοανακηρυχθείσα , «Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Λέτε οι συμπατριώτες μου οι Κύπριοι να έκαναν ένα λάθος; Γιατί αυτοί οι πανηγυρισμοί και οι ...εκπλήξεις, δε μου φαίνονται ...ασόβαροι!
Φοβάμαι γι αυτά που θα γίνουν για μένα ...μαζί με μένα!

2 σχόλια:

Meropi είπε...

Φλούφλη μου,
θα σου πω την αμαρτία μου. Κι εγώ χάρηκα που δεν βγήκε ο Τάσσος....Θεωρώ ότι δεν πολέμησε να βελτιώσει όσο έπρεπε το σχέδιο Ανάν και το άφησε να εξελιχτεί σε μη ανεκτό.Έχω μια αδιόρατη σκέψη ότι κατά βάθος ήθελε τη διχοτόμηση. Να πορευτούμε μόνοι μας, χωρίς τους Τουρκοκύπριους...Έρριξε και δάκρυ κορόμηλο, που μου φάνηκε λίγο υποκριτικό.
Ας δοκιμάσουμε κι άλλον, κατά προτίμηση το Χριστόφια... Έτσι κι αλλιώς με τον Τάσσο είχαμε πια φτάσει σε στασιμότητα. Παγιώθηκε η διχοτόμηση...

phlou...flis είπε...

@meropi: Δεν ανάγνωσα τα αποτελέσματα των εκλογών παρά μόνο λίγες αράδες. Το αποτέλεσμα το διαμόρφωσαν οι νέοι οι οποίοι εδώ και 34 χρόνια έχουν ζήσει αυτήν την κατάσταση, δηλ. …αυτοί από κει και ‘μεις από δω. Δεν μπορώ να προβλέψω το μελλοντικό αποτέλεσμα αυτής τους της επιλογής, αλλά σου ομολογώ πως, λίγο, φοβάμαι…

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...