Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Θιβέτ = Οίκος των θησαυρών της Δύσης, στη γλώσσα των μανδαρίνων (1)




Δε γνώριζα τι παιχνίδια παίζονταιαν παίζονται- με αυτές τις διαμαρτυρίες γύρω από το Θιβέτ. Αν είναι πολιτικά ή θρησκευτικά τα κίνητρα των διαμαρτυρόμενων. Αν είναι δημοκράτεςεναντίον της καταδυναστεύουσας Κίνας- ή ΔαλάιΛαμαϊστέςοπαδοί του θρησκευτικού ηγέτη του Θιβετιανού Βουδισμού. Σίγουρο είναι πως όλες αυτές οι διαμαρτυρίες, με αφορμή τη διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας στις πέντε ηπείρους, που ανάγκασαν τον κ. Ζ. Ρογκ να κάνει έκκληση (2) στο Πεκίνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με έκαναν να ψάξω να δω τι γίνεται. 'Ετσι, Βρήκα, Διάβασα, Είδα, Άκουσα, Διαφωτίστηκα, Έγραψα και Ανάρτησα.

Γεωστρατηγικοί, οικονομικοί και πολιτικοί είναι οι λόγοι που εξηγούν την κινεζική εμμονή για το Θιβέτ (κι αναρωτιέμαι πόσο άτυχοι μπορεί να είμαστε κάποιοι που γεννηθήκαμε σε χώρες με τέτοια γεωπολιτικο-στρατιωτικό-οικονομική θέση και ρόλο). Στο νότιο μέρος του, το Θιβέτ συνορεύει με τη Βιρμανία, την Ινδία, το Μπουτάν, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Από αυτά τα πέντε κράτη, η Κίνα έχει τις πιο δύσκολες σχέσεις με την Ινδία. Τα σύνορα που είχε χαράξει η βρετανική αποικιοκρατία (νάτοι πάλι οι εγγλέζοι· τελικά όποια πέτρα και να σηκώσεις, αποκάτω βρίσκονται) δεν έγιναν αποδεκτά από το Πεκίνο (το οποίο διεκδικεί κάποια ινδικά κρατίδια). Σήμερα, παρόλο που οι εδαφικές διαφορές δεν είναι πλέον τόσο έντονες, το Θιβέτ όμως, παραμένει για το Πεκίνο μια περιοχή τεράστιας…
…γεωπολιτικής σημασίας, γιατί, αφενός μεν στη Νότια Ασία αποτρέπει το ειδύλλιο ανάμεσα στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ «κρατάει» έναν πιστό σύμμαχο, το Πακιστάν και αφετέρου, στην Κεντρική Ασία εξασφαλίζει τις ενεργειακές οδούς που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυρίως από την Κασπία Θάλασσα.
…οικονομικής σημασίας, γιατί αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ξυλείας για την Κίνα και έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο (τα κοιτάσματα χρωμίου και χαλκού στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ είναι τα πλουσιότερα στην Κίνα και οι ποσότητες σε βόρακα, ουράνιο και λίθιο είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο. Μαζί με τις ανακαλύψεις χρυσού, ασημιού, σιδήρου, μολύβδου και θείου, η αξία του ορυκτού πλούτου του Θιβέτ υπολογίζεται στα 74 δις. δολάρια). Εξίσου σημαντική πηγή, όμως, είναι και το νερό, που σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, ικανοποιεί το 30% των αναγκών της Κίνας.
…πολιτικής σημασίας, γιατί η Κίνα θεωρείται πολυεθνικό κράτος (επισήμως, έχουν καταγραφεί 56 «εθνότητες») και το Πεκίνο φοβάται ότι μια απόσχιση του Θιβέτ (που κατέχει το ένα τέταρτο της έκτασης της Κίνας) θα μεταφερθεί σαν …ιός στις υπόλοιπες εθνότητες , διαλύοντας την αυτοκρατορία (βαλκάνιοι τ’ ακούτεεεεε;).
Πρόσφατα, ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ (3) κάλεσε το Πεκίνο να αφαιρέσει από το πρόγραμμα της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας το πέρασμά της από το Θιβέτ, χαρακτηρίζοντας το κινεζικό σχέδιο «προβοκατόρικο», μετά και από την καταστολή των αντι-κινεζικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ. Και αυτό ήταν η αφορμή και η απαρχή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, αρχής γενομένης από την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία.
Τώρα που κατανόησα (ελπίζω;), συμπαρίσταμαι στον αγώνα των Θιβετιανών –ελπίζω να είναι δικός τους ο αγώνας και όχι του Δαλάι Λάμα- γιατί και στη δική μου πατρίδα κάτι παρόμοιο γίνεται (οι γεωπολιτικοστρατ…. λόγοι που λέγαμε)


(1)Οι Μανδαρίνοι ήταν γραφειοκράτες της αυτοκρατορικής Κίνας. Ο τίτλος δινόταν σε ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους. Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται για κάθε δημόσιο υπάλληλο ή αξιωματούχο που υπηρετεί τυφλά τους ανώτερούς του, με μοναδικό σκοπό την άνοδό του στην ιεραρχία.
(2) Εφημερίδα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
(3) Ο Δαλάι Λάμα, 73 χρονών σήμερα, στην ηλικία των τριών ετών ανακηρύχθηκε από Θιβετιανούς μοναχούς η 14η μετενσάρκωση του πρώτου Δαλάι Λάμα. Το 1950, ο 15χρονος πνευματικός ηγέτης ανέλαβε με τελετή ενθρόνισης και την κοσμική εξουσία στο Θιβέτ. Εννέα χρόνια αργότερα κατέφυγε στη Βόρεια Ινδία, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ. Από την εξορία ο Δαλάι Λάμα προώθησε μια μέση «μη βίαιη» λύση για το Θιβέτ, υποστηρίζοντας ένα καθεστώς αυτονομίας μέσα στην Κίνα για τη χώρα του. Η διεθνοποίηση του προβλήματος οφείλει πολλά στη χαρισματική προσωπικότητά του, η φιλειρηνική πολιτική του επιβραβεύθηκε με ένα Νόμπελ Ειρήνης το 1989 και χάρη σε αυτόν ο βουδισμός κατέκτησε τη Δύση, ξεκινώντας πρώτα από το Χόλυγουντ.

ΥΓ. βασική πηγή: Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για το Θιβέτ ΕΔΩ
!

3 σχόλια:

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Προσωπικά είμαι πολύ προβληματισμένος με το ζήτημα.
Αν θέλεις βάλε κανα στοιχείο ακομα για μας που δεν γμωριζουμεξενες...γλώσες...

maxforeigner είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες που μας δίνεις. Συνήθως δεν έχουμε την υπομονή να ψάξουμε για να βρούμε πληροφορίες και (τεμπέλικα) αρκούμαστε στις (επιφανειακές) ενημερώσεις των δελτίων ειδήσεων.

phlou...flis είπε...

@μανιτάρι: ερευνάτε τας γραφάς... Πιστεύω πως η δημοσίευση του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ είναι αναλυτικότατη. Η ξενόγλωσση δ/νση είναικυρίως για φωτο...

@mike: ας είναι καλά τα ...μίντια που -καμιά φορά- μας παρακινούν για ...έρευνα

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...