Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Μικρά, Ποικίλα αλλά και...Δηκτικά

Έλληνες εφοπλιστές, κατά βάθος …τσέπης, ολίγον φιλέλληνες


Το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης, λόγω του υφιστάμενου ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. Εκεί εδρεύουν και οι πλείστοι έλληνες εφοπλιστές, ενώ η παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχει δημιουργήσει 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας -στα ίδια τα ναυτιλιακά γραφεία αλλά και στα συναφή …επαγγέλματα, έσοδα της τάξης των $10 δις εκατ. ετησίως και επιπλέον κέρδη –στη Βρετανία- από την επένδυση εφοπλιστικών κεφαλαίων στη στεριά. Για σκεφτείτε τώρα, αυτές τις …παροχές να τις προσφέρει η Ελλάδα. Δεν θα έχουν κανένα …ιδεολογικό πρόβλημα να εγκαταλείψουν το …London City και να εγκατασταθούν στον Πειραιά. Ήδη, 30 ελληνικές εταιρείες το έχουν πράξει ενώ άλλες 100 βρίσκονται υπ’ ατμόν. Όχι γιατί οι έλληνες εφοπλιστές έγιναν ξαφνικά …φιλέλληνες, αλλά γιατί οι άγγλοι επιβουλεύονται την …τσέπη τους. Η …απληστία των Εγγλέζων τους οδήγησε να φορολογήσουν τα εισοδήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό από μη Άγγλους κάτοικους, γεγονός που έπληξε τους έλληνες εφοπλιστές.
Λίγη ευελιξία από τις ελληνικές κυβερνήσεις στην εποχή της …real politic$.

الجزيرة όπως λέμε …Al Jazeera

Πάντα διερωτόμουν ως είναι δυνατόν ΕΝΑΣ και μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός -το Αλ Τζαζίρα (ΕΔΩ)- να μεταδίδει τα αποκλειστικά μηνύματα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του περίφημου και διαβόητου –τρομοκράτη κατά τους αμερικανούς- Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην αρχή το …χαιρόμουν γιατί θεωρούσα πως ήταν ακόμη ένα χαστούκι στους αμερικάνους, ένα ελεύθερο κανάλι που προσπαθεί να σπάσει και το φράγμα της γλώσσας (ΕΔΩ). Ο αρχιτρομοκράτης να μπορεί να επικοινωνεί, να μεταδίδει μηνύματα υπό μορφή διαγγελμάτων μέσα από ΕΝΑ κανάλι. Και στη συνέχεια ένας …στρατός από …ειδικούς αναλυτές, …κωδικογράφους και ψυχολόγους να προσπαθούν να αναλύσουν τα μηνύματά του, τις κινήσεις των χεριών του, τις συσπάσεις του προσώπου, το …ανασήκωμα των φρυδιών του, τον τρόπο …καθίσματός του, το βλέμμα του μπας και …πιάσουν άλλο ένα τρομοκρατικό μήνυμα και μπορέσουν να το αποκωδικοποιήσουν. Κι αυτός, να παραμένει …άθικτος και το κανάλι επίσης. Και μη μου πείτε πως δε θα μπορούσαν, οι αμερικάνοι, σε μια νύχτα να το κλείσουν, να συλλάβουν όλους τους εργαζόμενους και να τους …πείσουν να αποκαλύψουν τις πηγές και τον …κομιστή των μηνυμάτων. Τώρα αρχίζω να πιστεύω το αντίθετο. Πως το περιβόητο κανάλι -ιδιοκτησίας, κατά κάποιο τρόπο, του Σεΐχη του Κατάρ- λειτουργεί με την …άδεια των αμερικανών και που διαχρονικά εξυπηρετεί την «αναγκαιότητα» της επιβεβαίωσης της ύπαρξης της «τρομοκρατίας» και άρα τη συνέχιση της …καταπολέμησής της –από την Αμερική, βεβαίως. Έτσι, ο εν λόγω σταθμός «επιστρατεύεται» κατά το -αμερικάνικο- δοκούν.
Μη με πείτε δύσπιστο και πως βλέπω παντού συνωμότες και ξένους …δάκτυλους· δείτε την πραγματικότητα σε πολύ …βάθος και πλάτος -και φυσικά και πέραν του ατλαντικού!

Αποσχίσεων συνέχεις και συνέπειες

Αποσχιστικές δυνάμεις γεννώνται τα τελευταία χρόνια με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Κοσσόβου, με τις ευλογίες –φυσικά- των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Οι πολιτικοί στην Αλβανία θεώρησαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ιστορική στιγμή του αλβανικού έθνους… Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους, με τη Ρωσία να αντιδρά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η αυτονομία της Σκωτίας ξαναμπαίνει στην ατζέντα ενώ πριν από μερικά χρόνια και οι Ουαλοί έθεταν παρόμοιο θέμα. Και ο βρετανός πρωθυπουργός, βλέποντας τη Σκωτία σαν... Κόσσοβο, εκθέτει τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης του …Ηνωμένου Βασιλείου σε επιστολή του στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Όταν ενεργούν αποσχιστικές δυνάμεις δεν είναι ώρα για σιωπή και παθητικότητα» αναφέρει –για το αυτονομιστικού Εθνικιστικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) -και δηλώνει πως «πρέπει να στηρίξουμε αποφασιστικά την Ένωση και να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματα εναντίον αυτών που τη βάζουν σε κίνδυνο», γράφει ο κ. Μπράουν. Χαρακτηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο «το πιο επιτυχημένο πολυεθνικό κράτος στον κόσμο, που σέβεται τις πολλαπλές ταυτότητες που μας εμπλουτίζουν όλους». Και ξεκίνησε μια καμπάνια υπέρ της προβολής της «βρετανικότητας» ως ταυτότητας που ενώνει όλους τους Βρετανούς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ισπανία με τους Καταλανούς, ενώ των Βάσκων το θέμα ακόμη δεν έχει σβήσει.
Θάθελα νάξερα, πώς θα αντιδράσουν οι χώρες αυτές, όταν το …πρόβλημα φτάσει στη γειτονιά τους και …κτυπήσει την εξώπορτά τους, όταν ενταθούν οι αντιδράσεις των ...αποσχιστικών δυνάμεων. Θα ξανασκεφτούν τα επιχειρήματα των Κοσσοβάρων και θα αποταθούν στη φίλη και σύμμαχο Αμερική;

Καταναλωτές και καταναλωτικό κίνημα



Διάβασα πρόσφατα δημοσιεύματα στα οποία το ΙΝΚΑ καλούσε τους Έλληνες Καταναλωτές σε αποχή αγοράς και κατανάλωσης των προϊόντων της Coca Cola, με αφορμή, τις διαδοχικές δημοσιεύσεις και ενέργειες της Coca Cola Hellas, που κατέληξαν στην ανακοίνωση για κλείσιμο τριών εργοστασίων και αποθηκευτικών χώρων και την αύξηση των τιμών στα προϊόντα της από 5% -11%, αλλά και με υπερκέρδη στον ισολογισμό της. Σκέφτομαι λοιπόν πως εμείς, οι καταναλωτές, μέλη ή όχι του ΙΝΚΑ –εξάλλου ένας μικρός πόλεμος έχει ξεσπάσει γύρω από τις ενώσεις καταναλωτών, με το ΙΝΚΑ και το νέο-ΙΝΚΑ, (ΕΔΩ), κάτι που με βρίσκει παντελώς αδιάφορο) έχουμε στα χέρια μας μια τεράστια δύναμη και την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Θα μπορούσαμε να καθορίζουμε ΕΜΕΙΣ τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε, να εντέλλαμε ΕΜΕΙΣ τους επιχειρηματίες να σέβονται εμάς τους πελάτες τους καταναλωτές, να ελέγχαμε ΕΜΕΙΣ τις επιχειρήσεις ως προς το σεβασμό των κείμενων νομοθεσιών, να απαιτούσαμε ΕΜΕΙΣ την προστασία μας ως καταναλωτές των –πολλάκις- ακατάλληλων προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Αλλά αυτός ο ζαμανφουτισμός που μας διακατέχει και η ευμάρεια στην οποίαν ζούμε, μας αφήνει χρόνο και σκέψη για …δράσεις;

5 σχόλια:

Meropi είπε...

Φλούφλη μου καλό σου απόγευμα,
Ξέρεις από πότε ακούω ότι ο Πειραιάς θα γίνει Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο;;;
Άντε να δούμε αν θα καταφέρει ο Έλληνας Υπουργός Εμπορ. Ναυτιλίας να τους φέρει εδώ, τώρα που σκέφτονται να φύγουν από το City του Λονδίνου!
Ας τους δώσει κίνητρα να έλθουν. Όπως λες και συ θα είναι πολλαπλά τα οφέλη (και κυρίως θέσεις εργασίας)

KitsosMitsos είπε...

Χμμμ... Συνομωσιολογία μου μυρίζει.

phlou...flis είπε...

@meropi: αν η ...βλακεία των αγγλοσαξόνων μεταφραστεί σε εξυπνάδα των ελληλοελλήνων, τότε ελπίζω

@kitsoMitso: ναι, καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με συνομωσίες

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

φιλε λεω να χαλαρωσω για λιγες μερες.Ελπιζω να περασεις καλα αυτες τις μερες.Αντε καλο Πασχα!

phlou...flis είπε...

@exoaptonkyklo: ΚαλόΠάσχα επίσης

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...