Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Αγαπητέ ενοικιαστή ...της Γης

"Δικαιοσύνην μάθετε, οι ενοικούντες επί της γης", εις ήχον πλάγιον τέταρτον, ΕΔΩ!


Η Παγκόσμια Μέρα της Γης συνοδεύτηκε με «κόκκινη» κάρτα στη χώρα μας από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, διότι δεν διαθέτουμε ως χώρα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής αερίων ρύπων.
Με την ευκαιρία αυτή, σας μεταφέρω το «Ενοικαστήριο Συμβόλαιο» με τη Γη, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις του ενοικιαστή, και τις αναθεωρήσεις-παραχωρήσεις που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να το ανανεώσουμε και να συνεχίσουμε να κατοικούμε σ' αυτή. Δηλαδή να επιβιώσουμε σ’ αυτήν.

Κύριε ενοικιαστή,
Σας πληροφορώ ότι το συμβόλαιο που υπογράψατε εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια έφθασε στο τέλος του. Συνεννοήθηκα με τους δικηγόρους μου και με συμβούλεψαν πως, προτού το ανανεώσουμε, θα πρέπει να επανεξετάσουμε μερικά θεμελιώδη σημεία του. Παρακάτω σας περιγράφω τους όρους αυτούς:

1. Ο λογαριασμός ενέργειας ανέβηκε στα ύψη. Πρέπει να τον πληρώσετε, να τον ξοφλήσετε. Αν δεν μπορείτε, είμαι αναγκασμένος να σας το κόψω –για να υπάρχουν παρακαταθήκες και για τις άλλες γενιές- ή θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους να την προμηθεύεστε.
2. Σπαταλήσατε το νερό που σας προμήθευα σε αφθονία. Σήμερα δεν έχω αυτή τη δυνατότητα αυτή. Πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τη χρήση του.
3. Πετάτε τις τροφές που άφθονα –και αφιλοκερδώς- σας προσφέρω. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε για να μην παχύνουν, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλοι, που πεθαίνουν από την πείνα; Το χωράφι –που σας νοίκιασα μαζί με το σπίτι- είναι τόσο μεγάλο και εύφορο. Το καταχράσθε. Εάν προσέξετε καλά τη γη θα υπάρχει τροφή για όλους!
4. Κόψατε τα δέντρα –που υπήρχαν στο χωράφι και είναι καταγραμμένα αναλυτικά στο ενοικιαστήριο- που δίνουν σκιά και οξυγόνο. Καταστρέψατε την ατμόσφαιρα και βρομίσατε τις θάλασσες. Έτσι, ο ήλιος έγινε πιο ζεστός, επικίνδυνος και η θερμοκρασία έχει ανέβει. Φροντίστε –άμεσα- να φυτέψτε καινούργια δέντρα, να καθαρίσετε τις θάλασσες, να καθαρίσετε τον αέρα –που στο κάτω κάτω εσείς χρησιμοποιείτε- όσο έχετε καιρό!
5. Όλα τα ζώα και τα φυτά του τεράστιου κήπου που σας παραχώρησα, είχατε καθήκον να τα προσέχετε και να τα προστατεύετε -αναφέρεται ρητά στο Ενοικαστήριο που υπογράψατε. Έψαξα για κάποια ζώα και δεν τα βρήκα. Ξέρω πως όταν σας νοίκιασα το σπίτι ήταν εκεί...
6. Δεν είδα τα ψάρια που ζούσαν στις λίμνες και τα ποτάμια. Τι έγιναν; Τα φάγατε όλα; Φροντίστε για την αντικατάσταση και τον πολλαπλασιασμό τους. Δεν είναι δικά σας. Πρέπει να μείνουν και για τους επόμενους ενοικιαστές.
7. Πρέπει να εξακριβώσετε τι είναι αυτά τα περίεργα χρώματα που υπάρχουν στον ουρανό. Δεν βλέπω πια το γαλανό χρώμα! Κάντε Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενοίκων και δείτε τι έγινε και τι πρέπει να γίνει.
8. Όσον αφορά τα σκουπίδια και τη βρωμιά, δεν βρίσκετε ότι το παρακάνατε; Βρήκα περίεργα αντικείμενα στο δρόμο! Λάστιχα, πλαστικά, αφρολέξ…
9. Σκάψατε παντού, κόψατε δέντρα και «φυτέψατε» παντού τσιμέντο, μετακινήσατε το χώμα και αλλάξατε τη μορφολογία τους οικοπέδου –ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να εντοπίσω τα όριά του και να το αναγνωρίσω- πετάτε τα μπάζα δίπλα και καταστρέφετε μέρος του οικοπέδου και έχετε κτίσει παντού αυθαίρετα κτίσματα. Αν δεν μπορέσετε να επανορθώσετε, τουλάχιστον αφήστε τα πράγματα εδώ που έφτασαν, να δω τι μπορώ να κάνω.
10. Λοιπόν, είναι καιρός να πάρετε τα πράγματα στα σοβαρά. Πρέπει να ξέρω εάν θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε εδώ. Εάν ναι, τότε πρέπει να τηρήσετε τους νέους όρους του συμβολαίου! Θα ήθελα να μείνετε για πάντα εδώ, μαζί μου, σ’ αυτό το σπίτι· όλα όμως έχουν ένα όριο. Μπορείτε να αλλάξετε; Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις και τις δικές σας προτάσεις –οσονούπω, γιατί όπως σας έχω επισημάνει, το συμβόλαιο ενοικίου λήγει- και να αποφασίσω μαζί με τους δικηγόρους μου. Αν θέλετε να φύγετε, φεύγοντας θα πρέπει να παραδώσετε την κατοικία όπως σας την έχω αφήσει. Για να μπορέσω να την ξανανοικιάσω σε άλλους ενοίκους.

Το 'Εντυπο Ενοικιαστηρίου Συμβολαίου το δανείστηκα από την εφημερίδα ChiosNews, το αναπροσάρμοσα και το δημοσιεύω χωρίς την έγγραφη άδεια των κατόχων της. Ελπίζω να μη με μηνύσουν γι αυτό!

4 σχόλια:

nickpet είπε...

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλά μυαλά σε όλους μας!!

phlou...flis είπε...

@nickpet: Αντεύχομαι και κάτω τα χέρια από τα κοκορέτσια!

Meropi είπε...

Φλούφλη μου,
μια ενοικιάστρια σου εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

phlou...flis είπε...

@meropi: αντεύχομαι, εκ βάθους καρδίας

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...