Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Camp Bondsteel: Ένα ενεργειακό «κλειδί» στα σύνορα Κοσόβου – Σκοπίων

Με απασχόλησε, όπως φαντάζομαι κι εσάς, η σπουδή των αμερικανών και η ενθάρρυνση των Κοσσοβάρων για απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση τους και η απροκάλυπτη υποστήριξη των Σκοπιάνων στα …αιτήματά τους. Έτσι 'Εψαξα, Βρήκα, Είδα, Διάβασα, Ενημερώθηκα και Ανάρτησα τον παρόν…

[Ο χάρτης αυτός είναι παρμένος από το Google Earth. Προσέξτε το "Macedonia (FYROM)" στα Σκόπια και το αντίστοιχο "Kentriki Makedonia" (με k και όχι c) στην Ελλάδα. Για τις ...ισορροπίες. Μας βολεύει αυτή η ...διαφορετική ονομασία κι ας είναι ομόηχες οι δύο λέξεις;]

Αφορά στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο, το Camp Bondsteel, που βρίσκεται στα «σύνορα» Κοσόβου-Π.Γ.Δ.Μ και αποτελεί ένα ενεργειακό «κλειδί» των αμερικανών και των επιδιώξεών τους στα βαλκάνια, την Ευρώπη και την …παράκαμψη της Ρωσίας. Ένα έργο –από αμερικάνικη φυσικά εταιρεία- που ξεκίνησε το 2000 και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια που υπέγραψε ποτέ το Πεντάγωνο και το οποίο εξασφάλισε η εταιρεία αυτή, χάρη στο διευθύνοντα σύμβουλο και βασικό μέτοχό της, που δεν είναι άλλος από τον -αντιπρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι και το 2000- Ντικ Τσένι (δε ξαφνιαστήκατε ε;)

Το Camp Bondsteel καταλαμβάνει εκτάσεις στα εδάφη τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της Π.Γ.Δ.Μ., καθότι τα σύνορα των δύο προτεκτοράτων δεν είναι -ακόμη- οριοθετημένα. Άλλωστε, οι Αμερικανοί δεν έλαβαν υπόψη τα σύνορα όταν σχεδίασαν την τεράστια αυτή βάση. Η τοποθεσία επιλέχθηκε με βάση τους σχεδιασμούς των κρίσιμης σημασίας ενεργειακών δρόμων, που είχαν χαραχτεί πριν από το 1992 στους χάρτες των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και του Πενταγώνου. Στην ουσία, η βάση αυτή καθιστά τις ΗΠΑ ρυθμιστές της διακίνησης ρωσικού πετρελαίου. Οικοδομήθηκε για να προστατεύει τον αμερικανικών συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό AMBO [Albania, Macedonia (sic), Bulgaria Oil] και έτσι να μπει σφήνα σε αγωγούς που κατασκεύασε ή κατασκευάζει η Ρωσία για την τροφοδοσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», το Camp Bondsteel είναι ένα φανερό σημάδι ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μείζονες δεσμεύσεις στην περιοχή και σχεδιάζουν να παραμείνουν επί μακρόν. Παράλληλα, «Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις ΗΠΑ να έχουν βάσεις και ελευθερία πτήσεων πάνω από τα Βαλκάνια, για να μπορούν να προστατεύσουν το πετρέλαιο της Κασπίας».



Άλλωστε, όπως δήλωσε Βρετανός στρατηγός του ΝΑΤΟ, ο οποίος βρισκόταν στην Π.Γ.Δ.Μ. όταν η συμμαχία βομβάρδιζε τη Σερβία, «Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη “Μακεδονία” και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εδώ (το ΝΑΤΟ) για πολύ καιρό, έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων που θα διασχίσουν τη χώρα».
Aυτά τα λίγα, για την …κατανόηση της συμπεριφοράς των γειτόνων μας. Περισσότερα θα βρείτε, ΕΔΩ κι ΕΚΕΙ ! Καλή ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...