Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Βαριά πρόστιμα του ΕΣΡ στα ΜΜΕ... Εμένα μου λές;

Διάβασα, Άκουσα, Είδα, Αναρωτήθηκα και Έγραψα: στον ημερήσιο Τύπο, Μάρτιος 2008.


Συνολικά πρόστιμα ύψους 320.000€ επιβλήθηκαν σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας από το ΕΣΡ. Αναλυτικά, στο «Extra» επεβλήθη πρόστιμο 70.000€, για την αναμετάδοση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δημοσιογράφων κ.κ. Δ. Καμπουράκη και Στ. Χίου. Για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας, 40.000 € στο «Mega» και από 30.000€ σε ΝΕΤ, «Star» και «Alpha», αφού δεν αφιέρωσαν τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο στις δραστηριότητες του ΚΚΕ, στους σταθμούς «Star» και «Alpha», για προβολή χαμηλής ποιότητας προγραμμάτων σε ώρα παιδικής τηλεθέασης, στο «ΑΝΤ1» για χρήση κρυφής κάμερας και ανακριβή πληροφόρηση, στο «Alter», για προβολή υλικού συνδιάλεξης μεταξύ ενός γιατρού και της πελάτισσάς του, ως προϊόν υποκλοπής.

Ποικίλα είναι τα θέματα-ερωτήματα που προκύπτουν. Τα σχολιάζω συνοπτικά.
Πρώτον, η κακή ποιότητα αρκετών εκπομπών που προβάλλονται στα ελληνικά ΜΜΕ που, αποφασισμένα να θυσιάσουν κάθε δεοντολογία, ελευθερία ατόμου και προσωπικότητας και άλλη ηθική, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντυπωσιάσουν. Και δυστυχώς εμείς τους επικροτούμε –δηλ. ποιοι εμείς, αυτούς που επιλέγουν οι εταιρείες για να τοποθετήσουν τα …μηχανάκια. Πόσες αξιόλογες εκπομπές σταμάτησαν στο ξεκίνημα τους λόγω μικρής ακροαματικότητας ή θεαματικότητας.
Δεύτερον, τα πρόστιμα αυτά αποπληρώνονται; Γνωστές είναι οι σχέσεις καναλιών-καναλαρχών-επιχειρηματικών ομίλων-ΜΜΕ-κράτους. Ότι η διαπλοκή εμφανίζεται να έχει άμεση σχέση με τα ΜΜΕ είναι πασιφανές (οπότε καταλαβαίνετε ενδεχομένως γιατί δεν δίνεται από τα ΜΜΕ μεγάλη έμφαση σε αυτό). Η εκάστοτε κυβέρνηση νοιάζεται πολύ για την εικόνα της και τα ΜΜΕ έχουν τον τρόπο τους με την "έγκαιρη και έγκυρη" ενημέρωση που προσφέρουν απλόχερα, είτε να βάλουν την εικόνα σε χρυσή κορνίζα είτε να της βάλουν φωτιά. Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε τη διαπλοκή ΜΜΕ-συμφερόντων (δείτε ΕΔΩ).
Τρίτον, τα κανάλια αλλάζουν τη στάση τους μετά τις επιβολές των προστίμων αυτών; Πιστεύω πως όχι, γιατί τα κέρδη που τους αποφέρει η, κατά το ΕΣΡ, «παράβαση» είναι μάλλον πολλαπλώς μεγαλύτερη απ’ ότι το επιβληθέν πρόστιμο. Οπότε…
Τέταρτον, υπάρχει σταματημός σ’ αυτή την κατηφόρα; Μάλλον θάλεγα πως ναι. Και επειδή οι διάφοροι νόμοι που ψηφίζονται ή προτείνονται (όπως ο αμαρτωλός του «βασικού μετόχου») δεν εφαρμόζονται είτε λόγω αδυναμίας είτε…, η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, των καταναλωτών. Το διαδίκτυο και το blogging είναι η εναλλακτική λύση ενημέρωσης. Ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση και πρόταση βρήκα στο neutrino (ΕΔΩ).
Πέμπτον, τότε γιατί «επιβάλλονται» αυτά τα πρόστιμα και ανακοινώνονται; Μα θάλεγα πως γίνεται το …νταβαντούρι για τα μάτια του κόσμου. Να πούμε πως αυτή η …ανεξάρτητη επιτροπή (ΕΣΡ) κάτι κάνει. Να βγαίνει και να λέει ο εκάστοτε Υπουργός των ΜΜΕ πως «ελέγχει» την κατάσταση. Εδώ δεν κατόρθωσαν ακόμη να βάλουν τάξη στις συχνότητες και στις άδειες των καναλιών. Χρόοοοοοονια τώρα ακούω για τακτοποίηση του θέματος και χρόοοοοοοονια τώρα βλέπω ασυδοσία. Επικαλύψεις και παρεμβολές συχνοτήτων. Ο αριθμός αυτών; Τεράστιος για τα δεδομένα της ελληνικής επικράτειας. Κάντε μια πλοήγηση ΕΔΩ. θα χαθείτε.
Συμπέρασμα: Γιατί ΟΛΑ (ή σχεδόν όλα) εδώ στην Ελλάδα κινούνται με …καθυστέρηση φάσης (χρησιμοποιώ όρο της φυσικής που δηλώνει χρονική ή τοπική καθυστέρηση) σε σχέση με άλλα προηγμένα ή λιγότερο προηγμένα με μας κράτη; Γιατί τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα; Γιατί αφήνουμε το «φίδι» να μεγαλώσει στον κόρφο μας και μετά το κυνηγάμε; Το θέλουμε να γίνεται αυτό ή απλώς μας συμβαίνει; Το αντιλαμβανόμαστε ή κάνουμε πως δεν το βλέπουμε; Ποιος θεός – αλλάχ - βούδας, ποια μοίρα μας καταράστηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...