Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Το Σύνταγμα της Ελλάδας και πώς δεν εφαρμόζεται



Το άρθρο 51 παράγραφος 2, αναφέρει πως: «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος». Δεν έχει υποπαραγράφους, ούτε υπονοεί πουθενά ότι οι βουλευτές εκπροσωπούν το κόμμα, την κοινοβουλευτική ομάδα ή τον πρωθυπουργό.


Στο ίδιο άρθρο, παράγραφος 3, “Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες…». Όπως καταλαβαίνω, δεν εκλέγει τους βουλευτές το κόμμα, ούτε ο πρωθυπουργός. Ο λαός εκλέγει τους βουλευτές με απεριόριστο δικαίωμα λόγου και ψήφου. Δηλαδή, οι βουλευτές …κάνουν τον πρωθυπουργό και όχι ο πρωθυπουργός τους βουλευτές. Οι βουλευτές νομιμοποιούνται να ζητήσουν από ένα πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αλλά ένας πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να ζητά από ένα βουλευτή να παραιτηθεί.


Το άρθρο 53 παρ. 1, αναφέρει πως “οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή» και άρα, λέω εγώ, κανείς άλλος δεν μπορεί να ζητά την παραίτηση του νωρίτερα.


Το άρθρο 60 παρ. 1, αναφέρει πως «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Άρα, ως σκεπτόμενος άνθρωπος, κατανοώ πως δεν μπορεί να ζητείται η παραίτηση ενός βουλευτή επειδή «ξεπέρασε όλα τα όρια που επέβαλε το κόμμα» ή διότι γλίστρησε από την …κομματική πειθαρχία.


Το άρθρο 60 παρ. 21 αναφέρει πως «Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή». Λιτά και σαφέστατα λέει πως κανένα Πειθαρχικό Σώμα ή καμία Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, ούτε καν ο αρχηγός του κόμματος ή ο πρωθυπουργός, μπορεί να του περιορίσει αυτό το δικαίωμα.


Το άρθρο 61 παρ. 1 αναφέρει πως «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων». Συμπεραίνω λοιπόν πως αυτό συμβαίνει ακόμη κι αν οι απόψεις του βουλευτή είναι ενάντια στις θέσεις του κόμματός του ή ακόμη και αν καταφέρεται σε μέλη της κυβέρνησης ή και στον ίδιο τον πρωθυπουργό του.

'Αρθρο 120, παράγραφος 2, "ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους....αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων" και στην παράγραφο 4, "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχιερεί να το καταλύσει με τη βία".

Αυτά διάβασα σ’ ένα βιβλιαράκι που έχω και που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως αναθεωρήθηκε με το Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων», έκδοση της Βουλής των Ελλήνων.

Η αφορμή δόθηκε από την αναγγελία της διαγραφής του Π. Τατούλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και την αυτοδίκαιη άρση όλων των κομματικών ιδιοτήτων που απέρρεαν από το αξίωμά του.
Μήπως άλλαξε το Σύνταγμα και δεν ενημερώθηκα σχετικά; ‘Η μήπως τα Καταστατικά των κομμάτων είναι υπεράνω του Συντάγματος; Αν ο υπέρτατος νόμος του κράτους, το Σύνταγμα, δεν εφαρμόζεται, πώς περιμένουμε να εφαρμοστούν οι απλοί;

3 σχόλια:

Meropi είπε...

Νομικά η έδρα ανήκει στο βουλευτή. Τώρα ηθικά είναι ένα άλλο θέμα. Και πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ διαγραφής του βουλευτή και αποστασίας. Η αποστασία (όπως π.χ. στην περίπτωση Μητσοτάκη επί Ενώσεως Κέντρου) είναι ανήθικη. Στην περίπτωση όμως διαγραφής του βουλευτή από το κόμμα, το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση. Αν εγώ προσωπικά ήμουν βουλευτής και είχα διαγραφεί από το κόμμα μου, θα παραιτιόμουν. Όμως και αυτόν που δεν παραιτείται δεν μπορώ να τον πω ανήθικο. Δεν μπορώ π.χ. να πω ανήθικο το Σημίτη που τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και δεν παραιτείται. Όσον αφορά τον Τατούλη τώρα. Κι αυτόν δεν μπορώ να τον πω ανήθικο που δεν παραιτείται (ανεξάρτητα του τι θα έκανα εγώ). Στο κάτω κάτω αντικατοπτρίζει και την τάση της κοινωνίας. Είναι φανερό ότι τη ΝΔ δεν ακολουθούν πια όλοι οι πολίτες που την ψήφισαν.
Την καλημέρα μου Φλούφλη μου

nickpet είπε...

έτσι όπως πας, βλέπω να "τρως" τη θέση του εκλεκτού συναδέλφου Δημήτρη...

phlou...flis είπε...

@meropi: συμφωνούμε

@nickpet: για τον δικηγορίσκο μιλά;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...