Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Πολιτική & Πολιτικοί υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους

Στη Λάρισα κυκλοφορούν τρεις καθημερινές τοπικές πολιτικές εφημερίδες, μία εξ’ αυτών, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, κυκλοφορεί …ανέκαθεν, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και όπως αναφέρει και στον τίτλο της, είναι η πρώτη σε κυκλοφορία. Νομίζω πως είναι η επαρχιώτικη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Το ιστορικό της μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Αυτό που συμβαίνει με την εν λόγω εφημερίδα και τον/την Δ/ντή της, νομίζω πως είναι πρωτόγνωρο, αν όχι αξιοσημείωτο. Κάθε σημαντικό πρόσωπο που επισκέπτεται την πόλη της Λάρισας (υπουργός, βουλευτής, πρέσβης, διπλωμάτης, Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης, ξένος πολιτειακός ή πολιτικός παράγων κ.ά.), έχει στο πρόγραμμά του και την επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας. Εκεί, με απόλυτο σεβασμό στην Τέταρτη Εξουσία (*), ο καθένας υποβάλλει τα σέβη του προς τη δ/νση της εφημερίδας, υποβάλλει –με άλλα λόγια- τα διαπιστευτήριά του. Γιατί, τι άλλο σημαίνει αυτή η …εθιμοτυπική επίσκεψη; Ένδειξη τιμής, αβροφροσύνης, πίστης, υποταγής ή απλά …γεμίζει το πρόγραμμα του επισκέπτη;
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, όλοι αυτοί, καθώς και οι ξένοι αντίστοιχοι, επισκέπτονται ..εθιμοτυπικά τα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε καλώς κι εδώ συμβαίνει. Αν όμως όχι, τι άλλο συμβαίνει; Είναι άραγε εθιμοτυπικό και αυτό, δηλαδή στις Αρχές της πόλης να συμπεριλαμβάνονται και οι εκδότες; Αν πάλι, ναι, τότε θα ‘πρεπε, για λόγους ευγένειας και αβρότητας, να επισκέπτονται όλους τους εκδότες και όχι επιλεκτικά.
Υποταγή είναι αγαπητοί μου φίλοι. Μετά γονυκλισίας. Διότι η εξάρτηση, ειδικά, της πολιτικής και των πολιτικών από τους εκδότες και γενικά τα ΜΜΕ είναι τεράστια. Είναι το Α και το Ω της πολιτικής. Οι …καλές κουβέντες και η …προβολή, έτσι γράφονται. Προηγείται το …χειροφίλημα, ο ασπασμός, η αβροφροσύνη και έπονται αυτά. Ειδάλλως, το μαύρο φίδι (της δημοσιότητας) τους έφαγε.

Δείτε φωτογραφίες-στιγμιότυπα, για του λόγου το αληθές, από πρόσφατη επίσκεψη πολιτικού στη Λάρισα και τις συναντήσεις του με τις Αρχές και «Αρχές» της πόλης.

Με το Δήμαρχο

Με το Νομάρχη

Με το Μητροπολίτη (για να λάβει την ευχή του, ίσως)


και με την εκδότρια - τα ΜΜΕ.
Ο πολιτικός δείχνει να απολογείται, η εκδότρια αγέρωχη τον ακούει ενώ οι παρατρεχάμενοι παρακολουθούν ...ευλαβικά.



(*) Οι απόψεις όσον αφορά τις ...Εξουσίες και "Εξουσίες" διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι τέσσερις Επίσημες «Θεσμικές Εξουσίες» είναι:

  • Η Κυβέρνηση (Εκτελεστική Εξουσία)
  • Η Βουλή (Νομοθετική & Ελεγκτική)
  • Η Δικαιοσύνη (Το Δικαστικό Σώμα)
  • Ο Συνδικαλισμός (Επαγγελματικά & Εργατικά Σωματεία)

Ενώ οι τέσσερις Ανεπίσημες μη «Θεσμικές Εξουσίες» - είναι:

  • Νόμιμες Επιχειρήσεις (Πολυεθνικές, μεγάλες & μικρές)
  • Παράνομες Επιχειρήσεις (Έμποροι ναρκωτικών, Λαθρέμποροι)
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΤV, Ραδιόφωνο, Εφημερίδες,κ.ά.)
  • Πνευματικές Εξουσίες (Θρησκευτικές, Πολιτικές, κ.ά.)

6 σχόλια:

nickpet είπε...

μη ζηλεύεις συνάδελφε... Πάντως οι της "Ελευθερίας" όταν ζούσε ο Μακαρίτης ο "Τάκης" σκέφτονταν σοβαρά να φτιάξουν έναν χάρτινο "Τάκη" και να βγαίνουν όλοι αυτοί φωτογραφία με τον χάρτινο, μπας και έβρισκε ο καημένος λιγάκι ελεύθερο χρόνο...

Meropi είπε...

Φλούφλη μου,
καλημέρα. Δυστυχώς ο Μητροπολίτης κάθε περιφέρειας θεωρείται, ακόμα, σημαντικός παράγοντας για τους πολιτικούς. Ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω αυτό. Αντίθετα ψιλοκαταλαβαίνω γιατί οι εκδότες (και όχι όποιοι όποιοι, αλλά εκείνοι με ισχυρά ΜΜΕ) θεωρούνται ισχυροί παράγοντες, άξιοι γλειψίματος. Πέρασε οι εποχή που οι κάθε είδους εκδότες χαρακτηρίζονταν "Νταβατζήδες". Τώρα τους κυνηγούν να τους γλείψουν. Μη ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός όταν πήγε στο Κατάρ έτρεχε να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της κατασκευαστικής εταιρείας του Μέγα "Νταβατζή" Μπόμπολα.

------ είπε...

Ναι ναι υφάκι η εκδότρια..ούτε η Ελένη Βλάχου!!!!!χιχιχιχι!!!!

akrat είπε...

εγώ τώρα θα πω μια γενικότητα... για μια χώρα της Ασίας...
φυλλάδες που πουλούν άντε 3000 φύλλα.... έχουν από πίσω τους ομάδες ντετέκτιβ... παρακολουθούν... και τσουπ εκβιάζουν... ότι θα σου βγάλω τα άπλυτα.... κλπ κλπ... ΝΕΑΡΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ της δημοσιογραφίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ....
αλλά αυτά συμβούνουν μακριά.... στην Ασία... εδώ είναι αλλιώς....

KitsosMitsos είπε...

Εκπληκτική παρατήρηση. Και θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε και για τους θρησκευτικούς "ηγέτες" αλλά θα πλατιάζαμε πολύ.
Κάτι τρέχει με τους δίπλα, λοιπόν...

phlou...flis είπε...

@nickpet: είδες ο ...Τάκης; Πρόλαβε;

@meropi: σωστά

@Νανά Τσούμα: Η ΕΒ είχε ήταν και μια προσωπικότητα

@akrat & kitsomitso: ναι, ναι. Μακριά από μας

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...