Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Εσείς πόσες συζύγους έχετε; Μία μόνοοο;

Έφηβος ων, στα 25 μου, τη μοναδική κοπέλα που γνώρισα, την παντρεύτηκα και από τότε παραμένει μαζί μου. Πιστή σύζυγος, νεομάρτυρας (εγώ φυσικά!). Δε θ’ άντεχα δεύτερη. Ούτε πέρασε από το μυαλό μου (μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω την παρούσα) η ιδέα να τη χωρίσω για να βρω δεύτερη. Μεταξύ άλλων, …συνηθίσαμε ο ένας τον άλλο, πού να ψάχνει κανείς τώραααα.
Αυτός είναι περίπου ο κανόνας της δικής μου γενιάς. Φυσικά, σήμερα, ο γάμος τίθεται σε κρίση και αμφισβήτηση. Θέλετε η ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους, θέλετε τα σφικτά οικονομικά, θέλετε ο «εναγκαλισμός» της μαμάς (θυμηθείτε τις σχετικές διαφημίσεις της μαμάς που «κυνηγάει» μονίμως τον κανακάρη της, να του δώσει φρέσκο χυμό, να του πάει φαγητό στο γραφείο…), θέλετε η …απελευθέρωση των σχέσεων, οι νέοι σήμερα δεν αποφασίζουν εύκολα να δεσμευτούν και να παντρευτούν. ‘Η αποφασίζουν να δεσμευτούν να συζήσουν αλλά δύσκολα …ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας (ή του Δημαρχείου). Πάρτε παράδειγμα τους δυο γιους μου. Ο ένας, 28ρης σήμερα, ακόμη ...ψάχνεται. Φοβάται, δε ξέρει, δε βρίσκει, δεν τούπε κανείς τίποτε μέχρι σήμερα... Who knows. Εμείς, οι γονείς του, καλού κακού παραγγείλαμε και αγοράσαμε γι αυτόν ένα ...ράφι. Γερό, ανθεκτικό. Για παν ενδεχόμενο. Ο δεύτερος, 25ρης, ζει μαζί μας, με τη μαμά, το φαί της μαμάς, το χυμό της μαμάς, το σιδερωμένο παντελόνι της μαμάς, το χαρτζηλίκι του μπαμπά (γιατί εδώ η μαμά είναι ...σφικτή), δεμένος στο ...βρακί της μαμάς (λέμε τώρα, ευτυχώς που δε με διαβάζουν γιατί ποιος ξέρει τί θα είχαν να μου σούρουν).
Ο Μοχάμεντ Μπέλο, αυτοπροσώπος, σε στιγμές ...ξεγνοιασιάς


Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Γιατί σε μια γνωστή μας χώρα, τη Νιγηρία, ένας 84χρονος είναι παντρεμένος με ογδόντα έξι (αριθμητικά, 86) γυναίκες. Ζει με τις συζύγους και τα 170 παιδιά του στην πόλη Μπίντα, της Νιγηρίας. Οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν τον εν λόγω ιερωμένο για προσβολή των ηθών, της θρησκείας και για την τέλεση παράνομων γάμων, όταν δεν δέχτηκε να συμμορφωθεί με τη σαρία που επιτρέπει σε έναν άντρα να έχει μέχρι 4 γυναίκες. Φυλακίστηκε, αφού το δικαστήριο δεν του επέτρεψε να πληρώσει εγγύηση και να αφεθεί ελεύθερος. Ο συνήγορός του κατέθεσε ένσταση στο δικαστήριο και τελικά ο 84χρονος αποφυλακίστηκε μέχρι την δίκη του. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και μάλιστα ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να τον προστατεύσει από τις αρχές της πόλης του που απειλούν ότι θα τον καθαιρέσουν αν δεν χωρίσει τις ...επιπλέον συζύγους.

Πώς τα καταφέρνει ο αφιλότιμος. Θα πρέπει να …εργάζεται καθημερινά προκειμένου να τις ικανοποιήσει όλες. Τέσσερεις (4) φορές το χρόνο μπορεί να ικανοποιήσει την καθεμία για να του περισσέψουν και 21 μέρες για ξεκουραστεί και να ξαναγεμίσει μπαταρίες. Και αν εργάζεται κιόλας… ε όχι, τέτοια ζωή δε τη θέλω, δεν την επιθυμώ. Προτιμώ να μένω μονογαμικός και με μία σύζυγο. Εδώ μία έχουμε και ..αντέχουμε, πώς να αντέξουμε τις 86.

Στην 1η φωτογραφία πάνω, οι 48 από τις 86 συζύγους του 84χρονου. Οι άλλες 38, λείπουν γιατί εργάζονται.

4 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

28; Μικρός δεν είναι ακόμη και θέλετε να τον ξεφορτωθείτε; Πλέον μετά τα 30 παντρεύονται και στρώνουν οι περισσότεροι. Αν και το ράφι καλού-κακού κρατήστε το να υπάρχει.
Όσο για τη δική σας περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι οι καμπάνιες της αντισύλληψης πλέον έχουν περαστεί σαν μήνυμα στις επόμενες γενιές, οπότε αποφεύγονται απρόοπτα - άσχετα αν μετά εξελίσσονται σε ευχάριστα.
Μήπως όμως τα παιδιά πλέον αργούν γιατί θέλουν πρώτα να "φτιαχτούν" οικονομικά και κοινωνικά; Και μήπως αυτά τα μηνύματα τους τα περάσανε οι προηγούμενες γενιές;
Σκέψεις προς συζήτηση...

Ανώνυμος είπε...

το μόνο πρόβλημα φίλε μου είναι η τεκνοποίια..
Εγώ που είμαι ανάμεσα κάτι ξέρω.
Όσο για το χαρτζηλίκι, δεν φταίνε (με) τα παιδιά, φταίνε και οι γονείς και η γενιά των 700 ευρώ. Δύσκολο, αν μάθεις σαν παιδί την άνεση να την αποχωριστείς σαν ενήλικας..

Meropi είπε...

Κι εγώ μια από τα ίδια Φλούφλη μου. Γνωριστήκαμε με τον άντρα μου στα φοιτητικά μας χρόνια. Παντρευτήκαμε μόλις τελειώσαμε το Πανεπιστήμιο και ακόμα ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Μάθαμε τα κουσούρια μας και τα βουλεύουμε. Πού να τρέχεις να μάθεις τα κουσούρια άλλου. Χα χα χα!!!

phlou...flis είπε...

@kitsemitse: ναι, μάλλον, ίσως. Πάντως, το δικό μας μικρό ...επίτευγμα ήταν καρπός ένός μεγάλου έρωτα

@καπιταλιστικο κουμουνι: και πάλι να το βλέπεις ...άφραγκο. Σου καίγεται η καρδιά

@meropi: ωραίο αυτό με τα κουσούρια. Καλώς να ...πάθουμε(νε)

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...