Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Κομματόσκυλα και οπαδοί

Δεν αντέχω τους κομματικούς. Όχι μόνο δεν τους αντέχω αλλά τους σιχαίνομαι. Δε μ’ ενδιαφέρει αν λέγονται πρασινοφρουροί, ή γαλάζια στρουμφάκια, ή «θρησκόληπτοι» κόκκινοι οπαδοί, ή κι αν βρίσκονται …ΣυΡιζΑ στην Ευρώπη και πόσο μάλλον αυτοί που πάνε χέρι-χέρι με τους ακροδεξιούς. Οι κομματικοί, τα κομματόσκυλα φαίνεται σύμφωνα με ιστορικές πηγές εγκρίτων δημοσιογράφων να καλλιεργούνταν για πρώτη φορά σε πειραματικά θερμοκήπια του κομματικού σωλήνα, με τη κομμάτια άνθρακα, αιθανόλης και πολυχρωμονιλώνης, εμβαπτισμένα σε σιλικόνη για να είναι αδιάβροχα. Δεύτερη και λιγότερο τεκμηριωμένη άποψη υποστηρίζει πως απλά ένα στερημένο πολιτικά στέλεχος βίασε το λαμπραντόρ και γεννήθηκε το πρώτο κομματόσκυλο, το οποίο με τη σειρά του συνουσιάστηκε με τη μαμά του και γέννησαν πολλούς πολλούς απογόνους. Πολλά κομματόσκυλα δύνανται να ανευρεθούν στις τάξεις των συνδικαλιστών, των φιλόπτωχων εκείνων ανθρώπων που έχουν ως αρχή να μην εργαστούν ποτέ, γι' αυτό και αυτοαποκαλούνται "αντιρρησίες εργατικής συνείδησης". Η εύρωστη συνομοταξία των κομματοσκύλων ταυτίζεται με τις επιταγές της μόδας κατά τη δεκαετία του '70, φανερά επηρεασμένη από το κλίμα της εποχής για sex, drugs, zivago and rock & roll. Αρέσκονταν να κατεβαίνουν στους δρόμους φορώντας φαρδιές καμπάνες, χωρίς κουκούλες, έγραφαν συνθήματα στον τοίχο και κρατούσαν τα πλακάτ. Επιστημονικοί κύκλοι ψυχολόγων ερμηνεύουν την πορεία τους ως απωθημένο για την "καλή ζωή" (good life), κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μετέπειτα πορεία τους, οικοδομώντας καλαίσθητες βίλλες στην Εκάλη, τα Βριλήσσια και γενικά τα βόρεια προάστεια, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Δείτε σήμερα τι συμβαίνει. Το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης πήρε κάποια μέτρα -για την ακρίβεια μας …πήρε τα μέτρα- για να βγούμε -έτσι τουλάχιστον μας λένε, αλλά δε μας πείθουν- από την κρίση. Μέχρι πρότινος κανένας κυβερνητικός δεν ήταν διαθέσιμος να βγει και να τα υποστηρίξει -γιατί μάλλον δε θα τα πίστευε ο φουκαρά ή δεν τα θ
εωρούσε δίκαια. Από χτες όμως δόθηκε εντολή να …ξαμοληθούν όλα τα κομματόσκυλα και να «πείσουν» το λαό για την αναγκαιότητά τους. Μα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να πειστούν οι ίδιοι, να τους πείσουν οι εμπνευστές των μέτρων και μετά να …εκδράμουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και όμως, αυτοί θα το κάνουν, έστω και με βαριά καρδιά. Σκυλιά με την ουρά στα σκέλια. Αρκούδες να χορεύουν στο ρυθμό του αρκουδιάρη. Βγάζει μια ανακοίνωση το κόμμα -ανεξαρτήτως χρώματος- και οι κομματικοί-οπαδοί, ντε και καλά νοιώθουν υποχρεωμένοι να την υπερασπιστούν, η γη να γυρίσει ανάποδα. Άσε δε που το κόμμα τους εφοδιάζει με σχετικό υλικό με επιχειρηματολογία, για να μην κολλήσουν στα δύσκολα. Πόσες φορές έχουν κυκλοφορήσει τέτοια …φροντιστηριακά χαρτιά. Είναι μέρα μεσημέρι, ντάλα ο ήλιος καίει αλλά το κόμμα ανακοινώνει πως ο καιρός είναι βροχερός; Ε, αυτοί θα βγουν έξω με αδιάβροχο και ομπρέλα. Γιατί είναι σίγουροι πως το κόμμα δε θα κάνει λάθος• το κόμμα κάτι παραπάνω ξέρει .
Οι κομματικοί, δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν βούληση, δεν πρέπει να σκέφτονται, δεν πρέπει να διατυπώνουν αντιρρήσεις, δεν πρέπει να βλέπουν, δεν πρέπει ν’ ακούν άλλους παρά μόνο το κόμμα. Αντίθετα, πρέπει να συμφωνούν, πρέπει να συγκατανεύουν, πρέπει να χειροκροτούν, πρέπει να ακολουθούν. Για να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν την Κοινή Γνώμη. Και τι είναι αυτή η Κοινή Γνώμη; Μήπως είναι αυτή που …την Κυριακή των Βαΐων επευφημούσε τον Χριστό στην είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. ‘Η εκείνη που μετά από μια βδομάδα αναφωνούσε «Άρον άρον, σταύρωσον Αυτόν»;
Ο κομματικός είναι πιστότερος από πιστό σκυλί και ταυτόχρονα επικινδυνότερος από αυτό. Έχει αχρωματοψία ή επιλεκτικ
ή δυσχρωματοψία. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις, αυτές που όπως συνηθίζουμε να λέμε, για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Είναι αυτοί που …οσφραίνονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και …αλλάζουν έγκαιρα τους χρωματιστούς φακούς επαφής. Βγάζουν αυτούς με τα γαλάζια για να φορέσουν αυτούς με τα πράσινα. Και όσο κομματικοί ήταν ως …στρουμφάκια, τόσο κομματικότεροι γίνονται ως πρασινοφρουροί. Τα παραδείγματα είναι καθημερινά ή εποχιακά. Αλλάζουν τα βιβλία της ιστορίας, λόγου χάριν, για να τα …λειαίνουν ή να τα κάνουν να φαίνονται πιο γαλάζια, πιο πράσινα ή πιο κόκκινα, λες και η ίδια η Ιστορία μπορεί να ξαναγραφεί. Και οι οπαδοί τους πάραυτα υπερασπίζονται τις «νέες» απόψεις. Ξεχνούν ότι έμαθαν, άκουσα, διάβασαν, μελέτησαν, πείστηκαν και προβάλλουν τη «νέα» άποψη, αυτήν που προσπαθεί να επιβάλει το κόμμα. Φορολογία ΜΟΝΟ στους μισθωτούς και συνταξιούχους με ταυτόχρονο πάγωμα των μισθών τους -ιδιαίτερα των δημοσίων υπαλλήλων- αναγγέλλει η κυβέρνηση και οι κομματικοί, ως παπαγαλάκια, επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα του μέτρου, υπερασπιζόμενοι τα …επιχειρήματα της κυβέρνησης, ακόμα και αν οι ίδιοι θίγονται. Δηλώνουν υπερπατριώτες και πρόθυμοι για θυσίες, αλλά την ίδια ώρα όταν βρεθούν μόνοι ή σε κομματικοί εκδήλωση και πούσια Μέσων, πνέουν τα μένεα στους «δικούς» τους, χτυπούν τα κεφάλια στους τοίχους.

Να γράψω κι άλλα; Περιττό. Φρονώ πως θα ξεχάσω ακόμα περισσότερα. Θα σταματήσω εδώ. Να τους φτύσω, μπα, χαμένο σάλιο. Εξάλλου είναι αδιάβροχοι (η εμβάπτιση σε σιλικόνη που λέγαμε πιο πάνω). Να τους βρίσω; Μπα, θα μάλλιασ’ η γλώσσα μου. Αυτοί θα το θεωρήσουν ως φιλοφρόνηση και θα συνεχίσουν να χαζογελούν. Να τους μουντζώσω; Μπα, θα μου απλώσουν το χέρι για …χειραψία. Αυτό θα καταλάβουν γιατί είναι και …γκάου! Ε, απλά θα τους αγνοήσω, θα τους προσπεράσω σαν το σκατό -με το συμπάθιο- που συναντώ στο πεζοδρόμιο. Έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτε μήπως ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ;

'Ανθρωπος με τη μορφή κομματόσκυλου, πρόγονος του σημερινού κομματόσκυλου που εμφανίζεται πλέον με ανθρώπινη μορφή

10 σχόλια:

nickpet είπε...

με τέτοια σχόλια κατά των πολιτικών, κανείς δε θα σε κάνει add στο facebook!!!

habilis είπε...

Kαι έχουμε πολλά από δαύτα .

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ενταξει και το κειμενο λεει πολλα ( αν και η τελευταια προταση με τα κεφαλαια τα λεει μαλλον ολα), αλλα κι αυτη η φωτο...Πολυ σουπερ ρε φιλε!
Τις καλημερες μου.

Ανώνυμος είπε...

Κομματόσκυλο στο χωριό μου, είναι το σκυλί που ζει από τα κομμάτια ψωμιού που του πετάνε οι περαστικοί.
Βέβαια στα κόμματα και ιδιαίτερα στα μικρά υπάρχουν και λίγοι ιδεολόγοι που προσπαθούν να προωθήσουν ένα συλλογικό όραμα..
Αλλά και αυτοί πρέπει να έχουν το νου τους στα κομματοσκυλα

maxforeigner είπε...

Τί να προσθέσει κανείς σε όσα λες? άλλωστε ποιος δεν τα γνωρίζει? το χειρότερο είναι πως μας έχουν βάλει όλους να .... γυρίζουμε το μαγγανοπήγαδο, χωρίς να μπορούμε να ελευθερωθούμε. Λες ότι τους αποφεύγεις όπως το σκατό στο πεζοδρόμιο. Όμως το παιζοδρόμιο είναι γεμάτο... , όπου πατήσεις .. την ... πάτησες!

Side21 είπε...

Φερέφωνα χωρίς γνώμη ...
για να πείθουν τον κόσμο
στις οδηγίες του εκάστοτε αρχηγού !!!
Η φωτο είναι όλα τα λεφτά !!!

Yannis Kapnidis είπε...

Έχω γνωρίσει κομματόσκυλα από κοντά και συνέπεσε η ανάρτησή σου στην ημέρα που πρέπει να συντάξω την έκθεσή μου για το National Geographic περί κομματόσκυλων. Κατατάσσονται στη συνομοταξία των αρπακτικών, αν και χωρίς φτερά και παρότι τρώνε κυρίως ζωντανούς ανθρώπους και λιγότερο πτώματα.

Πάντως είναι ένα από τα είδη, που μαζί με τις κατσαρίδες θα επιβιώσουν δίχως άλλο, ακόμη και μετά από πυρηνικό πόλεμο.

Πολύ σωστή η περιγραφή σου, θα εισηγηθώ και στο σύλλογο βιολόγων Ελλάδος να συμπεριληφθεί στο annuario για το 2009-2010.

Phivos Nicolaides είπε...

Φώτο έπαιξες και τα ρέστα σου με τις κυνο-αναλύσεις σου. Η δημοκρατία όμως, προϋποθέτει κόμματα, διαδικασίες, πολιτική, πολιτικούς, αλλά και ενεργούς ΠΟΛΙΤΕΣ...
Συνεπώς, για ΟΛΑ φταίνε κάποια κομματόσκυλα, κάποιοι 'άλλοι', οι οποίοι δεν είναι άλλοι, παρά ο ίδιος ο εαυτός μας...

phlou...flis είπε...

@nickpet: μ' έχει κάνει ο Καραμανλής στο δικό του (άρα 152)

@habilis: και δαγκώνουν

@exoaptonkyklo: κάπου τη ...ψαρεψα στο διαδίκτυο

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ: κι εμείς περισσότερο

phlou...flis είπε...

@Mike: Απλώς τα ξαναγράφουμε για να μην τους ξεχνάμε

@Side21: δανεική είναι

@Hellenic Potion: ανκαι φοβούμαι πως το είδος δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστεί

@Phivos: δίκιο έχεις. Συνήθως ξεχνάμε εαυτούς

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...