Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Όλα τα ‘χε η Παλαιστίνη, οι βόμβες φωσφόρου της έλειπαν

'Οχι, δεν πρόκειται για πυροτεχνήματα στον ουρανό της Γάζας, ούτε για πτώση αστεροειδών, αλλά για βόμβες λευκού φωσφόρου τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισραηλίτες στρατιώτες.

Εμπειρογνώμονας του περιοδικού, στρατιωτικής επιθεώρησης της Βρετανίας, «Jane΄s», δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα συγκεκριμένα βλήματα περιέχουν φωσφόρο». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «πρόκειται για έναν εξελιγμένο τύπο βόμβας που δεν φέρει την εξαιρετικά καυστική ουσία του φωσφόρου στο περίβλημα αλλά μέσα σε μικρές σακούλες». Όπως εξήγησε, οι υφασμάτινες συσκευασίες, 116 τον αριθμό, διασπείρονται στον αέρα αφού πυροδοτηθούν από το εκρηκτικό γέμισμα που φέρουν οι οβίδες και εκρήγνυνται ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα. Η καύση αυτού του μείγματος διαρκεί 5 έως 10 λεπτά και δημιουργεί πυκνά νέφη καπνού, τα οποία αποτελούν ιδανική μέθοδο «απόκρυψης» για τις χερσαίες δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τις βόμβες αυτές για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.
Από την άλλη, πολλές είναι οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών στη Λωρίδα της Γάζας που επιβεβαιώνουν ότι συχνά αντικρίζουν «πολύ ασυνήθιστα» τραύματα. «Δεν μοιάζουν με τα άλλα εγκαύματα που βλέπουμε συνήθως. Πρόκειται για εγκαύματα τρίτου βαθμού, τα οποία δεν φαίνεται να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Και τονίζουν με έκπληξη: «Τα τραύματα είναι πολύ βαθιά και εντελώς διαφορετικά από τα συνήθη».

Γενικότερα, ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά. Παρ’ όλ’ αυτά, η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη. Ωστόσο το Πρωτόκολλο ΙΙΙ της Σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.
Αντίστοιχα βλήματα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στις αποθήκες πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται ως όπλα κατά προσωπικού, καθώς αυτό απαγορεύεται από το τρίτο πρωτόκολλο της Χάρτας περί των Συμβατικών Όπλων που υπεγράφη στη Γενεύη το 1980.


Τώρα θα μου πείτε τι θέμα βάζω και τι συζητάμε. Εδώ οι ισραηλίτες πολιτικοί έχουν γραμμένα στα παλιά τους παπούτσια τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, όλο τον κόσμο, όλα τα Διεθνή Δίκαια, όλες τις Διεθνείς Συνθήκες, όλα τα Διεθνή Πρωτόκολλα, όλες τις Διεθνείς Χάρτες, στη βόμβα λευκού φωσφόρου θα ...κωλώνανε;

3 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα
είναι αλήθεια περίεργες εποχές...

phlou...flis είπε...

@akrat: και ματοβαμμένες

phlou...flis είπε...

@Εβραίοι, όλη η αλήθεια: ουδέν σχόλιο

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...