Πώς είναι η …υγεία του ελληνικού Συστήματος Υγείας; Ας κάνουμε μια απλή ...διαπίστωση.
Ο νέος υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς παρέλαβε από τον Γ. Κωνσταντόπουλο και δήλωσε συνεχιστής του έργου του προκατόχου του στο υφυπουργείο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι κληροδοτεί στο νέο υφυπουργό το εθνικό πλαίσιο δράσης για την αλληλεγγύη και τη φτώχεια και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο για τη συνεργασία, λέγοντας ότι «ο υπουργός μάς ενέπνευσε». Ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος έμεινε στη θέση του ως επιτυχημένος; Επειδή δεν έλυσε το πρόβλημα με τις εφημερίες, για τη διαχείριση των οικονομικών στα νοσοκομεία, για τη συμφωνία με τους προμηθευτές μετά τις κατασχέσεις ιατρικού υλικού, για τα χρέη του ΟΠΑΔ, για τις κλινικές που είναι ακόμη κλειστές, για το προσωπικό που δεν έχει προσληφθεί; Όλοι, δε, να καυχώνται για το τεράστιο έργο στο Υπουργείο Υγείας.
Να τους πιστέψω και να δεχτώ λοιπόν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ή αν υπήρχαν λύθηκαν, ή ακόμα αυτά μου υπάρχουν μπήκαν στη διαδικασία επίλυσης. Στη Λάρισα, την τελευταία 3ετία έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν –αν θυμάμαι καλά- τέσσερα (4) ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ενώ ανεγείρετε τουλάχιστον ακόμα ένα (1). Επίσης, ανεγείρεται και ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (*), ενώ έχουν ξεφυτρώσει και αρκετοί ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ, τα γνωστά μας ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ, αποθήκες γερόντων (Σημ. Το αντίστοιχο Δημοτικό Γηροκομείο προσπαθεί να σταθεί στα …γεροντικά του πόδια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Πρόσφατα ανακινήθηκε το θέμα και αποκαλύφθηκε –σε όσους τουλάχιστον δεν το γνωρίζαμε- ότι …τιμητικά φέρει τον τίτλο «Δημοτικό» ενώ στην πραγματικότητα ιδρύθηκε και στηρίζεται σε δωρεές και προσφορές ιδιωτών). Και αναφέρομαι ΜΟΝΟ στην πόλη της Λάρισας.
Δικαίως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, γιατί αυτές οι επενδύσεις ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην περιοχή; Η απάντηση μπορεί να είναι προφανής: όταν το δημόσιο ΕΣΥ καθυστερεί προκλητικά τις όποιες επενδύσεις (τόσο σε κτιριακές υποδομές όσο και σε εξοπλισμό) απαξιώνοντας το σύστημα υγείας σε βάρος των ασφαλισμένων, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους σε ότι αφορά στις επενδύσεις σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και όχι μόνο σε ότι αφορά στον ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Όταν, για το δημόσιο σύστημα υγείας επίσης, ο τομέας της αποκατάστασης αποτελεί… «άγνωστη» λέξη τότε αυτά τα «κενά» έρχεται να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Το «πεδίο δράσης» μένει ελεύθερο στις ιδιωτικές εταιρίες που «μονοπωλούν» την αγορά -και μάλιστα στους πλέον κερδοφόρους τομείς– προσφέροντας άμεσες (συνήθως και υψηλής ποιότητας) υπηρεσίες στους χρήστες υγείας που αποφεύγουν τις λίστες αναμονής και την πολύωρη ταλαιπωρία ακόμη και με ραντεβού, στα δημόσια νοσοκομεία. Οι επενδύσεις σε διαγνωστικά κέντρα, αποτελούν τις πλέον κερδοφόρες αφετέρου είναι από τις πλέον αναγκαίες για τη διάγνωση διαφόρων νόσων.
Αν, λοιπόν, ΟΛΑ πάνε καλά, τότε ή αυτοί -οι ιδιώτες επενδυτές- είναι ...χαζοί ή εμάς περνούν για χαζούς;
ΥΓ. Στη Λάρισα υπάρχουν ήδη δύο (2) Δημόσια νοσοκομεία, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Πανεπιστημιακό.
(*) Το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο, προσπαθεί να δελεάσει γιατρούς της περιοχής να εργαστούν σ’ αυτό είτε με τη μέθοδο της …ξενάγησης στους χώρους και της …προσφοράς , είτε με τη μορφή του εκβιασμού. Για παράδειγμα, όσοι ιδιώτες διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο …καλούνται να «συνδιαλεγούν» και «συνεργαστούν» με το εν λόγω νοσοκομείο με την …απειλή πως αν δεν το κάνουν, θα ρίξουν (στο νοσοκομείο) τις τιμές κάτω του κόστους με συνέπεια να είναι ασύμφορο στους ιδιώτες γιατρού. Γνωστόν τοις πάσι, πως πολλοί -αν όχι όλοι- οι νοσοκομειακοί γιατροί …παραπέμπουν ασθενείς τους σε ιδιωτικά κέντρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν …άμεσα. Τα παραπάνω αναφέρω μετά λόγου γνώσεως, αλλά αποδειχτικά στοιχεία δεν έχω, οπότε …please, μη με μηνύσει κανένας γιατρός, αν πέσει στην αντίληψή του το παρόν δημοσίευμα! Δεν έχω στον ήλιο μοίρα!
3 σχόλια:
Οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ εύστοχες. Νομίζω ότι κοινή πεποίθηση είναι ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πάσχει από φοβερή κακοδιαχείριση, σε διάφορα επίπεδα, κάτι που αντανακλάται και στις υποδομές, παρά τη φιλοτιμία πολλών γιατρών και νοσοκόμων. Πήγαινε μία μέρα εφημερίας στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και θα φρίξεις. Ο Αβραμόπουλος δεν ήθελε να παραμείνει στο Υπουργείο αυτό και είχε δηλώσει προ του ανασχηματισμού ότι είχε ολοκληρώσει το έργο του (!!!) στο Υπουργείο αυτό και θα ήθελε να μετακινηθεί. Αφού λοιπόν το ολοκλήρωσε φαντάζομαι ότι δεν έχει πλέον τί να κανει. Ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον άφθονο πλέον ελεύθερο χρόνο του επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία της χώρας χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση για να δει από κοντά τις ιδανικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.
΄μήπως ο κύριος ασθενής του υπουργείου υγείας είναι η ελληνική κυβέρνηση;
@Marko T: καλώς όρισες. Να του το προτείνουμε.
@-: μάλλον
Δημοσίευση σχολίου