Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Πήραν τα παλούκια οι έμποροι της Λάρισας - Κοινωνικός αυτοματισμός λόγω ανεξέλεγκτης βίας

Νύχτα άγριας καταδίωξης και ακραίου κοινωνικού αυτοματισμού η χθεσινή για τη Λάρισα καθώς δεκάδες έμποροι και πολίτες με καδρόνια στα χέρια επιδόθηκαν σε κυνηγητό νεαρών κουκουλοφόρων. Ο Δήμαρχος της πόλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας είχαν ήδη καλέσει, μέσω τηλεοπτικών σταθμών, τους εμπόρους και πολίτες της Λάρισας να βγουν στους δρόμους για να διαφυλάξουν την πόλη και τις περιουσίες τους.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όταν περίπου 300 νεαροί Λαρισαίοι και αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία όπου και έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο ξύλινο καράβι του δήμου Λαρισαίων και επιτέθηκαν σε πυροσβεστικό όχημα το οποίο έσπευσε να σβήσει τις φλόγες. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους κυνήγησαν ρίχνοντας δακρυγόνα που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο κέντρο. Οι νεαροί υποχώρησαν προς άλλη πλατεία, προλαβαίνοντας να προξενήσουν φθορές σε ένα ακόμη υποκατάστημα τράπεζας. Όταν οι αστυνομικοί υποχώρησαν στο κέντρο της πόλης, οι νεαροί κινήθηκαν εκ νέου προς την πλατεία.
Εν τω μεταξύ, σε συμβολή οδών είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες έμποροι και πολίτες οι οποίοι τους περίμεναν με καδρόνια στα χέρια από κοινού με ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ακολούθησε συμπλοκή και άγριο κυνηγητό με τους νεαρούς να υποχωρούν στα γύρω στενά και τους αστυνομικούς να τους καταδιώκουν ακολουθούμενοι από το οργισμένο πλήθος εμπόρων και πολιτών. Ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην πορεία των νεαρών, πιάστηκαν από τους συγκεντρωμένους και η επέμβαση των αστυνομικών αποσόβησε το άγριο λιντσάρισμα. Σημειώθηκαν 15 προσαγωγές υπόπτων για τις καταστροφές ενώ επί μία και πλέον ώρα πολίτες και έμποροι καταδίωκαν, συνοδεύοντας τους αστυνομικούς, τους νεαρούς που είχαν διαλυθεί. Τα πνεύματα ηρέμησαν αργά τη νύχτα, χωρίς να υπάρξουν φθορές καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη βραδιά, οι νεαροί είχαν προβεί σε επιλεκτικές καταστροφές. Μόνον καταστήματα τραπεζών, κάδους απορριμμάτων και λίγα φανάρια τροχαίας. Αν αυτό σημαίνει κάτι. Μικρό, έως ελαχιστότατο, το κακό για τις τράπεζες, μιας και τα έχουν ασφαλισμένα …όλα τους.

Σε αντίθεση με αυτά τα έκτροπα, η πρωινή πορεία-διαδήλωση των μαθητών ήταν οργισμένη, αλλά ειρηνική, ενώ ο παλμός και το πάθος εξίσου εντυπωσιακά. Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων ήταν εναντίον της αστυνομίας, της κρατικής τρομοκρατίας και υπέρ των μαζικών, λαϊκών αγώνων. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκδηλώσεις των περαστικών που συναντούσαν την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, καθώς οι περισσότεροι τους χειροκροτούσαν, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που παρακολούθησαν την πορεία από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Η βία φέρνει βία. Η ανεξέλεγκτη δράση φέρνει τον κοινωνικό αυτοματισμό και αυτά τα δύο φέρνουν την καταστροφή· και ενίοτε και το θάνατο. Ευτυχώς, στα ψεσινά διαδραματισθέντα, δεν είχαμε άλλον θάνατο. Παρά τρίχα λιντσάρισμα και προσαγωγές. Μικρό το κακό; Δε γνωρίζω. Ανησυχητική εξέλιξη. Σίγουρα!
Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ

2 σχόλια:

Λουκάς είπε...

Υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση ανάμεσα στους νέους που γίνονται τελικά έρμαια καταστάσεων που δεν εξυπηρετούν τα πραγματικά τους συμφεροντα.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ανισότητας, ηθικής φθοράς και αδικίας που συσσωρεύονται σε ψυχικά καζάνια και τελικά εκρήγνυνται καταστροφικά.
Όταν ο νέος επιδιώκει να μπει στην ανωνυμία του όχλου σημαίνει ότι κάτι έχει απωθημένο και θέλει να εκτονωθεί, ανώνυμα όμως, ανεύθυνα και καταστροφικά...
Σ.Σ.

phlou...flis είπε...

@loukis: ποιος θα τον ακούσει (το νέο);

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...