Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Οι Freegans σας συνιστούν: υπάρχουν ...σκουπίδια για φάγωμα

Κάποτε το σύνθημα ήταν «όλα τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα», -υπονοώντας την ανακύκλησή τους- και τώρα διαβάζουμε «ψάξτε τα σκουπίδια για …φάγωμα».
Οι Freegans -ένας συνδυασμός των λέξεων free (ελεύθεροι) και vegans (χορτοφάγοι)- καλεί τον κόσμο να κάνει «βουτιά στους σκουπιδοτενεκέδες» επιχειρήσεων φαστ φουντ και σούπερ μάρκετ προκειμένου να μαζεύει πεταμένα τρόφιμα που μπορούν κάλλιστα να καταναλωθούν (οι Freegans δεν ψάχνουν ποτέ κάδους νοικοκυριών, γιατί τα αυτά είναι πραγματικά σκουπίδια, μισοφαγωμένα και παλιά τρόφιμα»).

Μελέτες έδειξαν πως: Το 1997, από τα 178 εκατ. τόνους τροφίμων που είχαν διατεθεί δύο χρόνια νωρίτερα στις ΗΠΑ, τα 48 εκατ. δεν φαγώθηκαν ποτέ. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία αποκάλυψε πως οι Βρετανοί πετούν το ένα τρίτο του φαγητού που αγοράζουν, Άλλη έρευνα στη Σουηδία έδειξε πως οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά πετάνε περίπου το ένα τέταρτο του φαγητού που αγοράζουν.
Με δεδομένη την παγκόσμια κρίση, με δεδομένο ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 48% σε παγκόσμιο επίπεδο από το τέλος του 2006, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα και ταραχές σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, με δεδομένο ότι την ίδια ώρα ΗΠΑ και Ευρώπη εξακολουθούν να πετούνε εκατ. τόνους βρώσιμου φαγητού, οι Freegans έγιναν…κίνημα.
Περισσσότερα ΕΔΩ, στη μεταφρασμένη ιστοσελίδα greegans.info

2 σχόλια:

jf είπε...

Διαβάστε και για τους vegans εδώ

phlou...flis είπε...

@jf: τώρα μένει να τα δοκιμάσουμε κι εμείς. Στο Βερολίνο άραγε σερβίρονται;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...