Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Okay, να επέμβει ο εισαγγελέας για τα σκουπίδια, αλλά...

Είχα μέρες να κατέβω στο κέντρο της Λάρισας. Δε με πολυέλκει αυτός ο συνωστισμός τροχοφόρων, μα ούτε και το ανθρωποβουητό. Προτιμώ στις εξόδους μου, το Λόφο, το ποτάμι, το πάρκο στο Αλκαζάρ, το αισθητικό άλσος και τις πλατείες εκτός κέντρου. Σήμερα όμως, και λόγω της απεργίας, έκανα την ...νενομισμένη επίσκεψή μου στις δύο πλατείες, εκεί που διεξήχθησαν οι δύο συγκεντρώσεις και στη συνέχεια ήπια και τον απαραίτητο καφέ, σε μια παράμερη και λιγότερο φασαριόζικη πλατεία. Είδα την κατάσταση του κέντρου με τους τεράστιους σωρούς σκουπιδιών, τα ίδια πάνω κάτω που συμβαίνουν και στις γειτονιές, και άκουα τα σχόλια και τα παράπονα των συμπολιτών μου να διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις στη ζωή μας εξαιτίας των διάφορων απεργιών και ιδιαίτερα αυτής των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Μάλιστα αρκετοί απ’ αυτούς τους …διαμαρτυρόμενους, ζητούσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Φυσικά όχι μόνον αυτοί αλλά και Δήμαρχοι (όπως ο της Θεσσαλονίκης) καλούσαν τον εισαγγελέα να παρέμβει, με πρόσχημα την υγεία των πολιτών-δημοτών τους. Και σκέφτηκα την υποκρισία όλων μας και την …ευαισθησία μας, η οποία ευαισθησία μοιάζει με γραφική παράσταση σεισμογραφήματος ή καρδιογραφήματος. Άλλοτε έχει μέγιστα και άλλοτε ελάχιστα, ανάλογα πως βλέπουμε το εκάστοτε ...πρόβλημα, ποιους θίγει και ποιους συμφέρει, τι κόστος έχει για μας ή τους άλλους, αν είμαστε με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση. Οι παράμετροι και οι συνιστώσες πολλές. Ο εισαγγελέας όμως σε πρώτη ζήτηση. Η απειλή της …αυτεπάγγελτης κλήσης και παρέμβασής του στο τσεπάκι μας. Δεκτό, να επέμβει ο εισαγγελέας και να τους κυνηγήσει, πρώτα…
…. εκείνους τους καταστηματάρχες οι οποίοι αδειάζουν, στην κυριολεξία, τα σκουπίδια τους, είτε τα …εκθέτουν σε ανοικτές σακούλες ή ανοικτά χαρτοκιβώτια, δημιουργώντας σωρούς με …χυμένα σκουπίδια.
…. τον καθένα από εμάς που κάνουμε ακριβώς το ίδιο έξω από τις πολυκατοικίες ή τα σπίτια στα οποία διαμένουμε. Ενώ θα μπορούσαμε να τα κλείνουμε σε μία και δύο σακούλες και όλα στις μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Η επιβάρυνσή μας για τις σακούλες είναι απείρως μικρότερη από την αντίστοιχη στην υγεία μας.
…. όλους εμάς που ακόμα και σε περιόδους όπου δεν υπάρχει απεργία των υπαλλήλων επί της αποκομιδής των σκουπιδιών, κάνουμε τα ίδια ή και χειρότερα. Που αφήνουμε τις σακούλες …έξω από τους κάδους, ακόμα και όταν αυτοί είναι άδειοι. Που κατεβάζουμε τα σκουπίδια από το πρωί, όταν ήδη έχουν περάσει τα απορριμματοφόρα. Που πετάμε τη σακούλα σκουπιδιών από το μπαλκόνι μας επειδή βαριόμαστε να κατέβουμε να τα εναποθέσουμε στους κάδους. Που αδειάζουμε χύμα τα σκουπίδια στους κάδους και όχι «συσκευασμένα» σε σακούλες.
…. όλους εκείνους τους ασυνείδητους οδηγούς που αδειάζουμε τα τασάκια των αυτοκινήτων μας καταμεσής του δρόμου. Που πετάμε τα πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια και ότι άλλο κρατάμε στα χέρια μας, από το ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου μας, εν κινήσει ή εν στάσει.
…. όλους εκείνους τους ασυνείδητους που κατεβάζουμε όλα τα άχρηστα για μας ογκώδη αντικείμενα για πέταμα και δεν μπαίνουμε στον κόπο να ειδοποιήσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, σχετικά.
…. όλους εκείνους, ιδιώτες ή επαγγελματίες του είδους, που δεν συμμετέχουμε στα ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης (μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χαρτιού κλπ) και τα πετάμε μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, πολλαπλασιάζοντας τις βλαβερές για το περιβάλλον και την υγεία μας, επιπτώσεις.
…. όλους εκείνους τους ασυνείδητους οδηγούς και επαγγελματίες του είδους οι οποίοι αδειάζουν τα καμένα λάδια των τροχοφόρων τους όπου γης.
…. όλους εκείνους τους ασυνείδητους γεωργούς-καλλιεργητές οι οποίοι ρυπαίνουν το περιβάλλον (έδαφος, νερό, αέρα) με εκατοντάδες τόνους χημικά και επιπλέον πετάνε τις συσκευασίες των δηλητηριωδών προϊόντων όπου γης.
….. όλους εκείνους τους ασυνείδητους δημάρχους οι οποίοι διατηρούν τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές, παρά τις οδηγίες και καταδικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε. Που ακόμα και τώρα, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους δημότες τους, με ιδιωτικά συνεργεία συγκεντρώνουν σκουπίδια και τα εναποθέτουν σε τέτοιες παράνομες …χωματερές.
...'Ολους εκείνους τους ασυνείδητους οι οποίοι εναποθέτουν λύματα, απόβλητα και κάθε λογής σκουπίδια στον Πηνειό, από της πηγές μέχρι της εκβολές του, καθιστώντας τον ακατάλληλο για ...ζωή.
Και όταν τελειώσει απ΄ όλες αυτές τις περιπτώσεις παραβάσεων, ε, ας επέμβει και να κυνηγήσει τους απεργούς υπαλλήλους των ΟΤΑ οι οποίοι, σε τελευταία ανάλυση, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να παλεύουν για ένα πράγμα∙να έχουν δικαίωμα στη ζωή και μετά την αποχώρηση τους από την, ούτως ή άλλως ανθυγιεινή, εργασία τους.

ΥΓ.1. Είμαι σίγουρος πως αυτή η κατάσταση που ζω στη Λάρισα, είναι ίδια ή και χειρότερη σε κάθε πόλη.
ΥΓ.2. Σκέφτηκα να μην αναρτήσω φωτογραφίες γιατί θα ήταν τόσες πολλές, για τόσα παραπτώματα που θα γέμιζε η σελίδα. Αρκέστηκα στις ...κόκκινες κάρτες!

6 σχόλια:

jf είπε...

Πολλοί JamanFou-τίστες μαζεύτηκαν στη Λάρισα…
Θα καλέσω αυτεπάγγελτα την παρέμβαση εισαγγελέα για την χρήση και κατάχρηση του ονόματός μου!

JamanFou

maxforeigner είπε...

Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις, θα μπορούσε ο καθένας μας να προσθέσει και άλλα πολλά τρελλά και παλαβά για τα οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Εκείνο που μπορώ να πω, είναι πως οι διάφοροι "πολιτισμένοι και ανώτεροι" από εμάς λαοί, δεν έγιναν αυτόματα πολιτισμένοι... κάποιοι βασιλιάδες, κάποιες κυβερνήσεις συνέβαλαν αποφασιτικά στην εξέλιξη τους... Έτσι νομίζω. Χωρίς βέβαια αυτό να μας απαλλάσει από τις ευθύνες μας.

phlou...flis είπε...

@jf: jemen fou

@mike: έχεις δίκιο, απόλυτα.

nickpet είπε...

...κι όμως, είναι πολλοί αυτοί που μετά την απεργία των υπαλλήλων, θα νομίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ παράλληλα θα εξακολουθούν να κάνουν όσα σωστά αναφέρεις. "Τι κι αν δεν έχουμε Χ.Υ.ΤΑ; Τι κι αν καίμε τα σκουπίδια; Αφού είναι μακριά από την πόλη μας..." Είπαμε, πάνω απ' όλα η βιτρίνα μας!!

Υ.Γ. και μιας και ανέφερα τη λέξη βιτρίνα, θυμηθήτε λιγάκι την Ολυμπιάδα του 2004 και την όμορφη Αθήνα μας, με τα ΜΗΔΕΝ προβλήματα (καθαριότητα, ναρκομανείς, κυκλοφοριακό κλπ)

KitsosMitsos είπε...

Σωστά, γιατί το πρόβλημα είμαστε όλοι εμείς σαν σύνολο αλλά και μεμονωμένα. Απλώς συνηθίζουμε να τα κρύβουμε κάτω απ'το χαλάκι και μας χαλάει τη διάθεση τώρα που τα βρίσκουμε μπροστά μας. Ωχ αδερφέ!

phlou...flis είπε...

@nickpet: έτσι είναι όπως τα γράφεις

@KitseMitse: τώρα τα λες σωστά. Σε λίγες μέρες θα μας ...ξαναδώ

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...