Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Το Βάι καταστρέφεται με ...αξιοποίηση

'Ακουσα, Είδα, Διάβασα και 'Εγραψα:

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, επισκέφτηκα την πανέμορφη Κρήτη, στα πλαίσια των καλοκαιρινών μου διακοπών. Διέμεινα 3 εβδομάδες (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο) και βεβαίως επισκέφτηκα και το Βάι, στο νομό Λασιθίου, το ανατολικότερο σημείο της μεγαλονήσου. Η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως "Αισθητικό Δάσος" και είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων που υπάρχει στην Κρήτη.
Είχα διαβάσει παλαιότερα, στο ΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για «Απόβαση στο Βάι», για «Τουριστική αποικία σε προστατευόμενη περιοχή», για «τεράστια αμφιλεγόμενη επένδυση στα κτήματα της Μονής Τοπλού που συναντά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι επενδυτές, ωστόσο, έχουν με το μέρος τους την ‘άνωθεν’ πολιτική στήριξη» και ομολογώ πως δεν έδωσα και πολύ σημασία. Θεώρησα υπερβολές των ΙΟντων, μέχρις ότου επισκέφτηκα αυτοπροσώπως το δάσος και είδα την εγκατάλειψη του στη χειρότερή της φάση. Έτυχα δε σε μία συζήτηση -ως λαθρακουστής- κάποιων τοπικών παραγόντων -αυτή την εντύπωση μου είχαν δώσει- που αγαπούν τον τόπο τους και που αναφερόντουσαν σε επιχειρηματίες που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή και για παράγοντες πολιτικούς που σιγοντάρανε. Σήμερα, διαβάζω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για "Τουριστική επένδυση 'μαμούθ' δίπλα στο Βάι" και ξαναθυμήθηκα εκείνη τη συζήτηση που άκουσα.
Σκέφτηκα λοιπόν να σας παρουσιάσω κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα και που παρουσιάζουν ανάγλυφα την ομορφιά του δάσους -από τη μια μεριά-, την κακογουστιά κάποιων επιχειρηματιών -από την άλλη- και την εγκατάλειψή του από πλευράς πολιτείας. Φωτογραφίες από το δάσος μπορείτε να βρείτε παντού στο διαδίκτυο. Επέλεξα για σας και αυτές!

Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ που προκύπτει αβίαστα και αυθόρμητα: όταν θέλει το κράτος να πουλήσει «φιλέτα» τα εγκαταλείπει, τα απαξιώνει. Κάτι ανάλογο συνέβη –ή συμβαίνει- με τα «Ξενία» του ΕΟΤ (χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης και αυτό στο λιμάνι των Χανίων). Γι' αυτό, το νου σας σύντεκνοι και άπαντες συμπατριώτες!


Η ομορφιά, η ευταξία και η ασχήμια σε ένα πακέτο


ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Η ομορφιές και η κακογουστιά -κάτω- των επαγγελματιών του είδους πάνε αντάμα

Το προσπελάσιμο τμήμα του δάσους, εκμεταλλεύσιμο συνάμα



Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ





Περισσότερα για την επίσκεψη-παραμονή μου στην Κρήτη και τα φωτοστιγμιότυπα εξ αυτής, οσονούπω στο "Μακαρία η ...Ελλάς"

6 σχόλια:

Sandy Cheeks είπε...

Σωστός !

phlou...flis είπε...

@sandy cheeks: ...και θλίψη

Ανώνυμος είπε...

Μένω αναυδος οχι με το Βαι αλλα με το οτι σου εκανε εντυπωση η εγκαταληψη και η ασχημια απο μερους ορισμενων επιχειρηματιων οπως λες στη Κρητη. Μα ολη η Κρητη είναι ενα λαμπρο παραδειγμα αποικισμου νεο-Τουρκων που παρομιο του δυσκολευεται να βρει κανεις αλλου στην Ελλαδα και ειδικά σε άλλα νησιά. Κοιτα για παράδειγμα το Ηρακλειο. Ποσο βλάχος η νεόΤουρκος μπορείς να είσαι για να κανεις μια πόλη σαν και αυτή...! Αυτα για το πολιτισμο της Κρητης.

phlou...flis είπε...

@ανώνυμε: Ετσι όπως τα λες και χειρότερα ίσως. Απλώς, στο Βάι πήγα για πρώτη φορά.
Αλλά κι εσύ πολύ σκληρός με τις λέξεις "βλάχος" και "νεόΤουρκος". Ειδικά το 2ο, πώως το ...εμπνεύστηκες;

Ανώνυμος είπε...

Αν εχεις παει Τουρκια και μετα ερθεις στη Κρητη το συμπεραινεις αμεσως. Αμορφωσια, παρεξηγημενος αντρισμος, σαχλαμαρομουστακαληδες και παντελης ελλειψη σεβασμου στο περιβαλλον.

phlou...flis είπε...

@ανώνυμε: δεν έχω πάει, αποδέχομαι τους χαρακτηρισμούς

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...