'Ακουσα, Είδα, Διάβασα κι 'Εγραψα: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακή 2 Μαρτίου 2008, σελ. 6, συνέντευξη Θ. Κ. Καρυώτη στον Αποστόλη Ζώη.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο κ. Θ. Κ. Καρυώτης -καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελητής του βιβλίου «Greece and the Law of the Sea»- υποστηρίζει πως, κακώς η Ελλάδα επιμένει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ως τη μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, τη στιγμή που (πάνω από 25 χρόνια) η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί από αυτήν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Υποστηρίζει δε πως, όλα τα κράτη στον κόσμο ζητούν και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ μαζί με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Διερωτάται γιατί, ενώ η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι, όπως γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, πλάτος αιγιαλίτιδας ζώνης, κλπ, η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ σαν ένα από τα θέματα προς διευθέτηση, θέμα που τρομάζει την Τουρκία. Και μάλιστα όταν το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να αρχίσει συνομιλίες με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με αυτά τα κράτη, ενώ (τέλη του 1986) η Τουρκία υιοθέτησε μια ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξε σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση και αργότερα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Δίνει μάλιστα και μια πιθανή εξήγηση….
Υπενθυμίζει πως, πρόσφατα η Κύπρος αποφάσισε να συνάψει μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών, βασισμένη στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, και μετά να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή πρωτοβουλία φέρνει στο προσκήνιο αυτή τη μεγάλη ελληνική παράλειψη, αλλά επίσης φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και την Τουρκία, η οποία δεν επιθυμεί κάποιος να φέρει στο προσκήνιο την ΑΟΖ που τόσο πολύ βλάπτει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο…
Στη συνέντευξή του αυτή, αναφέρεται και στην συνεχείς κρίσεις στις παγκόσμιες αγορές και καταφέρεται στην πολιτική του Μπους. Για την Ε.Ε., αναφέρει ότι, ενώ θα μπορούσε να είναι ο μοναδικός αντίπαλος των ΗΠΑ, αυτές κάνουν ότι μπορούν για να μη καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να γίνουν το αντίπαλο δέος, αφού κατάφεραν να τους πείσουν να προσθέσουν άλλα δέκα μέλη στην οικογένεια της ΕΕ μιας και ελέγχουν τουλάχιστον τα μισά από αυτά…
Κάνει αναφορές και στις οικονομικές ανισότητες και στο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών…
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τον Ελληνισμό στις ΗΠΑ, τον οποίον χαρακτηρίζει ως συντηρητικών πολιτικών απόψεων, οι περισσότεροι των οποίων δεν υποστηρίζουν τον Ομπάμα γιατί είναι μαύρος….
Η συγκεκριμένη συνέντευξη ομολογώ πως με διαφώτισε και συνάμα με προβλημάτισε όσον αφορά στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στα εθνικά μας θέματα, πόσο κοντόφθαλμα σκέφτονται και ενεργούν, με πόση μυστικότητα και τί παζάρια "παίζονται" στη διεθνή σκακέρα, απόντων(;) των Ελλήνων!
2 σχόλια:
Δυστυχώς Φλούφλη μου η Ελλάδα φοβάται να θίξει το θέμα ΑΟΖ με την Τουρκία, για να μην την τσαντίσει. Εκεί φτάσαμε.
Όσο για το άλλο θέμα που θίγεις, το μαύρο Ομπάμα, ναι το πιστεύω. Είχα μια φίλη Ελληνοαμερικανίδα, καλή γυναίκα, κατά τα άλλα, αλλά μου έλεγε ότι όταν έβλεπε μαύρο στο μαγαζί τους (εστιατόριο) δεν ένιωθε καλά, γιατί θα το κακοχαρακτήριζαν.....
@meropi: μαύρη μαυρίλα (στις καρδιές), μαύρο σκοτάδι (στα μυαλά).
Δημοσίευση σχολίου