Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Το «Μακεδονικό» ζήτημα μέσα από 9 ερωτήσεις-απαντήσεις

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα, Φωτίστηκα και 'Εγραψα:

Στο Κυριακάτικο φύλλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 16ης Μαρτίου 2008, βρήκα μια σύντομη αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας που πραγματοποίησε η εφημερίδα με τη συνδρομή του ιστορικού-τέως εμπειρογνώμονα πρεσβευτή για βαλκανικά θέματα ΥΠΕΞ, κ. Ευάγγελου Κωφού. Μέσα από αυτήν αποτυπώνεται η ανάδυση του «Μακεδονικού» ζητήματος και η πορεία μέχρι τις σημερινές διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ. Εννέα ερωτήματα με τις αντίστοιχες απαντήσεις, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Επειδή το θεώρησα αξιόλογο, σκέφτηκα να σας το προτείνω. Μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα 16, κεφάλαιο ΔΙΛΠΛΩΜΑΤΙΑ, με τίτλο «Εννέα απαντήσεις για το ‘Μακεδονικό’ ζήτημα» ή να πατήσετε εδώ!
Καλήν ανάγνωση!

1 σχόλιο:

Meropi είπε...

Καλημέρα Φλούφλη μου,
το Μακεδονικό ζήτημα το έχουμε εμπεδώσει τώρα με τόσα άρθρα που έχουμε διαβάσει. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό της Καθημερινής που μας παραπέμπεις. Το θέμα νομίζω τώρα πια δεν είναι αν οι Σκοπιανοί καλώς ή κακώς διεκδικούν το όνομα Μακεδονία. Κατά τη γνώμη μου κακώς (από εθνολογικής άποψης), αλλά μετά από 60 και πλέον χρόνια που αυτοί οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίστηκαν ως Μακεδόνες, δεν είναι πια εφικτό να απαιτούμε να εγκαταλείψουν τελείως το όνομα, δεδομένου οτι ήδη τους αναγνώρισαν και 120 κράτη με αυτό το όνομα. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα είναι μια συνετή πράξη εκ μέρους μας. Γιατί το αντίθετο θα εμπεδώσει το σκέτο Μακεδονία.
Ήθελα να σου πως Φλούφλη μου ότι σήμερα περιδιάβασα και το ιστολόγιο σου και είδα όλα όσα περιλαμβάνεις εκεί για την Κερύνεια! Δεν σου κρύβω ότι συγκινήθηκα. Έχεις και ανάρτηση για το χωριό μου!!
Να σαι καλά

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...