Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

H επόμενη μέρα: κόμματα ...διαρροών

Τελείωσε το ευρω-πανηγύρι (ρε γμτ, και για τη γιουροβίζιον τα ίδια λέγαμε/νε), στείλαμε το "μήνυμα", το πήραν το "μήνυμα", μας είπαν. Τώρα πώς είναι δυνατόν, την επομένη των εκλογών, αυτοί να πήραν μήνυμα χωρίς να έχουν μπει στη διαδικασία του να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, μόνος ένας φακίρης έλλην πολιτικός μπορεί να το πετύχει. Γιατί, εμείς, το στείλαμε την Κυριακή και αυτοί πρόλαβαν Δευτέρα πρωί -κάποιοι και από το απόγευμα της Κυριακής- να το λάβουν; Εδώ ένα sms στέλλεις ή ένα e-mail, μην πω για επιστολή και για να φτάσει στον παραλήπτη, θέλει το χρόνο του. Αυτοί σε τι …ταχύτητες επεξεργάζονται; Τέλος πάντων. Άλλο ήθελα να πω. Επανέρχομαι… (άσε με ρε φλούφλαινα τώρα, μη μου χαλάς τον ειρμό των σκέψεών. Εσύ θα μου πεις πότε θα τελειώσω το σιδέρωμα; Όποτε θελήσω εγώ…). Πού μείναμε; Α ναι, στα αποτελέσματα.

Βλέπω τα τελικά αποτελέσματα και θέλω να καταθέσω δυο σκέψεις, που αφορούν στο Συνασπισμό/Συ.Ριζ.Α. και στο Λα.Ο.Σ. (ελπίζω να μην πικράνω τους @φίλους μου του Συνασπισμού• @φίλους από το Λα.Ο.Σ. δεν έχω. Νομίζω;)


Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το Πα.Σο.Κ., αρκετοί έβλεπαν θετικά την ύπαρξη του Συνασπισμού, μπορώ να πω πως αρκετοί ήταν φίλα διακείμενοι σ’ αυτόν ή συμπαθούντες. Όταν το Πα.Σο.Κ. είχε αρχίσει να γεύεται το μέλι και να βουτάει και τα δυο χέρια σ’ αυτό, ένας Πα.Σο.Κος ο οποίος θύμωνε για τα τεκταινόμενα, δυσφορούσε, νοιαζόταν για τη χώρα και ήθελε να τιμωρήσει τους πρασινοφρουρούς έβλεπε το Συνασπισμό (που προ αμνημονεύτων χρόνων ονομαζόταν ΚΚΕ Εσωτερικού, αν θυμάμαι καλά, αλλιώς διορθώστε με) σαν την εναλλακτική λύση. 'Ηταν κι εκείνη η πολιτική οξυδέρκεια του Α.Γ.Πανανδρέου που μόλις έβλεπε τα σκούρα, πέταγε το σύνθημα «ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και να το ρεύμα από το ΚΚΕ και το Συνασπισμό προς το Πα.Σο.Κ. Άλλοτε έπιανε το κόλπο και άλλοτε όχι. Συνήθως το ΚΚΕ κρατούσε τα ποσοστά του κι έμενε ο Συνασπισμός να είναι η δεξαμενή του Πα.Σο.Κ. Με τα χρόνια, ο Συνασπισμός συρρικνώνεται, αναγκάζεται να συνασπιστεί και ιδρύεται ο Συ.Ριζ.Α. Σήμερα, αναρωτιέμαι τι ρόλο παίζει. Να περιμένει τη ψήφο διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ αλλά κυρίως από το Πα.Σο.Κ. μπας και…. Βρίσκεται στα …δεξιά του ΚΚΕ και στα …αριστερά του Πα.Σο.Κ. προσπαθεί να καρπωθεί τους ευρισκόμενους έξω από το μαντρί.
Συνασπισμός, αριστερό κόμμα με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συμμάχησε (στο Συ.Ριζ.Α.) με κόμματα πολέμιους της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα εφάνη στην κάλπη. Διότι συνέπραξε …τυχοδιωκτικά για να …(αλήθεια, τι;) να αυξήσει τα ποσοστά του; Αν ναι, την πάτησε. Το δίδυμο Αλέκος-Αλέξης απέτυχε οικτρά. Άρα τι μένει; Ποιος ο λόγος ύπαρξής του;


Πάμε στο Λα.Ο.Σ.: μια από τα ίδια. Δεξιότερα της Ν.Δ. και αριστερά της ακροδεξιάς. Το «σώζει» -λέμε τώρα- η αυτόνομη κάθοδος της Χρυσής Αυγής και δε ξέρω ποιων άλλων ακροδεξιών, φασιστικών, ναζιστικών και βασιλοχουντικών κομματιδίων. Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι το μόνο κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης που κάνει αντιπολίτευση, ενίοτε και συμπολίτευση. Σκοπός τους, να συνεταιριστούν με τους άλλους …ενοίκους της πολυκατοικίας. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Το Λα.Ο.Σ έκανε το πρώτο βήμα• ανέβηκε στον 1ο όροφο. Μα και η Ν.Δ. έκανε κι αυτή ένα βήμα• κατέβηκε από το ρετιρέ. Εμείς περιμένουμε τη …μοιραία συνάντηση.


Αυτά τα δύο κόμματα, θα μπορούσαν να μην υπάρχουν (ωχ, τι ακούω από σας τώρα• αφήστε με να ...ολοκληρώσω). Υπάρχει το ΚΚΕ και το Πα.Σο.Κ. από τη μια που καλύπτουν τους Συνασπιστές και η Ν.Δ. από την άλλη -ή/και τα άλλα ακροδεξιά κόμματα- που καλύπτουν το Λα.Ο.Σ. Γιατί και που υπάρχουν ΕΜΕΝΑ μου θυμίζουν κόμματα που περιμένουν να περισυλλέξουν …διαρροές, και για να το πω ποιο χοντρά, μου θυμίζουν εκείνα τα φορτηγά με το διαφημιστικό …«Ο αχόρταγος» ή «ο Φαταούλας»!


ΥΓ.1 Οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων αυτών θάλεγα πως ενδιαφέρουν και όχι τα ίδια τα κόμματα. Τα οποία εν πολλοίς δημιουργήθηκαν μάλλον από φιλοδοξία κάποιων που απλά ήθελαν να γίνουν αρχηγοί κομμάτων. Ίδε Στεφ. Μάνος-Δράση, Παπαθεμελής-Πα.Μ.Μετ. και πολλοί άλλοι.


ΥΓ.2 Για τους Οικολόγους-Πράσινους δε λέω τίποτε ακόμη. Περιμένω ...δράση και όχι ...πράσσεινάλογα. 'Οπως επίσης και για το Κ.Κ.Ε. δε λέω κάτι. Είναι γνωστές και ξεκάθαρες οι θέσεις του και για την Ε.Ε., γι αυτό άλλωστε και τα ποσοστά του είναι περίπου σταθερά. Κάτι σαν το ...πάγιο του ΟΤΕ.

6 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Περίμεν Φώτη... δράση και τα παρόμοια!!

stalamatia είπε...

Ωραία τα λες Φλούφλη
Όταν μάθεις κάτι κακό για τους πράσινους οικολόγους να μου το πεις.Αλήθεια εσύ ψηφίζεις εδώ ή στη Κύπρο?

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Κάπως έτσι:)
Μάλλον έχουμε χάσει τ'αυγά και τα καλάθια!

phlou...flis είπε...

@Phive: να πω ...Ωχ δλδ;

phlou...flis είπε...

@stalamatia: έχω ακούσει πολλά αλλά περιμένω. Ναι, εδώ γιατί εκεί ξεγραμμένος είμαι

phlou...flis είπε...

@Σπίθα: μάλλον

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...