Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Πηνειός εκπέμει SOS, ακούει κανείς;

Ο Πηνειός θεσσαλίας (αργυροδίνης, δινήης κατά τον Όμηρο) κατά την αρχαιοελληνική θρησκεία ήταν θεός του ποταμού, συνδεδεμένος κυρίως με τη γονιμότητα. Οι μύθοι για το ποτάμι και για την περιοχή των Τεμπών είναι πολυάριθμοι. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος και πατέρας της νύμφης Δάφνης, ιέρειας της Μητέρας Γης. Ο Ποσειδώνας ο Πετραίος χτυπά με την τρίαινά του τα βράχια και ανοίγει δίοδο στα Τέμπη για να χυθούν τα νερά της άλλοτε θεσσαλικής λίμνης στη θάλασσα. Στα Τέμπη, τη Δάφνη την κυνήγησε ο Απόλλων και όταν την έφθασε αυτή επεκαλέσθη τη Μητέρα Γη, η οποία την εξαφάνισε και στη θέση της άφησε το φυτό δάφνη. Η Αφροδίτη κάθε φορά που θέλει να ανακτήσει την αγνότητά της εκεί πάει. Ο Λύκειος Απόλλωνας νικά στον ποταμό το Σκοτάδι. Οι Μούσες επιλέγουν το ποτάμι για κατοικία τους. Ο Πηνειός ήταν επίσης ο πατέρας του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα.
Αυτά με τους αρχαίους έλληνες Οι σύγχρονοι νεοέλληνες βάλθηκαν να το καταστρέψουν, να τον φαρμακώσουν. Δεκάδες ρυπογόνες βιομηχανίες και βιοτεχνίεςξερνάνε στην κοίτη του τα απόβλητά τους. Δεκάδες τυροκόμοι αδειάζουν τα υγρά απόβλητά τους. Ασύδοτοι αγρότες αδειάζουν εκεί τα φυτοφάρμακά τους. Ο Πηνειός έχει μετατραπεί σε μεταφορέα αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων. Τα ψάρια ασφυκτιούν, άλλοτε λόγω της ξηρασίας και άλλοτε φαρμακωμένα.
Χτες, Παρασκευή 26 Σεπτ. 2008, εκατοντάδες νεκρά ψάρια έκαναν για πολλοστή φορά την εμφάνισή τους στην κοίτη τού Πηνειού, σε σημείο κοντά στο Δασοχώρι του Δήμου Γιάννουλης. 8 χλμ βόρεια της Λάρισας. Στις όχθες, αλλά και στην κοίτη του ποταμού (που γέμισε νερό τις τελευταίες ημέρες και μετά τις βροχοπτώσεις), εκατοντάδες ψάρια κάθε βάρους και μεγέθους κείτονταν νεκρά. Δίπλα ή μέσα στο νερό, στο οποίο μάλιστα ήταν εμφανής και μια άσπρη άγνωστη ουσία.


Ανεπισήμως, παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικές εκδοχές. Στη ρήψη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ποτάμι, η μία και στο ενδεχόμενο να είχαν εγκλωβιστεί τα ψάρια σε άλλα σημεία του ποταμού και να είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες λόγω έλλειψης οξυγόνου και στη συνέχεια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις να μεταφέρθηκαν στο σημείο, η άλλη.





Έτσι ή αλλιώς, η οικολογική καταστροφή στον Πηνειό είναι τεράστια και όσο δεν παίρνονται μέτρα από αρμόδιους και κόσμο, θα χειροτερεύει. Ο Πηνειός εκπέμπει SOS για πολλοστή φορά. Εμείς τ' ακούμε;
ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας
ΥΓ. Περισσότερες φωτογραφίες από Πηνειό από το larisaperivallon

2 σχόλια:

VAD είπε...

Πάει κι ο Πηνειός;
Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό,
αν τυχόν και δε με θέλεις,
κει θα πέσω να πνιγώ!
τραγουδούσαμε παλιά!
Κι ο ερωτευμένος του τραγουδιού πού θα πέσει να πνιγεί τώρα;Στα μολυσμένα νερά;
Οταν το ποτάμι μολύνεται από εκείνους τους οποίους θρέφει,τι μπορείς να περιμένεις από (αν)αρμόδιους; Εγκλημα και τιμωρία!Κρίμα...

phlou...flis είπε...

@vad: ναι, ναι. Και το νεότερο, στην παλιά κοίτη, κτίζονται ντουβάρια. Ετσι ο ποταμός θα μετατραπεί σε ...κανάλι. Κάτι σαν ...Φλωρεντία της Ελλάδας.

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...