Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Οδοιπορικό Κύπρος, μέρος 5ο

Οικιστική ανάπτυξη

Οι πόλεις αναπτύσσονται κυρίως οριζόντια. Στο κέντρο κατοικοεδρεύουν, κυρίως, οι επιχειρήσεις, όπως αναφέραμε σε κτίρια-μεγαθήρια, ενώ οι κατοικίες, τα τελευταία χρόνια, κτίζονται περιφερειακά. Περιφερειακά έχουν δημιουργηθεί και οι προσφυγικοί καταυλισμοί, σύγχρονα χωριά-πόλεις, οι οποίοι φιλοξενούν προσφυγικές οικογένειες. Τα κτίρια αυτά συντηρούνται, επιδιορθώνονται ή ανακατασκευάζονται με ευθύνη και δαπάνες της κυβέρνησης, ενώ από φέτος νομίζω, θα αρχίσουν να παραχωρούνται και «συμβόλαια ιδιοκτησίας» στους κατόχους τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι ο οικοδομικός οργασμός σε μονοκατοικίες-μεγαθήρια, μονοκατοικίες-κάστρα. Σπιταρώνες στη μέση του πουθενά.











Υπάρχει μία τάση να κτίζονται μονοκατοικίες …κάποιων εκατοντάδων τετραγωνικώνη διαβίωση σε διαμέρισμα μονοκατοικίας θεωρείται …προνόμιο των αλλοδαπών και των φτωχών και ως το πρώτο βήμα ενός ζευγαριού κυπρίων, πριν την απόκτηση της ιδιόκτητης μονοκατοικίας. Πολλά δωμάτια, σαλονο-τραπεζαρίες που θα χρησιμοποιηθούν ελάχιστες φορές το χρόνο και με αρκετά αποχωρητήρια. Τα σπίτια αυτά κτίζονται λες και τα παιδιά της οικογένειας ποτέ δε θα φύγουν από μέσα, ή όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, κατασκευάζονται λες και οι ιδιοκτήτες τους θα ζήσουν σ’ αυτά …χίλια χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν λόγοι γι αυτό το …φαινόμενο των πολλών τετραγωνικών. Οι τράπεζες δίνουν εύκολα δάνεια και το κόστος κατασκευής τους είναι (ήταν, όπως μου είπαν) πολύ πιο χαμηλό απ' ότι στην Ελλάδα. Και τέλος, το πολυτελές σπίτι αποτελεί το …φετίχ ενός πετυχημένου ζευγαριού. Οι πρόσφυγες δικαιούνται δάνεια μέσω ενός φορέα, (Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ΕΔΩ). Τα δάνεια αυτά είναι σπουδαστικά, επαγγελματικά, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε νεοδημιουργούμενα ζευγάρια, σε Σωματεία, Οργανώσεις και Ενώσεις Προσώπων, καθώς και εγγυήσεις για δάνεια επαγγελματικά και στεγαστικά με εγγύηση του Κεντρικού Φορέα. 'Ενας πρόσφυγας, μπορεί να βάλει υποθήκη περιουσία του στα κατεχόμενα και να πάρει ένα δάνειο.

Και ένα χαρακτηριστικό, στο κέντρο της πόλης, όλα τα υπόγεια γκαράζ των πολυκατοικιών αποτελούν αριθμημένα καταφύγια αεράμυνας.


Κυκλοφοριακό


Η πρώτη πινακίδα που θα συναντήσει κανείς φεύγοντας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, θυμίζει και επισημαίνει στους οδηγούς πως …οδηγούν στην αριστερή μεριά του δρόμου (άλλο ένα κατάλοιπο της Βρετανικής αποικιοκρατίας). Δεν γνωρίζω αν η κυκλοφοριακή αγωγή των κυπρίων είναι καλή ή καλύτερη από την αντίστοιχη ελλαδική, αλλά είδα …ευγένεια στο τιμόνι. Σπάνια άκουγα κορνάρισμα (πουρού, κυπριαστί) ακόμα και αν κάποιος ηλικιωμένος ή γυναίκα ή ξεχασμένος …κατασκήνωνε στην δεξιά λωρίδα και δημιουργούσε μποτιλιάρισμα, ο δε πεζός που διασταύρωνε δρόμο είχε απόλυτη προτεραιότητα. Σε κρίσιμους οδικούς κόμβους δεν υπάρχουν φανάρια τροχαίας, αλλά τα round about, διασταυρώσεις κυκλικής υποχρεωτικής πορείας, που ενώ στην αρχή προβληματίζουν στη συνέχεια αποδεικνύεται η πρακτικότητά τους.



Την τελευταία 5ετία, σε κεντρικούς κόμβους, άρχισε και η κατασκευή ανισόπεδων διασταυρώσεων. Σε γενικές γραμμές το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό· το επαρχιακό και ορεινό δίκτυο έχει …τα χάλια του. Οι οδηγοί, όπως τους έζησα τις 15 μέρες που βρέθηκα εκεί, ήταν προσεκτικοί παρόλο που διαβάζω πως τα τροχαία ατυχήματα έχουν αυξηθεί. Δυστυχώς οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα και …σιγουριά και αφορούν στις νέες ηλικίες.

3 σχόλια:

akrat είπε...

άντε πες και άλλα
γιατί εγώ αρνούμαι να βγω όξω από Αθήνα....
έχω ακούσει για δράκοντες...
μαθαίνω πάντως ωραιότατα πράγματα

Meropi είπε...

-@ Φλούφλη μου,
έχουμε και οι δυο κυπριακό θέμα.
Λοιπόν έχω να κάνω δυο επισημάνσεις. Πρώτον η ανάγκη ανάγκασε πολλά νέα (κυρίως) ζευγάρια να στεγάζονται πλέον σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, των οποίων ας σημειωθεί οι τιμές αυξήθηκαν πολύ τώρα τελευταία. Οι μονοκατοικίες έχουν πια πολύ μεγάλο κόστος. Και δεύτερον μέσα στη Λευκωσία το κυκλοφοριακό έχει γίνει δύσκολο, σχεδόν όπως στην Αθήνα. Απλώς εκεί είναι πιο μικρές οι αποστάσεις. Και η ευγένεια βλέπω ότι κάθε χρόνο και λιγοστεύει....

phlou...flis είπε...

@akrat: έχω ακόμη 3-4 αναρτήσεις. Υπομονή (ή μήπως ...κουράγιο).

@meropi: α, ναι. Προοδεύουμε. Αντιγράφουμε, αργά και σταδιακά, τα εδώ συστήματα

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...