Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Χαρμόσυνη η ημέρα της Απελευθέρωσης, ναι αλλά ποιάς απελευθέρωσης;



"Εξήντα έξι χρόνια πέρασαν, δύο γενιές μεγάλωσαν και δημιούργησαν, από τη 12η Οκτωβρίου 1944, την ημέρα που αποχώρησαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και απελευθερώθηκε η Αθήνα. Η χαρμόσυνη εκείνη ημέρα, ημέρα ελπίδας ύστερα από τα ερείπια των πολέμων, όταν ανέμισε και πάλι η Γαλανόλευκος, εορτάσθηκε χθες στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, με παρέλαση ευζώνων και νέων...." διαβάζω στη λεζάντα της φωτογραφίας από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ανρωτιέμαι αν ποτέ απελευθερωθήκαμε. Γιατί μπορεί τότε πράγματι να αποχώρησαν οι γερμανοί και να υψώθηκε η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, αλλά από την επόμενη η Ελλάδα ήταν, μια στα χρέη βουλιαγμένη, μια με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονές της μπλεγμένη, μια με τις Μεγάλες Δυνάμεις εξαρτημένη και μια στον εμφύλιο αλληλοσπαραγμένη. Και φτάνουμε μέχρι σήμερα με τους Επενδυτικούς Οίκους και Ομίλους να μας καταδυναστεύουν -με τη ...βοήθεια εγχώριων "δυνάμεων"- την δε Τρόικα να μας διευθύνει-κατευθύνει. Αν αυτό λέγεται απελευθέρωση, τότε  όχι μόνο να γιορτάσω την απελευθέρωση αλλά να φωνάξω δυνατά: Ζήτω η Απελευθέρωση!!!

ΥΓ. τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 Οκτ. 2010

5 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

τι ειρωνια!

maxforeigner είπε...

Ελεύθερος δεν είναι κανένας και καμιά χώρα στην εποχή μας (και μάλλον σε όλες τις εποχές). Νομίζουμε κατά καιρούς ότι είμαστε ελεύθεροι, είτε ως άνθρωποι είτε ως χώρες - κράτη. Όμως είμαστε ΠΑΝΤΑ εξαρτώμενοι!

Meropi είπε...

Ειδικά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν είναι να τη γιορτάζει κανείς. Αμέσως μετά άρχισε ο εμφύλιος που διήρκεσε πιο πολλά χρόνια από την κατοχή.

phlou...flis είπε...

@Αλς: τραγική

@Mike και @meropi: έχετε απόλυτο δίκιο

Phivos Nicolaides είπε...

Σωστά τα λες Φώτη, αλλά υπάρχουν και σωρεία άλλων μικρών χωρών, που είναι καλά οργανωμένες, έχουν βάθος δημοκρατικής παιδείας στην πράξη και τα πάνε αρκετά καλά. Ενόσω θα είμαστε ο αδύνατος κρίκος, έτσι θα μας παιδεύουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι Επενδυτικοί Οίκοι.Καλό σαββατοκυρίακο!

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...