Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς

Το αποφάσισα –για να ακριβολογώ, το είχα αποφασίσει από καιρό -αφού φρόντιζαν να με ενημερώνουν τα κανάλια, κυρίως τα κρατικά- και σας το ανακοινώνω: Σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Προς τούτο, αποφάσισα να κοιμηθώ νωρίς (το μεσημέρι), να ξυπνήσω νωρίς (το απόγευμα) και να πιω έναν καφέ (ελληνικό μέτριο, πάντα μ’ άρεσε ο ελληνικός ο απογευματινός) για να …στανιάρω. Όπως επίσης, πάντα μου άρεσε να μου τον ετοιμάζει και να το σερβίρει η phlouφλαινα, γιατί όπως έλεγε κι ένα φίλος, την ίδια ώρα την απογευματινή, ΟΛΕΣ οι γυναίκες της …ανατολής, ετοιμάζουν τον παραδοσιακό καφέ για το σύζυγό τους –ή τους συζύγους των. Κι εγώ, γνήσιος ανατολίτης -κατά το ¼, μιας κι ο ένας ο παππούς μου κατάγεται από τα χωριά της Αργυρούπολης (Gumushane) (*), στον Πόντο, κάπου εκεί στην βορειοανατολική Τουρκία- διατηρώ και απαιτώ να συντηρείται το έθιμο αυτό!

Σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Θα κατεβάσω το τηλέφωνο, θα κλείσω το κινητό, τέλος πάντων δε θα απαντήσω σε κανένα. Αφού απολαύσω –με τις ανατολίτικες συνήθειες- τον καφέ, θα φορέσω τη φόρμα και τα αθλητικά παπούτσια και θα πάω για περπάτημα-γυμναστική. Όχι μακριά, εδώ κοντά στο ποτάμι. Έτσι για να γυμναστώ, να χαλαρώσω, να διώξω τις έγνοιες που με απασχολούν, να πάρω φρέσκο αέρα (όσο φρέσκος μπορεί να είναι ο αέρας σε τούτες τις …μολυσμένες εποχές που ζούμε), να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός μου γιατί απόψε τον θέλω φρέσκο. Δεν θα μείνω για πολύ έξω γιατί πέφτει και η υγρασία και ξέρετε… κάτι οι αρθρώσεις, κάτι το αυχενικό… Θα γυρίσω σπίτι, θα κάνω ένα ντους –ίσως γεμίσω την μπανιέρα με εκείνα τα ειδικά άλατα που αναζωογονούν, λένε, το κορμί. Θέλω να είμαι εντελώς φρέσκος για την αποψινή βραδιά. Και είπαμε, σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Θ’ αράξω στον καναπέ, θ’ απλώσω και τις αρίδες να μην πιαστώ ο έρμος –γιατί απόψε με περιμένει μια δύσκολη βραδιά- θα «πιάσω» στο ραδιόφωνο το 2ο πρόγραμμα (έτσι κι αλλιώς η βελόνα είναι καρφωμένη στο 2ο) και θα χαλαρώσω με ωραία ελληνική μουσική.

Τηλεόραση δε θ’ ανοίξω. Δε μ’ ενδιαφέρει ούτε το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ –έτσι κι αλλιώς οι πόρτες του κλειστές είναι για τους δημοσιογράφους, οπότε τίποτε δε θα έχουν να μου πουν οι ανταποκριτές που θα ξεροσταλιάζουν έξω από το Σπίτι του Λαού –τι σπίτι δλδ, κοτζάμ Σπιταρόνα έχουν κτίσει εκεί στον Περισσό. Ούτε με ενδιαφέρει ο ξυλοδαρμός και τραυματισμός του καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Πανούση, από άγνωστους κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που διοργάνωνε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποσώς με ενδιαφέρει, επίσης, αν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξουδετέρωσε ισχυρότατο, εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό, από πέντε φιάλες προπανίου των 12lt η κάθε μία, πλήρεις εκρηκτικής ύλης (AΝFO), που ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο τύπου Mazda στον προαύλιο χώρο γραφείων της Citibank στην Κηφισιά. Σας το ξαναλέω, σήμερα δε θέλω να με ενοχλήσει κανείς για τίποτε και για κανένα. Τηλεόραση δε θ’ ανοίξω ούτε καν για τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με την Σαιντ Ετιέν. Σκορδοκαΐλα μου μεγάλη αν κερδίσει ή χάσει (που το βλέπω πολύ πιθανόν γιατί άλλο οι διαιτητές οι έλληνες και άλλο οι ευρωπαίοι) ο …θρύλος. Έχω άλλα πιο σοβαρά πράγματα να σκεφτώ το βράδυ και σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Ούτε θέλω να μάθω αν ο Βουλγαράκης με τον Πάγκαλο αυτομαστιγώθηκαν και πόσες …μαστιγιές αυτοέδωσαν, ή αν αποφάσισαν να μαστιγώνει ο ένας τον άλλο για …εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Ακόμη ακόμη, δε μ’ ενδιαφέρει αν τέθηκε υπό επιτήρηση η Ελλάδα για το έλλειμμα ή αν για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» κατά της Ελλάδας και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, αποφάσισε την Τετάρτη η Κομισιόν. Δε θέλω να ασχοληθώ με τέτοια δευτερευούσης σημασίας θέματα. Δε θέλω να σκοτίσω το μυαλό μου –γι’ απόψε τουλάχιστο- μ’ αυτά.

Σήμερα, δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Γι αυτό, δε θα απαντήσω στα e-mail σας, αλλ’ ούτε στα sms ή mms ή τι άλλο κυκλοφορεί, ούτε σκοπεύω να επισκεφθώ τα ιστολόγιά σας να διαβάσω τις αναρτήσεις σας και να τις σχολιάσω, ακόμη κι αν αναφέρεστε σε θέματα που μ’ ενδιαφέρουν. Σήμερα, δε μ’ ενδιαφέρει αν τη θέση του βασιλιά καρνάβαλου την πάρει ο Εφραίμ ή ο Γιοσάκης και αν κάποιοι διαμαρτύρονται γι αυτό με αγωγές ή άλλες νομικές ενέργειες, αλλ’ ούτε με ενδιαφέρει αν τα κόμματα …διεκδικούν ο καθένας για την πάρτη του την πολιτική ταυτότητα της άτυχη Κούνεβα. Σήμερα, δε θέλω ν’ ακούσω για δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται το ΠαΣοΚ με πρωθυπουργό τον …Καραμανλή, ούτε θέλω να μάθω για το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Κο(νο)μισιόν. Σήμερα, δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς. Και δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς γιατί η αποψινή βραδιά είναι μεγάλη βραδιά. Απόψε κρίνεται η …ευρωπαϊκή μας ύπαρξη, απόψε κρίνεται ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός, η ευρωπαϊκή μας κουλτούρα. Απόψε είναι ο μεγάλος τελικός! Σήμερα δε θέλω να μ’ ενοχλήσει κανείς γιατί, χμχμ… απόψε στις 10 ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός. Ο τελικός των τελικών για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Eurovision. Απόψε, εγώ και η κριτική επιτροπή (•Μίμης Πλέσσας : Συνθέτης - Πρόεδρος Επιτροπής, • Δημήτρης Γόντικας : Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης ΕΡΤ, • Αντώνης Ανδρικάκης: Στιχουργός - Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας ΕΡΤ, • Ευαγγελία Πισκερά: Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων ΕΡΤ, • Όλγα Παυλάτου: Στέλεχος Δισκογραφίας, • Γιώργος Κυβέλος: Παραγωγός Δίσκων, • Στέλλα Φλωρά: Εκπρόσωπος Esctoday) πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ήρεμοι και απελευθερωμένοι από έγνοιες και σκοτούρες να ακούσουμε την ερμηνεία του Sakis στα τρία υποψήφια …ελληνικά τραγούδια για τη Eurovision (Out of control, Right on time και This is our night, το πρώτο σε στίχους της ελληνίδας στίχουργού: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΖΑΚΚΑ και τα άλλα δύο από τους επίσης έλληνες στιχουργούς CRAIG PORTEILS και CAMERON GILES-WEBB). Και όπως καταλαβαίνετε, το έργο της εφταμελούς Επιτροπής και εμένα, είναι πολύ δύσκολο. Γιατί, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη, το Υπουργείο του θα στηρίξει την Eurovision και τον Sakis. Ο υπουργός μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας τραγουδιστής θα γίνει "πρέσβης της Ελλάδας στην Ευρώπη". Καταλαβαίνετε λοιπόν τη λεπτή, σοβαρή και ...εθνικoπατριωτική μου θέση. Γι αυτό, απόψε δε θέλω να με ενοχλήσει κανείς! Μηδέ της phlouφλαινας εξαιρουμένης!

(*) "Αργύρου γενέθλην" ονόμαζε ο Ομηρος κυρίως την περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου (Κιουμούς- Χανέ = τόπος αργύρου), που ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Χαλδίας, εκεί όπου από τα πανάρχαια χρόνια εξορυσσόταν ο αργυρούχος μόλυβδος, του οποίου η εκμετάλλευση γινόταν μόνο από Ελληνες αρχιμεταλλουργούς....

10 σχόλια:

stalamatia είπε...

Ούτε με βόμβα δεν θα καθόμουν να τα δω ,βασικά ποτέ δεν κάθομαι να τα δω.
Τα βαριέμαι όλα αυτά. Τς τς τς να πάρει καθόλου πατριωτισμό πάνω μου, φτου μου.Καλή ξεκούραση και να προσέχεις την υγρασία.

jf είπε...

Δε θα σ' ενοχλήσω καθόλου. Πέρασα μόνο να ενημερωθώ για τα πολιτικο-οικονο-πολιτιστικά τεκταινόμεα εν Ελλάδι. Δε χρειάζεται να ανοίγω ούτε ΤΒ ούτε εφημερίδες πλέον.
Νάσαι καλά... άξιος ο μισθός σου

Unknown είπε...

Εγω ομως επιμένοντας Ελληνικά και αδιακρίτως,θα σε ρωτήσω.
Υπάρχει Ασβεστοχώρι στον Πόντο κι αν ναι μήπως γνωρίζεις καθόλου την Ιστορία του,και σε ποιά περιοχή βρίσκεται???
Εγω δύο γνωρίζω στην Ελλάδα,ενα το χωριό μου και ενα στα Γιαννινα!!!!!

phlou...flis είπε...

@Stalamatia: παρομοίως. ναι, θα προσέχω

@JamanFou: Νάσαι καλά, ετοιμάζομαι

@taspa: Μ' έβαλες στη ...θέση μου. Δε γνωρίζω το χωριό του παππού μου. Αργυρούπολη καιόχι ασβεστοχώρια. Εχω διορθώσει την ανάρτηση και έβαλα σχτικό λινκ. Σ' ευχαριστώ.

Phivos Nicolaides είπε...

Να σε ενοχλήσω με το σχόλιο μου ή όχι;

Unknown είπε...

Ετσι μπράβο!!χρόνια πολλά και να τηρούμε την παράδοση ,οχι αναβίωση με ''γκουρμε''κλπ.
Ετοιμολογία του δικού μου χωριού,εν
Ελλάδι.[τουρκιστί--κιρέτς κιόι-]=Ασβεστοχώρι,ως εκ της υπάρξεως ασβεστολήθου,και παραγωγής ασβέστου.
Οσάκις υφίσταται χρεία χρησιμοποιούμεν και την καθαρεύουσαν.[με ανατριχιάζει βέβαια,το περίεργο ,οτι μα συνεπαίρνει οταν διαβάζω τον ''κοσμοκαλόγερο''

Yannis Kapnidis είπε...

Εγώ γενικά τη βλέπω την Eurovision, και την αντιμετωπίζω γι'αυτό που είναι, ή γι'αυτό που θέλω εγώ να είναι για εμένα.

Σίγουρα δε θα αφήσουμε τα προβλήματά μας για να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την "ελληνική" performance του Sakis, αλλά αν κάποιος θέλει τη συγκεκριμένη ώρα να ξεσκάσει έτσι, που το κακό; Άλλος ψυχαγωγείται με Δάντη, κι άλλος με Χρήστο Δάντη: ο καθένας βιώνει την χαλάρωση με διαφορετικό τρόπο.... πολύ διαφορετικό!

Βέβαια εγώ εχτές την έχασα την εκπομπή, γιατί εμένα... με ενόχλησαν, οπότε δεν μπόρεσα.

Όσο για την ιδιότητα του πρέσβη που δόθηκε στον τραγουδιστή, να μας πούνε τι εννοούνε οι κύριοι, μην έχουμε παρεξηγήσεις.

phlou...flis είπε...

@Phive: μπααα, δε ενοχλείς

@taspa: σεμνά και ταπεινά ομολογώ (και επανορθώνω). 'Εσφαλλα

@Hellenic Potion: Καθόλου κακό και μιας και δε είδες ...ρώταμ να σου πω ότι θες :))

KitsosMitsos είπε...

Άκουσα πως ήταν στημένο. Πάλι ο Σάκης λέει βγήκε...

phlou...flis είπε...

@KitsoMitso: λες να είναι αλήθεια;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...