Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Χορεύουμε σε ρυθμούς ...δισ. για πολεμικούς εξοπλισμούς

Η κρίση κρίση μα και οι εξοπλισμοί εξοπλισμοί. Δεν πα να καίγεται ο πλανήτης σύμπαν. Τα κράτη-χώρες έχουν ανάγκη ανανέωσης του πολεμικού τους εξοπλισμού. Διότι αυτό κάνουν και οι γείτονες. Έτσι και στην πατρίδα μας, λίγο ...κρίση (μας ακούμπησε ήδη) , λίγο …σκάνδαλα (καλέ, τι απέγιναν αυτά;), λίγο …ανασχηματισμός (α ναι, αυτός πραγματοποιήθηκε, το ξέχασα), λίγο …δημοσκοπήσεις (στο καθημερινό μενού, αλήθεια πόσο κοστίζουν και ποιους ενδιαφέρει), λίγο …εκλογές (αυτό το σήριαλ ξεκινά από την επομένη των προηγούμενων) αλλά πολύ …εξοπλισμό (και μιλάμε για χορό …δις).

Η κυβέρνηση, διάβασα σε
παλαιότερο τεύχος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αποφάσισε να «ξεπαγώσει» τις εξοπλιστικές δαπάνες σε μια χρονική συγκυρία δυσμενή όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για τη διεθνή οικονομία και, ταυτόχρονα, εν μέσω έντονης φημολογίας για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το δε κόστος ανέρχεται σε πολλά δις και το τραγικό είναι πως η αποπληρωμή θα αρχίσει σε περίπου μία τριετία. Παραγγέλλουμε σήμερα, εν μέσω, οικονομικών δυσχερειών, πιέσεων και αυστηρών παρατηρήσεων από την ΕΕ για επιτηρήσεις κ.ά. και θα αρχίσουμε να πληρώνουμε σε τρία χρόνια, τότε που κανείς δε γνωρίζει σε ποια δεινή ή όχι οικονομική κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα. Τρελό; Δυστυχώς αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Μια πρακτική των απευθείας αναθέσεων, μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ήδη το ΚΥΣΕΑ απεφάνθη θετικά. Σημειώστε πως είχε προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η καλλιέργεια κλίματος έντασης από την Τουρκία, με αφορμή την εκδήλωση προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο Αιγαίο. Όπως εξηγούν παράγοντες, που γνωρίζουν καλά το θέμα, η βιομηχανία όπλων πλήττεται από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις προς παραδοσιακούς «πελάτες» για νέες αγορές και η Ελλάδα είναι από τους καλύτερους πελάτες στην αγορά όπλων. Για όσους δεν γνωρίζουν, έτσι λειτουργεί το σύγχρονο μάρκετινγκ· ή κάνω λάθος;

Από ποιο σουπερ μάρκετ …ψωνίζουμε. Κοιτάμε τις εκπτώσεις και τις προσφορές; Συγκρίνουμε τιμές ή ψωνίζουμε με κλειστά μάτια; Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για τα περί καταναλωτικής συνείδησης. Εξάλλου δεν είμαστε σε σούπερ μάρκετ τροφίμων, όπλα αγοράζουμε. Άλλες εμπορικές διαδικασίες και πρακτικές εφαρμόζονται εδώ. Έχετε ακούσει για ρίαλ πολίτικ, για αναθέρμανση σχέσεων κρατών, για πολιτικό πάρε-δώσε; Σ’ αυτά το πολυκαταστήματα όπλων, αυτές είναι οι πρακτικές. Ακόμα κι αν δεν είσαι διαθετιμένος να ψωνίσεις, κανονίζουν αυτοί για σένα. Με μια επαπειλούμενη πολεμική κρίση, με κάποια μεμονωμένα ή όχι πολεμικά συμβάντα, με κάποιες αψιμαχίες. Οπότε, θες δε θες (και δεδομένου πως είσαι μικρή χώρα και πολυεξαρτώμενη) δεν έχει τι άλλο να κάνεις. Παίρνεις το καρότσι και ψωνίζεις.

Λοιπόν, η υπεραγορά …Γαλλία είναι η πλέον ευνοημένη σε αυτή τη φάση (ελικοπτέρα Super Puma και φρεγάτες). Γιατί προτιμήσαμε τη Γαλλία; Μια για να την ευχαριστήσουμε για τη στάση που κράτησε στο θέμα των Σκοπίων και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πέρυσι τον Απρίλιο. Θα ψωνίσουμε και από το σουπερ μάρκετ …Ρωσία, στη λογική της ανταπόδοσης και της επιβράβευσης συμμαχιών και που ήρθε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Μα και άλλα σουπερ μάρκετ έχουν προσφορές. Η Γερμανία (Eurofighter), η Σουηδία (Gripen) και το Μέγα-Σούπερ Μάρκετ, οι …ΗΠΑ (F-16). Ειδικά για το τελευταίο …υπερκατάστημα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει διαύλους αναθέρμανσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την περίοδο κρίσης που αυτές διήλθαν τα τελευταία χρόνια. Και η διαπραγμάτευση για αγορά νέων εξοπλισμών θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος. Το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι; Αντε συνέλληνες, ας βάλουμε το χέρι στην ...πούγκα. Για άλλη μια φορά.

4 σχόλια:

nickpet είπε...

Αγόρασα τα πιτσιρίκια μου από ένα αποκριάτικο πιστόλι και μας έχουν ταράξει στο πιστολίδι. Δε μου λες, εγώ από ποιό "σούπερ μάρκετ" ψώνισα; Ποιά συμμαχία ευνόησα; Να σου φέρω αύριο τα "πυρομαχικά" να μου πεις τη γνώμη σου;

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Άλλα κόλπα!

Τα σέβη μου.

habilis είπε...

Φαύλος κύκλος.

phlou...flis είπε...

@nickpet: τουλάχιστον πήρες σε ...προσφορά;

@Πάνε: που κοστίζουν

@habilis: ...χρημάτων

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...