Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου "Καραϊσκάκη" στο Μαυρομάτι Μουζακίου Καρδίτσας


Σάββατο 7 Μαΐου, εξαιρετική η μέρα και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, ή Μονή Αγίου Γεωργίου Μουζακίου ή Μονή Γεωργίου "Καραϊσκάκη". 

Βρίσκεται κτισμένη επάνω σε βράχους, δύο χιλιόμετρα ΒΔ από το χωριό Μαυρομάτι, νότια του Μουζακίου, ένα αξιόλογο μοναστήρι, επισκέψιμο τη φροντίδα του οποίου έχει αναλάβει γυναικεία κοινοβιακή κοινότητα 18 περίπου μοναχών, από διάφορα μέρη του κόσμου. Το Καθολικό είναι ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, πολύ μικρών διαστάσεων, αθωνικού τύπου. Το υπόλοιπο συγκρότημα, το οποίο παρεμπιπτόντως είχε καταστραφεί και ανοικοδομηθεί, είναι σ κακή κατάσταση και η προσπάθεια των μοναχών είναι να κτίσουν άλλα κελιά, στον ίδιο χώρο, αλλά υπάρχουν ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. 

Κοντά στη μονή του Αγίου Γεωργίου 2,5 χλμ. νοτιότερα, βρίσκεται το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Σύμφωνα με την ιστορία στη σπηλιά αυτή το 1782 γεννήθηκε η ηρωικότερη, ίσως, μορφή της Ελληνικής Επανάστασης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης από μια γυναίκα η οποία ζούσε στη μονή, φορούσε ράσα, χωρίς να είναι μοναχή. Για το λόγο αυτό, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν γνωστός και ως «Ο γιός της καλογριάς».

Η μετάβαση στη σπηλιά είναι άνετη, σε χωματόδρομο και αυτή την εποχή όλη η διαδρομή είναι πανέμορφη, όπως ίσως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες. 

Σας αφήνουμε να απολαύσετε το τοπίο..




Η Μονή με το καθολικό


Οι χώροι της Μονής (κελιά-Αρχονταρίκι-Αποθήκες)


Άποψη του Μουζακίου


'Αποψη της Μονής-Τα παλιά και τα υπό ανέγερση κτίσματα


Πορεία προς τη σπηλιά



Ένας τεράστιος Σταυρός, κοντά στη σπηλιά, δεσπόζει του κάμπου


Η φύση



ΠΗΓΕΣ:

4 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Αυτό το θέμα με τη μάνα του Καραϊσκάκη, καίτοι δεν είναι μείζον, εν τούτοις μικρό ...σκανδαλάκι μου θυμίζει. Σε σχετικά δημοσιεύματα η μάνα του χαρακτηρίζεται ως μοναχή, ενώ η μοναχή που μας μίλησε, αναφέρθηκε σε λαϊκή γυναίκα η οποία ζούσε στη μονή. Ούτως ή άλλως, όπως ανέφερα, μικρό το κακό. "Της καλογριούλας ο γιος" ένας είναι και λέγεται Γεώργιος Καραϊσκάκης.

maxforeigner είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση, πολύ ωραίες φωτογραφίες. Κίνητρο να επισκεφτούμε κι άλλοι την πανέμορφη μονή και περιοχή.

phlou...flis είπε...

@mike: οι ευγενικότατες και φιλικές καλόγριες, είναι έτοιμες να σας υποδεχθούν, μαζί με το τοπίο συνάμα

Ανώνυμος είπε...

Aplws gia enhmerwsh h mhtera tou Karaiskaki eixe katagwgh apo Skoulikaria Arths, gennhse ton idio sto monasthri ths panagias sthn Skoulikaria kai gia na mhn th skotwsoun ta aderfia ths (den htan padremenh)thn epomenh hmera phge sto mavromati karditsas opou egine kalogria kai opou megalwse kai o Karaiskakis.

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...