Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απολυτήριο λυκείου χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις


"Όχι" της ΟΙΕΛΕ στο απολυτήριο λυκείου χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις και ταυτόχρονα καταθέτει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης αυτής. Γιατί, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, «επιχειρεί να καθιερώσει ανισότιμα απολυτήρια λυκείου δύο ταχυτήτων» και «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη δημιουργία εκπαιδευτικών παραμάγαζων που θα εκδίδουν πλασματικούς τίτλους έναντι αμοιβής». Σημειώνοντας πως ιδιαίτερα στην ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν δημοσιοποιημένα παραδείγματα πλαστογράφησης τίτλων σπουδών και νόθευσης ενδοσχολικών εξετάσεων, ενώ έκανε λόγο για διεύρυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, προς όφελος -όπως είπε- «των βλαστών των ισχυρών και όσων έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για ένα "άριστο" απολυτήριο».

Μάλλον θα συμφωνήσω με την άποψη της ΟΙΕΛΕ και θα προσθέσω πως θα πρέπει να επανέλθει το μέτρο της διοργάνωσης των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία από καθηγητές του Δημόσιου σχολείου. Γιατί, το "20" στα προφορικά στα ιδιωτικά σχολεία πάει σύννεφο και μοιραία συμπαρασύρει και το δημόσιο σχολείο σε αυτή τη λογική -ας μη ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα που ωθεί τον καθηγητή του δημοσίου να μην "αδικήσει" το μαθητή του δημοσίου έναντι αυτού του ιδιωτικού. Αφού στο θέμα "προφορικά" δε μπορεί να μπει φρένο, ας μπει τουλάχιστον στις προαγωγικές και απολυτήριες. Στο κάτω κάτω, γιατί στις πανελλαδικές εξετάσεις ισχύει αυτό το μέτρο;

2 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

δηλαδη με την καταργηση των πανελλαδικων καταργειται η μοναδικη τηρηση του μετρου σε όλη την εκπαίδευση...;
απαπαα...

phlou...flis είπε...

@Αλσ: στα ιδιωτικά σχολεία, στις λυκειακές επιτροπές για τις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν καθηγητές του δημοσίου. Γιατί άραγε; Το ίδιο λοιπόν, ας εφαρμοστέι και στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...