Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

"Είμαι ευτυχισμένος που έκανα το ταξίδι του Οδυσσέα"-1 (*)

Καθίστε στον καναπέ, απλώστε τα πόδια, ανοίξτε το pc ή laptop, φορτωθείτε με υπομονή μέχρι να ...κατέβει η σελίδα, -λόγω του πλήθους των φωτογραφιών που περιέχει- και απολαύστε το ..ταξίδι.

Δε ξέρω από πού να ξεκινήσω να σας περιγράφω το φετινό μου ταξίδι. Λέω λοιπόν να ξεκινήσω με ...δόσεις, γιατί είναι πολλά και θάθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Ας δούμε λοιπόν το ταξίδι με ...αριθμούς:

6 (άλλοτε 5 και άλλοτε 7) άτομα, περάσαμε από 6 χώρες, χρησιμοποιήσαμε 2 αεροπλάνα, 1 κρουαζιερόπλοιο, 2 φέρρυ μπόουτ, 5 τρένα, 1 προαστιακό, 1 λεωφορείο, 1 ταξί, 2 ΙΧ αυτοκίνητα (διανύοντας 2.300 χλμ οδικώς), 4 καραβάκια, διανυκτερεύσαμε σε 2 καμπίνες, 5 ξενοδοχεία και διαθέσαμε 8 μέρες στη Σουηδία, 5 στη Νορβηγία, 2 στο Ταλίν, 2 στη Κοπενχάγη και 3 επισκέψεις στη Στοκχόλμη, εφοδιασμένοι με 6 βαλίτσες, 6 σακ βουαγιάζ και 4 ψηφιακές μηχανές, 4 πιστωτικές κάρτες και δε ξέρω τι άλλο...

Βάση μας η Ούπς!Άλα! (λέγε με και Uppsala), όπου μας φιλοξένησαν (θερμά) ξαδέλφια της γυναίκας μου και ήταν η αφετηρία μας για να:

α) επισκεφτούμε τη νότια και κεντρική Σουηδία (Uppsala-Gävle-Bollnäs-Ljusdal) (Uppsala-Sigtuna-SkokLoster) (Uppsala-Gamla Uppsala) (Uppsala-Stockholm) (Uppsala-Stockholm-Malmö) (Uppsala-Stockholm-Västeras-Örebro-Kristinehamn-Karlstad-Oslo), τουτέστιν οριζοντίως και καθέτως,

β) να ...πεταχτούμε στο Ταλίν (Tallinn) την πανέμορφη κουκλίστικη πρωτεύουσα της Εσθονίας διασχίζοντας το εκπληκτικό Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης με τα αναρίθμητα (24.000) νησάκια και τα πανέμορφα σπιτάκια, που κανένα δε μοιάζει με το άλλο.

γ) να ταξιδέψουμε στη Νορβηγία ξεκινώντας από νοτιοδυτικά- (Uppsala-Oslo-διανυκτέρευση) (Oslo-Drammen-δυτική κατ/νση-Haugesund-διανυκτέρευση) , ανεβαίνοντας βόρεια (Haugesund-Bergen-Lavik-διανυκτέρευση) (Lavik-Gejrangerfjord-Lom-Otta-Lillehammer-διανυκτέρευση) και συνεχίζοντας ανατολικά (Lillehammer-Hamar-Elverum-Borlänge-Sala-Uppsala).

δ) να επισκεφτούμε και την Κοπενχάγη σιδηροδρομικώς -διανυκτερεύσαμε στο Malmö (επί της Σουηδίας) καθότι πανάκριβη η διανυκτέρευση στην Κοπενχάγη. Φεστιβαλ μόδας γαρ αλλά και ...φουλ σεζόν (όπως άλλωστε σε όλη τη Σκανδιναβία).

Ας αρχίσουμε μαζί το «ταξίδι», χωρίς χρονολογική σειρά, ανάκατα, χωρίς κεφάλαια και παραγράφους, χωρίς ομαδοποίηση, έτσι ...χωρίς πρόγραμμα. Κατ’ αρχάς, ανακαλύψαμε πως κάποιοι σκανδιναβικοί...μύθοι καταρρίφθηκαν. Πρώτος και καλύτερος, ο μύθος της δίμετρης καλλίγραμμης και πανέμορφης σουηδέζας. Οι διατροφικές συνήθειες των σουηδών άλλαξαν προς το χειρότερο γι αυτούς (αλλά και για την αντρική τέρψιν) όπως μας διαβεβαίωσαν αυτόχθονες σουηδοί. Κάποια ...μοντέλα πήγαν να με διαψεύσουν αλλά φευ∙οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αντίθετα, είδαμε όμορφα πρόσωπα στο Ταλίν και τη Νορβηγία, απ’ ότι στη Σουηδία.
τα μανεκέν


και η ...σουηδική πραγματικότητα




Ένας άλλος μύθος που μάλλον καταρρίπτεται αφορά στο κοινωνικό κράτος. Πρότυπο, κυρίως η Σουηδία, σ’ αυτό τον τομέα. Την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους ξεκίνησε η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και συνεχίζει η Δεξιά. Είδαμε αρκετή φτώχεια, μιζέρια και άστεγους στους δρόμους της Στοκχόλμης και περισσότερη στην Κοπενχάγη. Ας όψεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση που τα δημιουργεί. Γνώριζα τους Σκανδιναβούς σαν λαό πειθαρχημένο και καθαρό, ευαισθητοποιημένο σε οικολογικά θέματα και στην πράσινη ανάπτυξη. Μάλλον αυτό ισχύει. Είδαμε και αρκετή βρωμιά, κυρίως στο μετρό της Στοκχόλμης και στα ποτάμια-κανάλια στις πόλεις. (Φωτογραφίες δε βγάλαμε καθότι ...αντιδεοντολογικό αλλά και ανούσιο)

Χόρτασε –μπούχτησε για την ακρίβεια- το μάτι μας πράσινο. Καταπράσινα βουνά, πεδιάδες, λίμνες (με νούφαρα), νησάκια (φέτος υπήρξε και λίγο ...κίτρινο, λόγω της μεγάλης ξηρασίας και του ζεστού καλοκαιριού). Τα δάση είναι ιδιωτικά (οι αγρότες ως επί το πλείστον καλλιεργούν δέντρα και παράγουν τη σουηδική ξυλεία), τα χωράφια χωρίς πομόνες, χωρίς σωλήνες ποτίσματος, οι δε κήποι –βοτανικοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί- χωρίς συστήματα ποτίσματος. Ούτε καν βρύσες έξω από τα σπίτια –ελέω χειμωνιάτικης παγωνιάς. Ας είναι καλά οι βροχερές ημέρες, η απουσία ήλιου και η υγρασία η οποία διατηρεί αυτό το πράσινο και τα λουλούδια ολοζώντανα. Φυσικά, όλο αυτό το πράσινο το χαίρονται με ευχαρίστηση περισσή, άνθρωποι, ζώα και πτηνά.


και η μοναδική βρύση που είδαμε στη Στοκχόλμη


Τα σπίτια είναι ξύλινα, με ή χωρίς πέτρινη ή σοβατένια επένδυση. Τι πιο φυσιολογικό αλήθεια. Ξύλο παράγουν, ξύλο η πρώτη τους δομική ύλη. Σπίτια που στέκουν αιώνες ακίνητα χωρίς θεμέλια παρά μόνο πάνω σε μια τσιμεντένια βάση, σπίτια που ...γέρνουν (Bergen, Stockholm GamlaStan) , σπίτια που βουλιάζουν (Stockholm GamlaStan), σπίτια που ...δονούνται όταν περνάει κάποιο λεωφορείο ή φορτηγό, σπίτια που ...κινούνται από τον αέρα (γι αυτό είναι δεμένα με συρματόσχοινα), σπίτια με ...ξύλινα πόδια (για να μη φτάνουν τα άγρια ζώα, χρησιμοποιούνται κυρίως ως αποθήκες τροφίμων), σπίτια και κτίρια πολύχρωμα βαμμένα με έντονα χρώματα, σπίτια με χωμάτινη ή χορταριασμένη στέγη, σπιτάκια σε καμπινγκ προς ενοικίαση

Stockholm-Skansen


Stockholm-GamlaStan - Πολλά κτίρια ...βουλιάζουν καθώς είναι κτισμένα πάνω σε σκουπιδότοπο

το 2ο κτίριο γέρνει προς τα πίσω


Sigtuna

το αρχαιότερο-μικρότερο δημαρχείο της Σουηδίας


Lom - χορταριασμένες στέγες


Lillehammer


Geiranger


Lavik

ο 1ος κρέμασε τα παπούτσια κυριολεκτικά και το 2ο είναι το ξύλινο ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε

 
Bergen

προσέξτε τα σπίτια που γέρνουν, ειδικά στις επόμενες φωτογραφίες


Νορβηγία


Kristinehamn - στη διαδρομή από Στοκχόλμη προς Όσλο

Το συγκεκριμένο ξύλινο παραμυθένιο παλατάκι στεκει εκεί στην εξοχή κάποιους αιώνες

Kopenhagen


Stockholm



Uppsala

το σπίτι στο οποίο φιλοξενηθήκαμε. Τρίζουν τα ...κόκκαλά του όταν από το δρόμο διέρχεται λεωφορείο. τα σπίτια στην περιοχή αυτή είναι κτισμένα πάνω σε λάσπη




(*) Ο τίτλος της ανάρτησης είναι (παραφρασμένος) από το εξαιρετικό βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά, «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα» το οποίο πρόσφατα διάβασα. Διαβάστε σχετικά στη blogger anagnostria, την οποίαν ομολογώ πως εμπιστέυομαι.

ΥΓ. Το ταξίδι του Οδυσσέα συνεχίζεται και στα επόμενα επεισόδια. Υπομονή..

14 σχόλια:

nickpet είπε...

Τέλειες φωτό, υπέροχα μέρη....

Ἅ λ ς είπε...

Υπεροχα τοπια..!
Μα καλα πως ζουνε σε τετοια σπιτια?? :/

jf είπε...

Εμ γι αυτό άργησες! Τι να πρωτοδιαλέξεις...
Εξαιρετικές φωτο!
Όπως και το βιβλίο της Κορομηλά

akrat είπε...

άντε καλό φθινώπορο

υπέροχο οδοιπορικόν

Meropi είπε...

Χόρτασε το μάτι μου πράσινο!!!! Ωραιότατες οι φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου. Μα, να γέρνουν τα σπίτια, είναι δυνατόν???? Φαίνεται ότι εκεί σεισμικότητα δεν υπάρχει, γιατί αν υπήρχε, θα θρηνούσαν θύματα.

stalamatia είπε...

Tζαι που να πρωτοσχολιάσω που η μια εν καλλύτερη που την άλλη,πολύ πράσινο σαν ψεύτικα!! εν πελλαμός!!Μπράβο Φλούφλη μου τζιαι εγιώ εκατηγόρησασε ημίσιη μου εβαρκέσουν να γράψεις χα χα χα .

Side21 είπε...

Το ίδιο οδοιπορικό ...
τό 'κανα πριν 2 χρόνια !!!
Περάσαμε λοιπόν υπέροχα ...
Την καλημέρα μου ...

VAD είπε...

Α,έτσι μπράβο!Πράμα, να γράφεις όλο το χειμώνα....

Phivos Nicolaides είπε...

Υπέροχες οι φωτογραφίες σου από πανέμορφα μέρη. Περίμενα να δω περισσότερα από τη Σουηδική πραγματικότητα... τους ανθρώπους της πόλης!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ζηλεύω το πράσινο αυτών των χωρών.

Θαυμάσιες οι φωτο και η περιγραφή και ευχαριστούμε. Άξιζε όμως ο κόπος και μόνο που ανέβασες όσες εικόνες

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

KitsosMitsos είπε...

Υπέροχο οδοιπορικό, πραγματικά.
Ώστε ταξίδι του Οδυσσέα ε; Θα το ψάξω περισσότερο το θέμα!

phlou...flis είπε...

@nickpet: υπομονή, έρχονται και καλύτερες

@Αλσ: εκεί έμαθαν

@jamanFou: αμφότερα και τα δύο (που λένε)

@akrat: επίσης

@Meropi: βεβαίως και δεν υπάρχει. τα ρήγματα και τα χάσματα ...ξέμειναν σε μάς

phlou...flis είπε...

@stalamatia: υπάρχουν και καλύτερα στη ...συνέχεια

@Side21: άρα έχει άποψη

@VAD: βεβαίως

@Phive: οσονούπω

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: υπάρχει και συνέχεια

@KitseMitse: ναιαιαι, μάλλον

ρίτσα είπε...

ουάου έντα ταξίδι. μπράβο σας! θέλει οργάνωση και αντοχή !
αλλά γέμισαν τα μάτια σας (και τα δικά μου) με τόσες ομορφιές! αξίζει

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...