Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η αδέσμευτη δικαιοσύνη ξυπνά

Δε γνωρίζω πόσοι από εσάς έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη (με εξαίρεση τις @φίλες έγκριτες δικηγορίνες) αλλά εγώ θάλεγα πως έχω∙και τεράστια μάλιστα. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά των άλλων χωρών. Ακόμα και αυτής της Βρετανίας. Πόσο μάλλον στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Ίσως θα γνωρίζετε αρκετές περιπτώσεις ελλήνων ή κυπρίων (ελλήνων και τούρκων) που προσέφυγαν σ’ αυτό και δικαιώθηκαν, όταν ελληνικά ή κυπριακά δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές τους. Θα γνωρίζετε επίσης και για την περίπτωση της κερυνειώτισσας Τιτίνας Λοιζίδου, της πρώτης ίσως η οποία κατέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, όπου δικαιώθηκε αφού κλήθηκε, η Τουρκία, να αποζημιώσει την Ελληνοκύπρια για απαλλοτρίωση της περιουσίας της από το Τουρκικό κράτος. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες προσφυγές με αίσιο αποτέλεσμα.
Πρόσφατα, ζευγάρι ελληνοκυπρίων από την κατεχόμενη Λάπηθο, υπέβαλε μήνυση σε κυπριακό δικαστήριο σε ζευγάρι άγγλων οι οποίοι «αγόρασαν» την περιουσία των ελληνοκυπρίων από τούρκους, έκτισαν σε αυτήν εξοχική κατοικία. Στην προσφυγή τους αυτή ζητούσαν καταβολή αποζημιώσεων στους νόμιμους ιδιοκτήτες, κατεδαφίση της παράνομης ανάπτυξης στην περιουσία τους, τον τερματισμό των επεμβάσεων σε αυτήν και την παραδοσή της στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Το ζεύγος των άγγλων κατέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη και υπέβαλε αίτηση στο εφετείο. Εν τέλει, το Βρετανικό Εφετείο, στις 19 Ιανουαρίου, ειδοποίησε τον Ντέιβιντ και τη Λίντα Όραμς ότι απορρίπτεται το αίτημά τους για να καταθέσουν έφεση καθώς επίσης και το αίτημα για αναστολή του διατάγματος κατεδάφισης της οικίας στην κατεχόμενη Λάπηθο. Τους επέβαλε δε, τους διέταξε για την ακρίβεια, να δώσουν 696.378 ευρώ, ως ενδιάμεση πληρωμή. Ένα ποσό που καταδεικνύει πως το τελικό κόστος των δικαστικών εξόδων θα πλησιάσει το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Πρόσθετα θα πρέπει να τρέξουν να βρουν τις 600 χιλιάδες στερλίνες για να πληρώσουν στο δικαστήριο. Η απόφαση για άμεση ενδιάμεση πληρωμή σημαίνει πως τα χρήματα θα πρέπει να εξευρεθούν και να δοθούν τάχιστα, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με νέα καταδικαστική απόφαση.
Η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση εναντίον Οραμς, ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου, η δε απόφαση αυτή έχει, πέραν της νομικής σημασίας, και πολιτική σημασία.
Στην κατεχόμενη περιοχή της βόρειας Κύπρου, πολλοί ξένοι «αγοραστές» πείστηκαν και «αγόρασαν» παρανόμως ελληνοκυπριακή περιουσία. Αυτή η απόφαση του βρετανικού Εφετείου ανοίγει και τον Ασκό του Αιόλου για το σύνολο των Βρετανών που έχουν αποκτήσει παράνομα περιουσίες στα κατεχόμενα αλλά και για όλους εκείνους που είχαν εκμεταλλευθεί τα ε/κ ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα κατεχόμενα, ξένοι αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα και κυρίως Βρετανοί άρχισαν να αναζητούν αγοραστές. Απευθύνονται είτε σε κτηματομεσίτες είτε σε γνωστούς τους για να πωλήσουν τα σπίτια και διαμερίσματα που αγόρασαν στα κατεχόμενα.
Υπολογίζεται πως γύρω στους 1.400 Βρετανούς επενδυτές ακινήτων στα κατεχόμενα μπορεί να κατοικούν πάνω σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη με τους Όραμς. Αρκετοί αγοραστές ακινήτων φαίνεται να προσανατολίζονται σε κατάθεση αγωγών εναντίον των κτηματομεσιτών.

Το 2008, οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από τους γερμανούς κατακτητές, ένιωσαν πως βρίσκονται κοντά στη δικαίωση, μετά την ουσιαστικά οριστική απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης. Προσέφυγαν σε Ιταλικό δικαστήριο κατά της Γερμανίας και δικαιώθηκαν. Πιο απλά, η δικαίωση τους ήρθε μέσω Ιταλίας. Η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, που δικαιώνει τις οικογένειες των θυμάτων είναι άμεσα εκτελεστή. Γεγονός που σημαίνει ότι αν οι γερμανικές αρχές για οποιονδήποτε λόγο αρνηθούν να την εφαρμόσουν, τότε οι ιταλικές αρχές θα προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, που βρίσκονται επί ιταλικού εδάφους!




Ε, μετά από αυτά, αρχίζω να νιώθω πως κάπου, σε κάποιο κοντινό ή μακρινό μέρος του κόσμου, στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, κάποιοι θεσμοί επιτέλους δειλά δειλά επαναδραστηριοπούνται, ανεξάρτητοι, αδέσμευτοι, κόντρα στην πολιτική και τα συμφέροντα. Και την αρχή θα την κάνει ο αυτός ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ακόμη και στην Ελλάδα. Ωψόμεθα!

5 σχόλια:

ρίτσα είπε...

θάθελα να είναι έτσι. έχω όμως τες αφφιβολίες μου.
ειδικά σε τέτοιες αποφάσεις που έχουν πολιτικές προεκτάσεις, είναι δυνατόν να μην πιέζουν οι κυβερνήσεις;

ίσως απλώς τυχχαίννει κάποτε να είναι με το μέρος μας;

ένιξερω, αισθάννομαι λλίο απαισιόδοξη σήμερα με τες εξελίξεις

maxforeigner είπε...

Kι εγώ απαισιόδοξος είμαι. Από την άποψη πως ναι μεν μπορεί κάποιοι (λίγοι ή πολλοί) θα αποζημιωθούν χρηματικά για τις περιουσίες που έχασαν, όμως η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει ΠΟΤΕ από τη Κύπρο. Ούτε οι έποικοι. Οπότε?

Phivos Nicolaides είπε...

"Αδέσμευτη" με πολλές δεσμεύσεις πολλές φορές...

akrat είπε...

εμπιστοσύνη στους κυρίους και τις κυρίες????????
μπα δεν θα πάρω...

phlou...flis είπε...

@ριτσα: υπάρεχουν όμως και παράθυρα αισιοδοξίας

@Mike: μάλλον εκεί οδηγούμαστε, ατυχώς

@Phive: ενίοτε

@akrat: μα γιατίιιι; :-)

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...