Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καλή Σαρακοστή, άντε και καλό Πάσχα

Κατ' αρχάς, Καλή Σαρακοστή τζιαι καλές ...Σήκωσες!! Κατά δεύτερον ...Σ’ όλα τα ιστολόγια που έτυχε να διαβάσω -και ομολογώ πως αυτές τις μέρες δεν είχα διαθέσιμο όλο το χρόνο μου για να το κάνω- οι περισσότεροι γράφατε για την Ημέρα των Ερωτευμένων, ήτοι του Άι Βαλεντίνου του αγαπησιάρη -αλήθεια, τον είδε κανείς μέχρι σήμερα ζωγραφιστό;- και οι υπόλοιποι για το έθιμο του πετάγματος χαρταετού, των Κουλούμων. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω κι εγώ κάτι για το ...Πάσχα –έτσι κι αλλιώς ...με τον κουραμπιέ στο στόμα τσικνίσαμε, όπως λέει και μια ...κινέζικη παροιμία, οσονούπω αφικνείται και ο οβελίας. Γι αυτό, ανάψτε από τώρα τα ξύλα και τα κάρβουνα για τη λαμπρή!

Σαράντα μέρες από σήμερα -Κυριακή της Αποκριάς- απομένουν ως τη Λαμπρή Γιορτή που φέτος πέφτει πολύ νωρίς ημερολογιακά, πιο νωρίς δεν γίνεται. Γιατί άραγε;
Το Πάσχα, ως κινητή γιορτή, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την Εαρινή Ισημερία, δηλαδή μετά τις 21 Μαρτίου. Φέτος, πανσέληνο έχουμε την 1η Μαρτίου και ξανά μετά στις 30 Μαρτίου. Αυτή είναι που ενδιαφέρει. Επειδή πέφτει ημέρα Τρίτη, η πρώτη Κυριακή που την ακολουθεί είναι στις 4 Απριλίου. Οπότε, ... Πάσχα ἱερὸν ἡμῖν σήμερον ἀναδέδεικται.

Ο προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα αποτέλεσε περίπλοκο πρόβλημα για τις Εκκλησίες και προκάλεσε σφοδρές έριδες. Εν τέλει, η Α' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, το 325 μ.Χ., όρισε: Το χριστιανικό Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Κι η απόφαση ελήφθη για να μην συμπίπτει ποτέ το χριστιανικό με το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο προσδιοριζόταν επίσης με την Εαρινή Ισημερία και την πανσέληνο. Φαγωμάρα δηλαδή σε ανώτατο εκκλησιαστικό επίπεδο, για να μας θυμίζει πως και οι ιερωμένοι ...άνθρωποι είναι. Παρόλο που πρόκειται για την ίδια χριστιανική γιορτή και δεν υπάρχει καμιά δογματική ή θεολογική διαφορά στο θέμα αυτό. Αν κανείς ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερο για το θέμα των ημερολογιακών διαφορών, ας ακολουθήσει το σύνδεσμο....(κλικ)....

Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα είναι ένα σύνθετο μαθηματικό θέμα και απαιτεί πρακτικά τις 4 πράξεις της αριθμητικής. Περισσότερα στον ίδιο σύνδεσμο!

Θα επιμείνω λιγάκι στις ανθρώπινες αδυναμίες ακόμα και των Πατριαρχών. Βιαστικά βιαστικά να Τον γεννήσουνε στις 25 του Δεκέμβρη, ενώ τα στοιχεία που υπήρχουν στη διάθεσή τους στηρίζουν την άποψη ότι κάπου εκεί την Άνοιξη συνέβη το περίλαμπρον και χαρμόσυνο γεγονόςεκτός κι αν Τον ....γέννησαν με ...καισαρική! Στη συνέχεια, σε 12 μέρες Τον βαφτίζουν στον Ιορδάνη, όταν αυτός είχε νερό και μάλιστα καθαρό. Δεν πρόλαβε να μεγαλώσει, να πάει σχολείο και φροντιστήριο, να σπουδάσει, να πάει φαντάροςεκτός κι αν πήγε, γιατί, τι να σημαίνει άραγε η φράση «...είδε το Χριστό φαντάρο;»- να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ, να εργαστεί έστω ως stageryθυμηθείτε πως εργαζόταν αμισθί στην εργασία του Πατέρα Του- και σε 90 περίπου μέρες Τον σταυρώνουμε. Μα τι άραγε μας έκανε και Του συμπεριφερθήκαμε έτσι;
Για να το ....ελαφρύνω το κυρίως θέμα μου, μη νομίσετε πως το γράφω ως ειδικός θεολόγος ή θεολογίζων, σήμερα θα σας αποκαλύψω και κάποια άλλα στοιχεία. Δυστυχώς η έριδα, όσον αφορά στο Πάσχα, δε σταματά στον καθορισμό της ημερομηνίας εορτασμού του, της Σταύρωσής Του. Συνεχίζεται και στο ερώτημα της καταγωγής Του. Υπάρχει μεγάλη και ποικίλη επιχειρηματολογία ως προς αυτό. Ας τα αναλύσουμε:
Τρία είναι τα επιχειρήματα για το ότι ο Χριστός ήταν Ιρλανδός

- Δεν παντρεύτηκε ποτέ
- Δεν είχε ποτέ σταθερή δουλειά
- Η τελευταία του επιθυμία ήταν ένα ποτό.

Τρία επίσης είναι και τα επιχειρήματα για το ότι ο Χριστός ήταν Πορτορικανός

- Το μικρό του όνομα ήταν Jesus
- Είχε πάντα μπλεξίματα με τον νόμο
- Η μάνα του δεν ήξερε ποιος ήταν ο πατέρας του.
Τρία και τα επιχειρήματα για το ότι ο Χριστός ήταν Ιταλός

- Μιλούσε κάνοντας χειρονομίες
- Κάθε γεύμα του συνοδευόταν από κρασί
- Δούλευε ως ξυλουργός
Τρία όμως είναι και τα επιχειρήματα για το ότι ο Χριστός ήταν Μαύρος

- Αποκαλούσε όλον τον κόσμο αδέλφια του
- Δεν είχε σταθερή διεύθυνση
- Κανένας δεν τον προσλάμβανε
Τρία επίσης τα επιχειρήματα για το ότι ο Χριστός ήταν από την Αμερική και συγκεκριμένα την Καλιφόρνια

- Δεν κουρευόταν
- Τριγυρνούσε ξυπόλυτος
- Εφεύρε μια νέα θρησκεία
Μία όμως η ΑΠΟΔΕΙΞΗ πως ο Χριστός ήταν Έλληνας

- Δούλευε στο μαγαζί του πατέρα του
- Έμενε στο πατρικό του σπίτι του μέχρι τα 33 του
- Ήταν πεπεισμένος ότι η μητέρα του ήταν παρθένα
- Η μητέρα του ήταν σίγουρη ότι ο γιος της ήταν θεός
- Ενώ οδηγούσε ένα γαϊδούρι, είχε την απαίτηση να παραμερίζουν όλοι οι άλλοι όταν περνάει!!!

ΥΓ. Όσοι νομίζετε πως το ...παράκανα μ’ αυτή μου την ανάρτηση, ότι υπερέβην τα εσκαμμένα, ότι ασεβώ, παρακαλώ συγχωρέστε μου το αμάρτημα∙μπήκα με τη ...φόρα των καρναβαλικών εθίμων.

ΥΓ. Αναγκαστικά έγραψα για το Πάσχα γιατί δεν είχα κάτι να γράψω για τα Κούλουμα. Ο χαρταετός μου, άμα το άμεσο πέταγμά του, κατέπεσεν επί της οδού, καταπατήθη υπο μηχανοκινούμενων και κατέληξε σε κοντινό σκουπιδοκάδο. Η καλούμπα, ευτυχώς διεσώθη!! Η απόπειρα και το τραγικό γεγονός συνέβη στα παράλια του Αγιοκάμπου Λαρίσης, εκεί που το θαλασσινό αεράκι λειτουργεί ...μαγικά στο πέταγμα του πετασιού (κυπριαστί, χαρταετός).

13 σχόλια:

Unknown είπε...

κρατα την καλουμπα!!!!θα σου χρειασθει.
Οσο για το Σαπουνι θα το διαθετουν δωρεαν!!!!
@@@@@@@@@@@
Γι' αυτο λενε πως ο Χριστος ειναι πανταχου παρων;;;;

Ἅ λ ς είπε...

Tς τς τς....
Νυστεια και προσευχη μπας και συγχωρεθειτε...:))

τα λεμεεεεεεε..........;))

nickpet είπε...

Συγγνώμη που δεν ήρθα λίγο νωρίτερα στον Αγιόκαμπο για να σε διδάξω το πέταγμα του χαρταετού. Αν γίνονταν το παραπάνω, ίσως να γλίτωνες τον αφορισμό από τον Άνθιμο!!! Διότι αν η "εξαγωγή" των χρημάτων σου στην Ελβετια ήτο πταίσμα, η βλασφημία δεν είναι....

stalamatia είπε...

Και μετά θέλεις να πάει καλά το πετάση σου. Ετσι έτσι σου άφησε μόνο το σχοινί ,χμ δένδρα έχετε εκεί στο κάμπο της Λαρίσσης; για μόνο το ποτάμι; (είναι και αυτό μια λύση)αμαρτωλέ!! Κυπραίος δεν υπήρξε;
Καλή Σαρακοστή Φλούφλη μου και νηστεία τις δε Τετάρτες και Παρασκευές ούτε λάδι!!.

jf είπε...

Jesus Christ!!
100 μετάνοιες και 200 επικύψεις για όλη τη Σαρακοστή!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τέλεια ανάρτηση!!!

Καλώς σε βρηκα, ούτε θυμάμαι πώς έφτασα μέχρι την πόρτα σου, αλλά τώρα πλέον θα είσαι σταθερή διαδρομή και προορισμός

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

phlou...flis είπε...

@taspa: σαπούνιιιιι; να το κάνω τιιιιι;

@HnH: αμήν

@nickpet: σε σένα λοιπόν ο αφορισμός

phlou...flis είπε...

@stalamatia: το πετάσιν ίσια ίσια που επέτασεν. Καλή Σαρακοστή και σε σένα

@JamanFou: τόσο πολύ αμάρτησα; Ούτε ένα σκόντο;

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: καλώς την Γλαρένια. Δε θα μετανοιώσεις και δε θα πλήξεις (είμαι και μετριόφρων). Ανταποδίδω

Yannis Kapnidis είπε...

Για τον Άγιο Βαλεντίνο θα σου πώ μόνο ότι ρώτησα έναν καθολικό και μου εξήγησε κι εκείνος ότι δεν είχε καμία σχέση με τον έρωτα, αλλά συνδυάστηκε με αυτόν λόγω του ηθοποιού Ροδόλφο Βαλεντίνο, ο οποίος ηταν στις ταινίες του πολύ σεξουλιάρης. Λόγω συνωνυμίας λοιπόν, ο Άγιος Βαλεντίνος πήρε το χρήσμα του προστάτη του έρωτα.

Όσο για το Πάσχα και τις ημερομηνίες, κι εγώ πρόσφατα το έψαξα και δεν το πίστευα πόσο περίπλοκος είναι ο καθορισμός αυτής της γιορτής!

habilis είπε...

Καλό!!!

Λιακάδα είπε...

Σε βλέπω να σε αφοριζουν! Μεγαλώνει η παρέα! λολ
Καλημερα!

KitsosMitsos είπε...

Νηστεία και αγαπηθείτε πώς συνδυάζονται άραγε;

phlou...flis είπε...

@Hellenic Potion: αγιος ή "άγιος" τη δουλειά του την κάνει

@habilis: τα περί καταγωγής είναι "κλεμένα" από το διαδίκτυο

@KitsosMitsos: θα δω και θα σου πω

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...