Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτή της «Διαφθοράς»

Χτες, στου Δεκέμβρη τις 9, «γιορτάσαμε» -εκτός από την ...Αννούλα του χιονιά- και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς. Έτσι κι αλλιώς, «γιορτή» της Διαφθοράς έχουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, να μη γιορτάσουμε και την άλλη, Κατά της Διαφθοράς;

Θάθελα να δανειστώ από το ...sansimera λίγα λόγια γι’ αυτή την Παγκόσμια Ημέρα.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισ δολάρια (σ.σ. δε γνωρίζω αν στο ποσό αυτό έχουν προστεθεί και τα ποσά που διακινήθηκαν και στην Ελλάδα την τελευταία 25ετία), γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
Transparency International

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, να ευχηθώ σε όσους γιόρταζαν χθες, έστω και με μια μέρα καθυστέρηση. Και εννοώ φυσικά κάποιους γιατρούς (του Κολωνακίου και όχι μόνο), όχι όλους, κάποιους δικηγόρους (τους μεγαλοδικηγόρους και όχι μόνο), όχι όλους, κάποιους δημόσιους υπαλλήλουςους εφοριακούς, πολεοδόμους, εσοδίτες, ιδιαιτεράκηδες και όχι μόνο), όχι όλους, κάποιους πολιτικούς (τους «βατοπεδινούς», των «ομολόγων», του «χρηματιστηρίου» και όχι μόνο), όχι όλους κ.λ.π. Και δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι δεν έχουν στις τάξεις τους άτομα που «γιόρτασαν» χθες. Όμως οι συγκεκριμένοι κλάδοι που προανέφερα πληρούν περισσότερο από όλους τους άλλους τις προδιαγραφές…

Τους αφιερώνω δε τους παρακάτω στίχους –τους οποίους φυσικά έγραψε ο υποφαινόμενος και υπέκλεψε ο Λάκης Παππάς...διεφθαρμένος κι αυτός, επένδυσε μουσικά ο Γιάννης Αργύρης και εκτέλεσε η Πόπη Αστεριάδη καθώς και ο Γιώργος Ζωγράφος- εμπνευσμένος από την Ημέρα αυτή. Μην αναζητήσετε τον εαυτό σας στους στίχους αυτούς. Εσείς γιορτάζετε άλλη μέρα∙όχι πάντως τη σημερινή.

Σαν να 'ταν όνειρο απόψε γέλια χαρές με ξυπνήσαν
Λες και να γιόρταζε όλη η γη
Χρόνια πολλά ακουγόταν να ζήσεις χίλια χρόνια
Καθένας έλεγε μίαν ευχή

Νόμιζα πως ονειρευόμουν
Ψίθυροι μοιάζαν μακρινοί
Σαν να τραγούδαγαν ποτάμια
Πουλιά και ουρανοί

Κάποιος γιορτάζει που να ξέρω
Που να θυμάμαι τι να πω
Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει, δε με νοιάζει
Κάποιος γιορτάζει μα το βρήκα είμαι εγώ


6 σχόλια:

nickpet είπε...

Τον αδιάφθορο Νίκο Κούρκουλο από το "Ορατότης μηδέν" τι τον έχεις;,,,,,

Meropi είπε...

Αννούλα να σε λένε χλωμό το βλέπω! Άρα γιορτάζεις γιατί είσαι αδιάφθορος! Το βρήκα? Μήπως σε λένε Πινόκιο?

Ανώνυμος είπε...

Εμείς αύριο λέμε να πάρουμε τα όρη τ' άγρια βουνά, μπας και γλιτώσουμε από τους αδιάφθορους.
(11/12:Παγκόσμια ημέρα του βουνού. (α...παπα...Σύμπτωση!)

Yannis Kapnidis είπε...

Στο Μητσοτάκη ξέχασες να ευχηθείς, που του έριξε την κυβέρνηση η παλιο-Siemens επειδή δε δεχόταν τα παράνομα λεφτά της!!!

phlou...flis είπε...

@nickpet: σε ποιο ...σχήμα τραγουδάει ο τύπος;

@Meropi: με κατάλαβες. ούτε να κρυφτώ δε μπορώ

phlou...flis είπε...

@Ανώνυμε: πρόσεχε μην τους βρεις εκεί στα βουνά

@Hellenic Potion: μπαααα, γιορτάζει κι αυτόςς Σορρυ, μου διέφυγε

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...