Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Επώνυμοι χορηγοί κομμάτων ή ιδιοτελείς «δωρητές»; (Ανανεωμένο)

Τι ομοθυμία βρε παιδί μου αυτά τα ελληνικά -ιδίως τα κοινοβουλευτικά- κόμματα. Μ’ έχουν σκλαβώσει, ιδιαίτερα όταν τα …βρίσκουν μεταξύ τους. Και μην αναρωτηθείτε «καλέ, πότε τα βρίσκουν και ομονοούν; Δεν τους χωρίζουν ιδεολογικοκοινωνικοοικονομικές διαφορές"; Ναι, βέβαια τους χωρίζει μέχρι και ...άβυσσος. Αλλά σε ...ορισμένα θέματα, σαν κι αυτά. Στα άλλα ομονοούν. Πάρτε λίγα παραδείγματα: αφορολόγητα, αυτοκίνητα, ατέλειες, προνόμια, ασυλία, επιλογή συνεργατών και διορισμοί αυτών, αύξηση μισθών κ.ά.

Ακόμα και σήμερα που κάποιες φωνές ακούγονται για τους δωρητές, χορηγούς που συνδράμουν οικονομικά στο κόμμα –ή σε όλα τα κόμματα- και τώρα ομονοούν. Ακόμα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣυΡιζΑ. «Εμάς μας ενισχύουν τα μέλη και οι φίλοι και δεν είμαστε διατεθειμένο σε καμιά περίπτωση να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους» φαίνεται να λένε• για να μην τους εκθέσουμε, συμπληρώνω. Ακούστηκαν και σοβαρές προτάσεις, όπως να δημοσιοποιούνται αυτοί που συνεισφέρουν μεγάλα ποσά, έτσι ώστε όταν τα κόμματα έρθουν στην εξουσία και διαχειριστούν το δημόσιο χρήμα, ο κόσμος να γνωρίζει ποιοι αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα, τις κρατικές προμήθειες. Να φανεί, δλδ, αν οι χορηγοί ήσαν ανιδιοτελείς ή προσδοκούσαν οφέλη.

Μα να δημοσιοποιούνται και τα ονόματα αυτών που με κουπόνι των 10 ευρώ, συνεισφέρουν στο κόμμα που συμπαθούν, αναρωτιούνται πολλοί. Φυσικά όχι, δεν είναι αυτό απαραίτητο. Μπορεί να μπει ένα πλαφόν, ιδιαίτερα όταν «συνεισφέρουν» οργανισμοί και όχι φυσικά πρόσωπα. Δεν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα όριο. Αρκεί να θέλουμε. Πάρτε για παράδειγμα τη SIEMENS. «Χρηματοδοτούσε» -δωροδοκούσε, η ακριβέστερη λέξη- 153 βουλευτές, όπως γράφει και ο @-φίλος Ναπολέων. Αυτοδύναμη κυβέρνηση, δλδ.
Πολλά κακώς κείμενα θα είχαν να λύσουν οι εθνοπατέρες, αν ήθελαν. Και αυτό, το της βουλευτικής ασυλίας και της ανισότητας απέναντι στο Νόμο, αλλά και αυτό της χρηματοδότησης. Αλλά θέλουν; Και γιατί να θέλουν; Ιδιαίτερα όταν ακούω για διπλά βιβλία-διπλά ταμεία στα κόμματα τι άλλο να σκεφτώ εγώ και κάθε ένας ευσυνείδητος επιχειρηματίας• διπλά αυτοί, διπλά κι εγώ. Και μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μην αφήσετε.
Νόμοι υπάρχουν αλλά δε ξέρω αν εφαρμόζονται, όπως διάβασα και στο blog ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο νόμος αυτός ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και θα μπορούσε να είναι αποτελέσει πρότυπο και για τη χρηματοδότηση κομμάτων. Το μέγα θέμα είναι αν τηρούνται στις πρώτες για να τηρηθούν και στις άλλες.
Διαβάστε και το σχετικό άρθρο του Θάνου Οικονομόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο "Ο κόσμος το 'χει τούμπανο".

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Τώρα που δήθεν παραδεχονται ως μωραί παρθεναι αυτα που γνωριζε ο κάθε πικραμένος,τώρα χρειάζονται μεγαλύτερο φτύσιμο

VAD είπε...

Για τη φουκαριάρα τη μάνα τους:)))

phlou...flis είπε...

@taspa: συμφωνώ

@VaD: και τη γιαγιά, και όλο το σόι τους

KitsosMitsos είπε...

Κοινώς, φασκελοκουκούλωστα...

phlou...flis είπε...

@KitsosMitsos: έτσι

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...