Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Ένα …ηλίθιο έθιμο έγινε εφιάλτης ή η ηλιθιότητα κάποιων τον προκάλεσε;







Δωδεκάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για ένα «έθιμο». Όχι, μη νομίσετε πως το «έθιμο» επιτάσσει αυτό να γίνει. Είναι η ηλιθιότητα κάποιων, μάλλον μια ηλίθια …άμιλλα ανάμεσα σε νεαρούς κυρίως. Μαθητές έφτασαν στο σημείο να βγάλουν μαχαίρια για να «προστατέψουν» τα ξύλα που μάζεψαν για τη λαμπρατζιά τους. Άλλοι τρεις νέοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Σε μια μόλις μέρα, σημειώθηκαν 17 πυρκαγιές που σχετίζονται με λαμπρατζιές. Σε μια περίπτωση νεαροί στη έκαψαν και αυτοκίνητο που βρισκόταν πλησίον εκκλησίας. Κόβουν δέντρα (τρεμιθιές, χαρουπιές, κυπαρίσσια και άλλα) για να καούν στην παραδοσιακή λαμπρατζιά και το Τμήμα Δασών ανησυχεί γιατί δεν έχουν επίγνωση της οικολογικής καταστροφής που προκαλούν. Ανήλικοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς για να μην τους χαλάσουν το «έθιμο». Γενικότερα, ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα περιστατικά παραβατικότητας που σχετίζονται με τα έθιμα του Πάσχα, με την Αστυνομία, τις δημοτικές Αρχές και την Πυροσβεστική να συντονίζονται για πρόληψη τραγικών καταστάσεων.

Για όσους αγνοούν, Λαμπρατζιά είναι η μεγάλη φωτιά που ανάβεται το βράδυ της Ανάστασης, στην Κύπρο, για να "κάψει τον Ιούδα" –κάτι σαν τη φωτιά που καίει τον καρνάβαλο. Αυτή η μεγάλη φωτιά ανάβεται συνήθως στον περίβολο ή σε ανοικτό χώρο κοντά σε ιερούς ναούς. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, σε ηλίθια …άμιλλα καθώς νεαροί από διάφορες ενορίες ή χωριά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ξύλων -κυπριαστί κουζούλες- για τo άναμμα της μεγαλύτερης λαμπρατζιάς. Και εκεί συμβαίνουν τα ευτράπελα που περιγράψαμε πιο πάνω.

Αυτό το «έθιμο» όμως έχει αναστατώσει την πολιτεία. Από τώρα άρχισαν να ανησυχούν Αστυνομία και Πυροσβεστική. Οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό για πάταξη του «εθίμου» και θα βρίσκονται σε επιφυλακή όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και ειδικότερα το Μεγάλο Σάββατο. Σε κάποιους Δήμους επεχείρησαν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο των λαμπρατζιών η Αστυνομία, η Μητρόπολη, η Πυροσβεστική καθώς οι νεαροί στις γειτονίες και στις ενορίες της πόλης έχουν παρεκτραπεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, καίγοντας τα ξύλα που συγκεντρώνουν νεαροί «αντίπαλων» ενοριών. Άρχισαν και οι πεζές περιπολίες αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων για αποφυγή κλοπών ξυλείας. Χθες το απόγευμα σε ένα χωριό, αστυνομικοί που πήγαν να ελέγξουν λαμπρατζιά, δέχθηκαν ομαδική επίθεση από εξαγριωμένους νεαρούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές και μικροτραυματισμοί.

Η λύση μία είναι: να καταργηθεί το …αιμοβόρο αυτό έθιμο. Όπως και αυτό των κροτίδων, των πυροτεχνημάτων και άλλων τόσων βάρβαρων «εθίμων» που κοστίζουν ακόμη και ζωές. Ξέρουμε να χάνουμε τις ζωές μας αλλού κι αλλού, δεν είναι δα και τόση ανάγκη να τις χάνουμε και με τον τρόπο αυτόν!

Και με την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης, να ευχηθώ σε όλους και όλες σας, στους χιλιάδες αναγνώστες μου, Καλές γιορτές και Καλή Ανάσταση, ή όπως λέμε στην Κύπρο, Καλή Λαμπρή. Για όσους δε ταξιδεύουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν, ας αποφασίσουν φέτος να τσουγκρίσουν μόνο αβγά.

Πάσχα ἱερόν, άγιον, μέγα ανέτειλε καί θάλπει, φωτίζει καί λαμπρύνει τόν κόσμον. «Νύν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε καί γή καί τά καταχθόνια».

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να καταργηθεί και όχι μόνο για τον κίνδυνο..

VAD είπε...

Kαι μπαλωθιές και κουμπουριές και βαρελότα και πυροτεχνήματα,μα για τους πολεμοχαρείς θυσιάστηκε αυτός που ειπε το εκπληκτικό
"Αγαπάτε αλλήλους";

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

phlou...flis είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙ: άμποτε

@Vad: πόσο δίκιο έχεις αγαπητέ μου

Phivos Nicolaides είπε...

Αυτά συμβαίνουν όταν χάννεται το μέτρο...

Side21 είπε...

Έχει και χειρότερα ...
Εδώ στη Σάμο καίνε
μισό τόνο μπαρούτι για κρότο με
αυτοσχέδιες οβίδες, έχουμε θρηνήσει
αρκετά νέα παληκάρια που πλήρωσαν την
τρέλλα τους και το βάρβαρο έθιμο ...
Τις θερμότερες ευχές μου
για μια ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ !!!
με χαρά, υγεία, αγάπη κι ανθρωπιά …

SKonte είπε...

και να καταργηθείένα παναρχαιο έθιμο ενός πολίτη που πληρώνει τους φόρους του από το απάνθρωπο κράτος; όχι στον φασισμο! και το άλλο που εγραψες με διασκέδασε. Αστυνομικοί δέχθηκαν ομαδική επίθεση επιθεση από νεαρους. και τι μας λεει ότι δεν ειναι οι αστυνομικοί που επιτεθηκαν πρώτοι με μια φασιστικη νοοτροπία, τα γουρούνια;

κανενα άλλο κράτος δεν απαγόρευσε τις λαμπρατζιές. και αν πει κανεις ότι δεν έχει λαμπρατζιές θα του πώ ότι υπάρχουν που βαζουν καπου φωτια και καθονται και τη βλέπουν και ας μην τις λενε λαμπρατζιες.

και αν πει κανεις μην βλέπεις τι κάνουν στα άλλα κράτη θα του πω "αα ηρτες πόσσω σου καραγκιοζη, όποτε σε συμφερει βλέπεις τι κανουν στο εξωτερικό και όποτε όχι, δεν βλέπεις;"

phlou...flis είπε...

@Phive: ...και η κοινή και στοιχειώδης λογική θάλεγα

@Side21: η βλακεία ταξιδεύει σ' όλα τα πελάγη. Καλή Λαμπρή και μακριά από κροτίδες και μπαρουτοκέφαλους

@SKonte: εμ, εδώ μου βαλες δύσκολα. Κάτι σε ...διάγγελμα Νέρωνα μου θύμισες. Καλή Λαμπρή τζιαι μακριά που τες επικίνδυνες λαμπρατζιές τζιαι τα κροτίδες

Nobilis είπε...

Καλή Ανάσταση
και απο το Χαμομηλάκι

Meropi είπε...

Το διάβασα και σε άλλα κυπριακά blog αυτό το περίεργο με τα ξύλα των "λαμπρατζιών" κι έμεινα εμβρόντητη. Ένα ωραίο έθιμο (το θυμάμαι από μικρή στο χωριό μου), κατάντησε μάστιγα. Αν είναι δυνατόν!!!
Ας σημειωθεί μάστιγα είναι κι εδώ τα βαρελότα που με ταράζουν κάθε φορά.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

eva είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα.Εδώ σε μια ενορία λίγο έξω από τη Χαλκίδα,ο ιερέας δεν τολμά να βγει έξω από την εκκλησία για το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ γιατί η επίθεση με τα βεγγαλικά είναι ασύλληπτη.Πριν από δύο χρόνια δοκίμασε να βγει και του εριξαν βολίδα η οποία από θαυμα δεν τον σκότωσε.Και τραυματισμένος αφου σταμάτησε η αιμορραγία συνέχισε την ακολουθία κανονικά.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

akrat είπε...

άντε καλημέρα και να είστε καλά...
εγώ μικρός έφτιαχνα λαμιά...
σίδερο κλειστό από τις δύο μεριές
μπαρούτη μέσα και φυτιλάκι...
ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ
τι ωραία που ήταν....

phlou...flis είπε...

@hamomilaki: και σε σένα

@meropi: ανταποδίδω τις ευχές

phlou...flis είπε...

@eva: Αληθώς Ανέστη

@akrat: και απ ότι φαίνεται ήσουν προσεκτικός

SOCYACLIST είπε...

Νομίζω χάνετε όλοι την ουσία, που δεν είναι κάποια έθιμα και η επικινδυνότητά τους αλλά η ίδια η ζωή που προσπερνά τα έθιμα και οπλίζει τους παραδόπιστους με πολεμικό υλικό ("νόμιμο") που μπορεί να καταστρέψει τις ζωές τους... Παντού γίνονται παρόμοια (στη Γερμανία για το ίδιο έθιμο η πυροσβεστική πολλές φορές έχει επιβάλει πρόστιμα και σβήσιμο φωτιάς ακόμα και σε κόσμο που τηρούσε κάθε προφύλαξη...) αλλά εκεί που το χάνουμε είναι ότι πόλεμο έχουμε κυρίως για τα "αφεντικά" σε Λίβανο, Βαγδάτη, Αφγανιστάν, ενώ θα έπρεπε να έχουμε ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

phlou...flis είπε...

@COSYACLIST: Με τέτοια μυαλά που κουβαλάμε να καταστρέφουμε τα έθιμα, πού να ασχοληθούμε με τον πόλεμο στ' αφεντικά;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...