Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ερανίσματα, σταχυολογήματα, τσιμπολογήματα, μπινελίκια (*)

14η μέρα διακοπών η σημερινή -έτσι για να σκάσουν κάποιοι- και γύρισα από την καθημερινή μου βόλτα. Ο καιρούλης σήμερα στη Λάρ’σα κάνει παιχνιδίσματα (που θάλεγε και η Πετρούλα). Ο ήλιος παίζει με τα σύννεφα αλλά όταν …νικάει ψάχνεσαι για σκιά. Αυτές τις μέρες, έχω καθιερώσει το εξής πρόγραμμα. Μετά το πρωινό ξύπνημα -στην ίδια πάντα ώρα μιας και το βιολογικό ρολόι δεν αλλάζει συνήθειες- και το πρωινό, ξεκινώ με μελέτη. Διαβάζω το «Δυο φορές έλληνας» του Μένη Κουμανταρέα αλλά δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο με …κουράζει. Γιατί; Μα ο όγκος του. Διαστάσεις 20,5Χ14Χ5 εκ=1.435 κ. εκ. Ένας μικρός μπόγος με πάχος 5 εκ. Αδύνατο να το κρατήσεις με ένα χέρι, δύσκολο με τα δύο. Πρέπει να το έχεις ακουμπισμένο στα γόνατα, γιατί αν το τοποθετήσεις στο γραφείο θα το τσακίσεις. Ευτυχώς που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Μετά βγαίνω έξω. Ποδαράτα. Όχι, μη φανταστείτε σ’ εκείνη την πλατεία της Λάρισας, κατ’ ευφημισμό πλατεία Ταχυδρομείου και όχι πλατεία Καφετεριών- με τις πολλές καφετέριες, εκεί που βουλιάζει από κόσμο -όσοι έρχονται στη Λάρισα και βλέπουν αυτό τον κόσμο, αναρωτιούνται αν πρόκειται για κάποια εκδήλωση ή τοπική γιορτή. Πολλοί οι αργόσχολοι, είναι και οι αγρότες της περιοχής που αράζουν εκεί. Αποφεύγω επίσης να συναντηθώ με συναδέλφους μου, για να αποφύγω τις πάγιες συζητήσεις περί τα εκπ/κα –εξάλλου από Δευτέρα θα τους έχω και θα μ’ έχουν βαρεθεί. Προτιμώ άλλα ήσυχα και πολλάκις μοναχικά στέκια με ή χωρίς ολιγομελή παρέα, περιμετρικά της πόλης, πολύ πράσινα και σίγουρα πιο φτηνά. Ναι πιο φτηνά, γιατί ο καφές στην πλατεία Ταχυδρομείο έφτασε στα 4,5 ευρώ (ένας φρεντουστσίνο κόστισε σε γνωστό μου 5,40 ευρώ!!!). Μαζί με τον καφέ και αν είμαι χωρίς παρέα, διαβάζω και μια αθηναϊκή εφημερίδα, κόντρα στη συνήθεια μου να τις διαβάζω ηλεκτρονικά, για να περάσει και λίγο η ώρα μου. Αυτό μου κοστίζει, εκτός από 1,30 ευρώ -η αξία της εφημερίδας- αλλά και στην ψυχική μου ηρεμία. Σκάνδαλα με ολίγον Παυλίδη, βατοπέδι και από σήμερα Σανιδάς μετά εκλογών -απλών ή διπλών- αρκετά ποδοσφαιρικά ιδιαίτερα περί Βαλβέρδε και μεταγραφολογικά σενάρια, γεμίζουν τα ¾ της ύλης. Στο υπόλοιπο τέταρτο …χωράει όλη η υπόλοιπη ύλη. Μετροφυλλώ, διαβάζω και σχολιάζω -παλιά συνήθειά μου την οποίαν …έμαθα από τον παππού μου τον ανατολίτη, ο οποίος όταν άκουγε τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο τις σχολίαζε μεγαλοφώνως -προκαλώντας έναν ιδιόμορφο «διάλογο» με τον εκφωνητή- είτε μουρμουρίζοντας, είτε σφυρίζοντας είτε βρίζοντας. Συνεχίζω κι εγώ την παράδοση, ακόμα και όταν παρακολουθώ μια ταινία θέλω να σχολιάζω ή να ρωτώ και έτσι να προκαλώ την οικογένειά μου και να με διώχνουν. Γι αυτό και ποτέ δεν έχω δει το τέλος των ταινιών τις οποίες φιλοδοξούσα να δω! Σήμερα θα σχολιάσω γραπτώς τίτλους που με …ερέθισαν. «Θύμα» μου η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

  • «Σανιδώνει η ΝΔ για κουκούλωμα σκανδάλων» διαβάζω στον πρωτοσέλιδο τίτλο• βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται, λέω εγώ.

  • «Λιγότερη ύλη για τις Πανελλήνιες, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς της επιτροπής Μπαμπινιώτη», • χρειαζόταν επιτροπή για να προτείνει και να αποφασίσει γι αυτό; Αν άκουγαν τους ειδικούς –εν προκειμένω τους καθηγητές της Δ/θμιας εκπ/σης, τους ίδιους τους μαθητές μα και τους γονείς τους.

  • «Κίνδυνοι από τις τσίχλες νικοτίνης, έπειτα από τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που τις ενοχοποιεί για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος...»• από τη μια καρφώνουμε το τσιγάρο και τη νικοτίνη που έχει και προτείνουμε υποκατάστατα και από την άλλη …κατακεραυνώνουμε τα υποκατάστατα. Επί τέλους αποφασίστε γιατί είναι σοβαρό το θέμα και σηκώνει …τσιγάρο!

  • «Αμερικανικό Μea Culpa. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι η αμερικανική πολιτική τότε υπήρξε ατυχής και δηλώνοντας πως οι προηγούμενες προσπάθειες ατυχώς είχαν ως αποτέλεσμα να νιώσουν οι Ελληνοκύπριοι ότι υπήρξε προσπάθεια να τους επιβληθούν κάποια πράγματα»• για όσους υποστηρίζουν πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος έθαψε την ευκαιρία για λύση του κυπριακού, με το ΟΧΙ που προέταξε.

  • «Αποκαλυπτήρια και κουκουλώματα, ο τίτλος του Μικροπολιτικού και αναφέρεται από τη μια στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Ρόδο και στην απουσία του Παυλίδη από την εκδήλωση». Δλδ οι …μεν αποκαλύπτουν -σήμερα- σκάνδαλα που οι …δε προσπαθούν να κουκουλώσουν ή οι …δε κουκουλώνουν τα σκάνδαλα που αποκαλύπτουν οι …μεν; Αυτό το σενάριο έχει ξαναπαιχθεί με τους …μεν να εναλλάσσονται στο ρόλο με τους …δε και τούμπαλιν. Σενάριο παντός καιρού και εποχών!

  • «Ο κ. Κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το τελευταίο δυνατό «όπλο» που διαθέτει για τη συγκυρία. Θα καλέσει δημοσίως τον κ. Παυλίδη να υποβάλει την παραίτησή του για το καλό της παράταξης και της χώρας…»• άντε με το καλό να τελειώνουμε με αυτήν την παυλιδίωση που μας πλάκωσε. Γιατί όμως δεν το κάνει; Ε, γιατί; Μήπως για το κούνημα του δακτύλου;

  • «Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, είμαστε η ραχοκοκαλιά του κόμματος, εμείς αποτελούμε τη λεγόμενη βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ παλεύουν, τρέχουν, κουράζονται, κινδυνεύουν, παίζουν το κεφάλι τους, ματώνουν κάθε μέρα για να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, για να το μεγαλώσουν και για να…» καημός ενός αφισοκολλητή ...πρασινοφρουρού, ίσως. Και μέμφεται τους άλλους τους καπεταναίους που απολαμβάνουν τη "θέση" προσδοκώντας. Καημός μεγάλος...

Ουφ, κουράστηκα. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα μόνοι σας είτε αγοράζοντας την εφημερίδα είτε μέσα από την ηλεκτονική της έκδοση. Και συμπληρώστε τα δικά σας σχόλια. Καλό απόγευμα.


(*) Μπινελίκι:


1. Αισχρό βρίσιμο, που μόνο μπινές θα μπορούσε να εκφέρει...

2. Μεζεδάκια πικάντικα και μικρής ποσότητας συνήθως, που συνοδεύουν «σκληρά», «πατροπαράδοτα» οινοπνευματώδη (ούζο, τσίπουρο, κλπ).

3. Το γλυκό -συνήθως ανατολίτικης προέλευσης- που είναι τίγκα στο σιρόπι. Ένας τρώει, δύο παθαίνουν ζάχαρο. Είναι ό,τι πείς για χέσιμο.


Στον τίτλο, χρησιμοποιώ τον 2ο ορισμό. Τώρα αν εσείς θέλετε να τον αλλάξετε, no problem!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μένα και μόνο οι 2 Υποθέσεις Βατοπεδίου και Ζήμενς δείχνουν πολλά πράγματα:
Όπως έχω πει: "όταν ένα μοναστήρι-όσες και διασυνδέσεις να έχει- μπορεί διαχρονικά να "καβατζώνει" δημόσια διοίκηση, πολιτικούς και δικαιοσύνη, φαντάσου τι μπορεί να κάνει μια πολυεθνική που έχει πολύ μεγάλη δύναμη και όχι στο συμβολικό μόνο πεδίο.."
Και έρχεται και η Ζήμενς και το αποδεικνύει.
Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και διαχρονικές, για τις ποινικές, ούτε είμαι αρμόδιος, ούτε μπορώ με ότι κινείται στον τύπο να πω αυτός να πάει φυλακή.
Πολιτικά όμως έχω καταδικάσει ένα σύστημα, που δεν θέλει, ούτε προσπαθεί να ελέγξει χώρους και ανθρώπους που βρέθηκαν με δύναμη την οποία χρησιμοποιούν για να απομυζούν τον Λαό.
Σκέφτομαι ότι η διαχρονική χασούρα από τις μίζες της Ζήμενς συν την διαχρονική χασούρα από τα δώρα στο Βατοπέδι ξεπερνούν τα κάποια εκατομύρια ευρώ που προσπαθεί τώρα, εν όψει μείωσης του εθνικού χρέους, να μαζέψει το κράτος με πάγωμα μισθών, με άγρια έμμεση φορολογία και ξεχαρβάλωμα του κοινωνικού κράτους! ( Για πράδειγμα οι δάσκαλοι στα κρατικά ΙΕΚ πληρώνονται μετά 3 χρόνια, τι κίνητρο να έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Έχω μιλήσει για τα δεκάδες εκατομύρια χρέη του Κράτους προς τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των Ναρκωτικών. Όλα αυτά είναι και κερατιάτικα που κατέληξαν στον νεποτισμό..)
Δεν είμαι ρομαντικός, η διαφθορά πάντα θα ελλοχεύει, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με τα χέρια ψηλά και τα πόδια ανοιχτά!
Έχουμε φτάσει να θεωρούμε δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές αν δεν ενισχυθεί με επιχειρηματικά κεφάλαια, ή ακόμα ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στους "νταβατζήδες" γιατί θα το τελειώσουν με τους αργυρώνητους δημοσιογράφους. Άν ισχύει αυτό, γιατί τότε να μη σκεφτούν κάποιοι "κομματικοί κουμπάροι" να βάλουν πιο μέσα το χεράκι τους;

Side21 είπε...

Κι έρχεται η αδέκαστη
Ανεξάρτητη δικαιοσύνη
να βάλει τη βούλα της - το κερασάκι
για να ολοκληρωθεί η τραγωδία !!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΜΟΥ ...

nickpet είπε...

...Τι τρέχει με τον Βαλβέρδε και σε προκαλεί τον γέλωτα;;;;

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

χαρας το κουραγιο σου φιλε...
Τις καλημερες μου.

akrat είπε...

εγώ αγόρασα μετά από τρια χρόνια κυριακήτικη εφημερίδα πέρα της αυγής ριζου εποχής και πριν που παίρνω κάθε κυριακή αγόρασα δηλ μια του κιλού φυλλάδα...
είχα μείνει και από χάρτον...
κακό μελάνη βάζουν...
αφήνει υπολείματα...

Yannis Kapnidis είπε...

Μετά από αυτό το blog δεν αισθάνομαι μόνος... νόμισα ότι μόνο εγώ σκέφτομαι αυτά τα πράγματα διαβάζοντας τις εφημερίδες, αλλά ευτυχώς!

Να είσαι καλά! Καλή επιστροφή στην εργασία!

akrat είπε...

καλημέρα καλημέρα
δεν είμαι στην φάση των σχολιασμών...
νεξτ γιαρ...

phlou...flis είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙ: Τα είπες όλα, με συμπλήρωσες και με διόρθωσες. Θενκς

@Side21: και ...τυφλή (τρομάρα της)

@nickpet: ο Κόκκαλης...

phlou...flis είπε...

@exoaptonkyklo: να περνά η ώρα

@akrat: έχουν όμως σιντι και βιβλία!

@Hellenic Potion: είμαστε 2, είμαστε 3, είμαστε ....

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...