Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ακρίβεια! Ποια ακρίβεια; Δεν υπάρχει ακρίβεια...

Συλλαλητήρια κατά της ακρίβειας πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ελλάδα, αλλά και στις τελευταίες μέρες σ’ όλη την Ευρώπη. Ένα αντίστοιχο συλλαλητήριο έγινε και στην πόλη μου με τη ...μη συμμετοχή κόσμου. Μπορεί όλος ο κόσμος να φωνάζει για την ακρίβεια και την εκτόξευση των τιμών παντού στην αγορά, ωστόσο στη χθεσινή συγκέντρωση, ήταν οι …ίδιοι και οι ίδιοι που βλέ­πουμε κάθε φορά στις συγκεντρώσεις. Τώρα γιατί δεν υπήρξε μαζική συμμε­τοχή, από τη στιγμή που μας “καίει” όλους το θέμα; Ίσως κάποιοι δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν με τους διοργανωτές και την ιδεολογία αυτών; Καθόλου απίθα­νο. Είναι αυτοί που δε θέλουν να ...καπελώνονται. Τότε ίσως μια μαζικότερη προσπάθεια καταναλωτικών οργανώσεων και άλλων φορέων που είναι έξω και πέρα από κόμματα να έδινε την καλύτερη απάντηση. Ίσως η αδιαφορία; Το πιο πιθανό. Πάντως, την προηγούμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008, πάνω από 2.500 διαδηλωτές-οπαδοί της ΑΕΛ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να διακηρύξουν το αίτημά τους για άμεση έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης του νέου γηπέδου της ομάδας τους. Τελικά, είναι οι καιροί δύσκολοι για μαζικές …κινητοποιήσεις, είναι το γιουρο-πρωτάθλημα στη μέση, είναι η ζέστη, είναι η αδιαφορία, είναι η απολιτικοποίηση της κοινωνίας…. Κανείς δε μπορεί να απαντήσει ή είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί απάντηση.


Φωτογραφία από τη μαζική διαδήλωση των οπαδών της ΑΕΛ

Μια άλλη άποψη για το θέμα της ακρίβειας είναι πως …δεν υπάρχει ακρίβεια, ειδικά στον τόπο μας. Αυτό που υπάρχει είναι απάτη, κλεψιά, ληστεία, πλιάτσικο, αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία εκ μέρους των εταιρειών, των βιομηχανιών, των τραστ γενικότερα και κοροιδία αν όχι συγκάλυψη εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και των κυβερνούντων. Και πώς στοιχειοθετείται αυτή η άποψή; Ακριβό προϊόν σημαίνει πως η πρώτη ύλη είναι ακριβή, άρα και πουλιέται ακριβά. Εδώ όμως στην Ελλάδα, η πρώτη ύλη αγοράζεται από τις βιομηχανίες φτηνά, οι έμποροι αγοράζουν από τους αγρότες τα προϊόντα φτηνά –σε εξευτελιστικές τιμές. Το προϊόν εισάγεται φτηνά. Αλλά στον έλληνα καταναλωτή πουλιέται πανάκριβα. Ε, αυτό αν δεν είναι ληστεία, τότε τι είναι;

Ρωτήθηκαν εκπρόσωποι της πολυεθνικής Lidl εδώ στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν το ίδιο προϊόν Α της φίρμας σας να πουλιέται ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ότι σε μια άλλη χώρα και η απάντησή ήταν πως εδώ δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, άρα γιατί να πουλήσουμε φτηνότερα.

Και στο τέλος έρχεται καπάκι και η ΕΕ να συζητήσει για την ακρίβεια και αποφασίζει πως δεν μπορεί να λάβει συνολικά μέτρα αλλά παραπέμπει το θέμα στις κυβερνήσεις, να το αντιμετωπίσουν τοπικά. Λες και το πρόβλημα της ακρίβειας είναι τοπικό, κυβερνητικό (για την Ελλάδα ίσως αυτό να ισχύει).

Το παρακάτω σκίτσο είναι ...δανεισμένο από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ



ΥΓ. 'Οταν τελείωσα την παρούσα ανάρτηση, άκουσα από το ραδιόφωνο -που όπως είπαμε είναι μονίμως ανοικτό στην καλή ελληνική μουσική- ένα τραγούδι (μουσική/στίχοι) του Ακη Πάνου -απ' αυτά που δυστυχώς μείνανε στ' αζήτητα- με τίτλο "πές μου παππού", τους στίχους του οποίου αντιγράφω παρακάτω.
Πες μου Παππού
Πες μου παππού, πες μου παππού
Αυτός ο κόσμος πάει που
Και του δικού σου του σκοπού μάθε μου την αξία
Να σε συλλάβω δεν μπορώ μυαλό δεν έχω κοφτερό
Ήμουν κι έμεινα μωρό στην κυριολεξία

Πες μου γιαγιά, πες μου γιαγιά
Γιατί αν δεν έχουμε μαγιά ότι κι αν κάνουμε γιαγιά
Η ζύμη δεν φουσκώνει
Και πες μου σε παρακαλώ όταν τ' αλεύρι είναι καλό
Πως αβγαταίνει το κιλό και βγαίνουνε δυο τόνοι

Πες μου μπαμπά, πες μου μπαμπά
Τον κόσμο με τον αραμπά γιατί να τον ταράξεις
Τώρα δεν πιάνεται μπαμπά πετάει τρέχει κολυμπά
Μ' ένα λαχάνιασμα μπαμπά στις σκέψεις και στις πράξεις

Πες μου μαμά, πες μου μαμά
Γιατί όταν πάω σινεμά
Ενώ αλλάζω σινεμά το έργο δεν αλλάζει
Κι έρχεται ο άγριος μαμά για νταηλίκι ψήνει τον ήρεμο μαμά
Τον τρώει κι ησυχάζει

Πέστε μου όλοι σας καλέ
Πως κάνουνε στο κυριλέ τα πάντα οι μεγάλοι
Και τα στραβόμοιρα καλέ τα κρύβουν σε Γεντί-Κουλέ
Έτσι και κάψουν ναργιλέ και στρώσουνε κεφάλι
Θα καθαρίσουν τη ζωή και τούτη κι όποια άλλη


Τελικό συμπέρασμα; Παραμένουν αναπάντητα τα καίρια και διαχρονικά ερωτήματα που έθεσε ο Ακης Πάνου στο παραπάνω τραγούδι του. Μέχρι τότε το πολιτιοικονομικοινωνικό σύστημα θα βρίσκεται σε συνεχή κρίση.


:-) Καλό σας απόγευμα.

1 σχόλιο:

phlou...flis είπε...

Ενα σχετικό άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, εδώ. έρχεται να συμπληρώσει την ανάρτησή μου

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...