Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Πάσχα 2019 στη Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα) - Μέρος Α'


ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ – ΣΙΚΕΛΙΑ  - Μέρος Α'


Πρόλογος

Το φετινό Πάσχα (2019) αποφασίσαμε να το περάσουμε στη Magna Graecia  (Μεγάλη Ελλάδα), την επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία. Για το ταξίδι αυτό επιλέξαμε ένα τουριστικό γραφείο από τη Θεσσαλονίκη με αφετηρία το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Τι παρατηρήσαμε για την Ιταλία, τους Ιταλούς και τις συνηθειές τους

Το οδικό δίκτυο της Νότιας Ιταλίας (του νότου γενικότερα) και της Σικελίας, δεν είναι και το καλύτερο. Γίνονται πολλές προσπάθειες να βελτιωθεί αλλά καθυστερεί. Η οδική συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα στο Παλέρμο και την Κατάνια, πανομοιότυπη με την ελληνική.
Οι φάτσες γνώριμες, παντού νομίζαμε πως συναντούσαμε κι άλλους έλληνες∙απλά ήσαν ιταλοί. Αυτό το ιταλικό una faccia una razza ισχύει σε υπερθετικό βαθμό.
Δοκιμάσαμε την ιταλική κουζίνα που είναι απλή και αποτελείται από πολλά πιάτα. Στο φαγητό οι Ιταλοί ακολουθούν μία ...ιεροτελεστία. Το πρώτο πιάτο ακολουθεί το δεύτερο, έπεται τρίτο, το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο. Συνοδεύεται από ποικιλίες τυριών, για κάθε περίπτωση αλλά και κρασιών. Και φυσικά στο τέλος ακολουθεί ο espresso ή και ένα χωνευτικό αφέψημα, όπως είναι το λιμοντσέλο (limoncello).
Η πίτσα είναι απλή, λεπτή ζύμη με λίγα και απλά υλικά ως προσθήκη, σε μεγάλες ποικιλίες. Σερβίρεται ακόμη και με σαρδέλα (τη δοκιμάσαμε).
Ο καφές αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία, αλλά δεν τον πίνεις σε τραπεζάκι. Αντίθετα σερβίρεσαι όρθιος στο μπαρ και η τελετουργία κρατά λίγα λεπτά. Κατά βάση συνηθίζεται ο espresso αλλά και ο cappuccino. Με μια διαφορά, το δεύτερο ποτέ δεν τον πίνουν μετά το μεσημέρι.
Φυσικά, μη ξεχάσαμε το παγωτό, που σερβίρεται και σε gelateries αλλά και σε μπαρ (κατά τη διάρκεια της ημέρας). Φάγαμε πολύ παγωτό και δοκιμάσαμε πολλές γεύσεις.

Σπεσιαλιτέ της Σικελίας είναι τα αραντσίνι (arancini, που σημαίνει πορτοκαλάκια, λόγω του σφαιρικού σχήματος και του κίτρινου χρώματος), δηλαδή παναρισμένες κροκέτες ρυζιού με διάφορες γεμίσεις. Ένα τρως και χορταίνεις.



Δοκιμάσαμε και τα περίφημα cannoli, τις νόστιμες γλυκές φλογέρες με κρέμα από τυρί ρικότα.




Δε φοβηθήκαμε να κυκλοφορήσουμε τα βράδια. Η εποχή της μαφίας πέρασε ανεπιστρεπτί. Χρησιμοποιήσαμε το τραμ αλλά και το τρίτροχο ταξί∙αυτά στο Παλέρμο.
Οι Ιταλοί δεν ομιλούν την αγγλική, ούτε οι πινακίδες είναι γραμμένες και στην αγγλική. Μπορείς όμως εύκολα να κατανοήσεις. Μόνο σε ορισμένα εστιατόρια, gellateries υπάρχουν menu και στην αγγλική. Αλλιώς παραγγέλνεις και περιμένεις με έκπληξη τι θα σου σερβίρουν.

Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε, παπούτσι άνετο αθλητικό, καπέλο, ίσως και ομπρέλα, ρούχα ελαφρά (ανάλογα με τη χρονική περίοδο που θα πραγματοποιήσετε το ταξίδι), σακίδιο ώμου, νερό και κάποια σνακς.


...και το ταξίδι μόλις τώρα ξεκινά... 


1η ημέρα: Bari - Alberobello - Sternatia - Lecce



Το ταξίδι ξεκινά για τo Bari (ελλην. Βάρις ή Βάριον), πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας της Απουλίας (ιταλικά Puglia) στην Αδριατική θάλασσα. Μετά τα διαδικαστικά στο αεροδρόμιο Μπάρι Palese (BRI), ξεκινάμε την εκδρομή με επίσκεψη στο Alberobello, μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στην Απουλία. Το Αλμπερομπέλο είναι διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως “Τρούλοι” (ιταλ. Trulli) και γι’ αυτό η UNESCO το ανακήρυξε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στέγης από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά, με την ύπαρξη μια πέτρας-κλειδί, την οποίαν όταν αφαιρούσαν το κτίσμα κατέρρεε.





Ακολουθεί επίσκεψη-ξενάγηση στη Στερνατία (Sternatia) (0,5 ώρα απόσταση), ένα από τα 9 ελληνόφωνα χωριά της Γκρέτσια Σαλεντίνα (ιταλικά: Grecia Salentina), μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ιταλίας που βρίσκεται στη χερσόνησο Salento, το τακούνι της ιταλικής μπότας (il tacco dello stivale) η οποία χωρίζεται σε τρεις επαρχίες: Lecce, Brindisi, Taranto
Η περιοχή κατοικείται από τους Γκρίκο (Grico), έλληνες της κάτω Ιταλίας οι οποίοι θεωρούνται πως είναι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia), και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας), οι οποίοι μιλούν την ελληνική διάλεκτο των Γκραικάνικων ή Κατωιταλιτικών. Εκεί συναντήσαμε έλληνες-μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Chora-ma» (Χώρα μας) που φιλοξενείται σε ένα χώρο στο Palazzo Marchesale Granafei, οι οποίοι μας απήγγειλαν στα Γραικάνικα και αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το παλιό ελαιοτριβείο στο χωριό, λαξευμένο σε βράχο όπου στον υπόγειο χώρο του γίνεται η επεξεργασία της ελιάς και η παραγωγή λαδιού.



Στην πλατεία του χωριού



Στα στενά


Το ελαιοτριβείο


                                                                                                                                              

Στο Πολιτιστικό Κέντρο "Chora-Ma"


Ακολουθεί η επιστροφή στο Αλήσιον (σημερινό Lecce) και επίσκεψη στον καθεδρικό Ναό (Duomo) στην Piazza del Duomo και το ρωμαϊκό Αμφιθέατρο. Διανυκτέρευση στο Lecce.



Λεπτομέρεια στην Piazza del Duomo


Ρωμαϊκό αμφιθέατρο με τα Ανάκτορα του Sedile και το παλάτι ΙΝΑ (Istituto Nazionale delle Assicurazioni) στην πλατεία Sant'Oronzo στο Lecce, Απουλία, Ιταλία


Κήποι στο εξωτερικό του Castello που περικλείει το ιστορικό κέντρο





Στο ιστορικό κέντρο


To καμπαναριό του Καθεδρικού ναού στην Piazza del Duomo (Cattedrale dell'Assunzione della Virgine)


Ο Καθεδρικός ναός στην Piazza del Duomo (Cattedrale dell'Assunzione della Virgine)


Στο ιστορικό κέντρο



2η Ημέρα: Matera - Taranto - Cosenza




Η 2η μέρα ξεκινά με επίσκεψη στη Matera (την Ιταλική «Καππαδοκία»), μια Ιταλική πόλη της περιοχής Basilicata στην νότια Ιταλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Matera. Η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Matera απέκτησε διεθνή φήμη με την αρχαία πόλη «Sassi di Matera» (που σημαίνει "οι πέτρες-σπηλιές της Matera"), τρωγλοδυτικά σπίτια-σπηλιές μέσα στα βράχια τα οποία έχουν ιστορία από την προϊστορική περίοδο. Στην πόλη αυτή γυρίστηκαν πολλές ταινίες, μεταξύ αυτών και "Το πάθος του Χριστού" (“The Passion Of The Christ”) από τον Mel Gibson. Περιπλανηθήκαμε στην αρχαία πόλη ακολουθώντας τη σήμανση itinerario turistico και επισκεφθήκαμε και τον κεντρικό καθεδρικό ναό Matera (Il Duomo).


Εξώστης στην Piazza Vittorio Veneto με θέα την αρχαία πόλη «Sassi di Matera» - που σημαίνει «οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»


Η αρχαία πόλη «Sassi di Matera» - που σημαίνει «οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»


Η αρχαία πόλη «Sassi di Matera» - που σημαίνει «οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»


Η αρχαία πόλη «Sassi di Matera» - που σημαίνει «οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»


Η αρχαία πόλη «Sassi di Matera» - που σημαίνει «οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»


Matera Cathedral (Duomo e di Sant'Eustachio


Piazza Vittorio Veneto


Ακολουθεί η επίσκεψή μας στον Τάρα ή Τάραντα (σημερινό Taranto), τη μοναδική αποικία των Σπαρτιατών η οποία είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Ελληνικής αποικίας στις όχθες του ομώνυμου κόλπου. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία μικρή νησίδα, μέσω δύο διωρύγων, δεξιά της λιμνοθάλασσας του Mare Piccolo και αριστερά του Mare Grande. Ο Τάραντας είναι σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κύρια βάση του Ιταλικού ναυτικού. Στην είσοδο της πόλης μας …υποδέχτηκε το Castello Aragonese, διαβήκαμε τη γέφυρα και αφού περπατήσαμε για λίγο στην πόλη, κάναμε μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο ο οποίος ήταν σκεπασμένος από πυκνόφυτα δέντρα της οικογένειας των βελανιδιών. Μεσημέρι απολαύσαμε θαλασσινά. Πρώτο πιάτο διάφορα θαλασσινά (μύδια, όστρακα, μπακαλιάρο…), δεύτερο μακαρόνι πέννες με μύδια, τρίτο πιάτο γαρίδες και καλαμαράκια και επιδόρπιο σοκολατένιο σου. Όλα τα θαλασσινά είναι τοπικής παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες.….



Άποψη του Castello Aragonese στην είσοδο του νησιού



Άποψη του Castello Aragonese στην είσοδο του νησιού με τη γέφυρα που ενώνει Mare Piccolo και αριστερά του Mare Grande


Στην παραλιακή ζώνη με το Μνημείο για τους ναυτικούς (Monumento Al Marinaio d'Italia) στο βάθος


Στη Via Giakomo Matteotti


Στην Piazza Maria Immacolata


Lungomare Vittorio Emanuelle III


Μνημείο για τους ναυτικούς (Monumento Al Marinaio d'Italia)


Στο τέλος της κουραστικής όντως ημέρας -και λόγω χιλιομέτρων- καταλήγουμε για διανυκτέρευση στην Κωσταντία (σημερινή Cosenza, Κοσέντζα) της Καλαβρίας.


Τέλος Α' μέρους. Το ταξίδι συνεχίζεται......


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ti kala!
Ritsa

jf είπε...

Εύγε! αναμένουμε το μέρος β

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...