Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες

"Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!


Πληρώνουμε 30€ και 40€ για να δούμε μία θεατρική παράσταση που στο τέλος μπορεί να μετανιώσουμε γι’ αυτή μας την επιλογή. Τα καλοκαίρια, οι διάφοροι θίασοι του κέντρου, εκδράμουν εις τα επαρχίας για …αρπαχτές, παρουσιάζοντας τα έργα αλλά και τα «έργα» τους, σε φιλοθεάμον κοινό που, λόγω απόστασης, διψά… Υπάρχουν όμως και τα ΔΗ(μοτικά)ΠΕ(ριφερειακά)ΘΕ(ατρα) με αξιολογότατη δραστηριότητα. Ένα από αυτά είναι και το Θεσσαλικό Θέατρο (έτος ίδρυσης 1975) με πλουσιότατη και την πλέον θάλεγα, αξιολογότατη δράση.

Πέραν, όμως, των επαγγελματικών αυτών περιπτώσεων, πολλοί ερασιτεχνικοί θίασοι, ομάδες αλλά και σχολικές θεατρικές ομάδες, παράγουν πλούσιο αλλά και πρώτης ποιότητας έργο. Για παράδειγμα θα αναφέρω τη θεατρική ομάδα του 2ου γενικού λυκείου Λάρισας, το έργο της οποίας είναι πανθομολογουμένως αξιόλογο και πλούσιο. Έτσι, το Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2011, βρέθηκα στο Συκούριο Λάρισας, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου, για να παρακολουθήσω, μαζί με πλήθος άλλους, το Μουσικό Δράμα "1821, Η Επανάσταση της Κύπρου", ένα έργο βασισμένο στο ποίημα του Εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, "Η 9η Ιουλίου του 1821". Όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα, συμμετείχε πλειάδα αξιόλογων ανθρώπων αλλά και απλών ανθρώπων, νέων της περιοχής, οι οποίοι καίτοι ερασιτέχνες, απέδωσαν το έργο με μεγάλο επαγγελματισμό. Συμμετείχαν: η θεατρική ομάδα Συκουρίου, Η Συμφωνική ορχήστρα Νέων Μουσικής Σχολής Δήμου Συκουρίου (νυν Τεμπών), η Μικτή Χορωδία Συκουρίου, η Σχολή Κλασσικού Μπαλέτου Συκουρίου. Φιλική συμμετοχή είχε και η μέτζο σοπράνο Δώρα Μπάκα που κατάγεται από το Συκούριο, η οποία έχει κάνει διεθνή καριέρα, ενώ η σκηνοθεσία και κινησιολογία έγινε από το συκουριώτη σκηνοθέτη και εκπρόσωπο των ελλήνων Σκηνοθετών στην ΕΕ, τον Αστέριο Γερογιάννη. Η μελοποίηση, η μεταφορά του ποιήματος σε θεατρικό έργο και η απόδοσή του στη νεοελληνική γλώσσα. Έγινε από τον κύπριο μουσικοσυνθέτη και Δ/ντή της Μουσικής Σχολής Συκουρίου, κο Μιχάλη Ηλή.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζω, φυσικά δεν μπορούν να αποδώσουν το έργο, απλά είναι μια μόνο αποτύπωση της εξαιρετικής βραδιάς την οποίαν απολαύσαμε. Σκοπός του έργου ήταν να αποδοθεί στο κοινό μία παράσταση που θα καταγράψει ένα αληθινό, ιστορικό γεγονός και θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να έχουν καλύτερη γνώση για το παρελθόν. Μέσα από την παράσταση το κοινό είδε ένα θεατρικό μελόδραμα που είχε μουσική, άριες, χοριαδικά και χορευτικά που μας γέμισαν ως θεατές και μας ξύπνησαν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις. Η αίθουσα του σχολείου αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που παρακολούθησε την παράσταση δίνοντας απλόχερα το πιο θερμό του χειροκρότημα σε όλους τους συντελεστές


























Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...