Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κυπριακό-περιουσιακό και λίγη …φαντασία

Χρόνια τώρα πιστεύω –και μάλλον επιβεβαιώνομαι- πως το πιο καυτό σημείο για την όποια επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι το κεφάλαιο που αφορά στο εδαφικό και το περιουσιακό. Όλα τα άλλα μπορούν να λυθούν ή «λυθούν». Από το πόσοι έποικοι θα παραμείνουν μέχρι και τον ποιος θα κυβερνά. Στο πιο πάνω θέμα έχουν …κολλήσει οι επιτροπές. Οι τουρκοκυπριακοί πλευρά φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διάφορες προτάσεις. Μία από αυτές αναφέρεται για δημιουργία εταιρείας ανάπτυξης και την αποκατάστασης των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.
Προτείνεται δλδ η δημιουργία εταιρείας αστικής ανάπτυξης, το κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές και μέσω αυτής θα αξιοποιούνται οι περιουσίες και τα λεφτά θα δίνονται σε αποζημιώσεις προς Ε/κ που έχουν περιουσίες στο κατεχόμενο τμήμα και δεν θα επιστρέψουν.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέδειξε πως δεν αποδέχεται πως ιδιοκτήτης των τ/κ περιουσιών είναι το ψευδοκράτος, το οποίο δεν έχει την αρμοδιότητα να τις διαχειρισθεί όπως θέλει. Μια τέτοια εξέλιξη παραπέμπει ουσιαστικά στην αναγνώριση των πράξεων, που έγιναν από το κατοχικό καθεστώς μετά την εισβολή και βίαιη εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων. Τότε, για να εξασφαλίσουν οι Τ/κ περιουσίες Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές υπέγραφαν έγγραφο με το οποίο εκχωρούσαν τις δικές τους που είχαν αφήσει, στο ψευδοκράτος, που αποκτούσε ρόλο «ιδιοκτήτη». Αυτή η θέση παραπέμπει, επίσης, στην τουρκική λογική για ανταλλαγή περιουσιών.
Αν μη τι άλλο, οι τ/κ έχουν φαντασία και δαιμόνιο.


κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία

5 σχόλια:

Yannis Kapnidis είπε...

Νομίζω ότι το θέμα έχει γίνει τόσο περίπλοκο που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να το κατανοήσει και να έχει άποψη αν δεν το έχει πρώτα ψάξει πολύ. Κι εγώ ανήκω στην κατηγορία αυτών που πλέον δεν καταλαβαίνουν πως γίνεται κάτι που έχει λογική λύση να μην μπορεί να λυθεί. Η λύση που βλέπω εγώ είναι η επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους και αποζημίωση των εποίκων από το δικό τους ψευδοκαθεστώς. Αλλά μάλλον ονειρεύομαι πάλι...

akrat είπε...

καλημέρα φίλε

δεν θα πω πολλά...

θα πω πχ οι λεγόμενοι σλαυομακεδόνες μετά τον εμφύλιο δεν τα έχασαν όλα?
δεν θέλουν δαύτοι από καναδά αυστραλία να ξαναπάν στα σπιτια τους??

δίκαιο θα μου πεις...

για μένα δίκαιο άδικο ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΗΞΕ...

είμαι λίγο σαφής??

phlou...flis είπε...

@Hellenic Potion: αυτό ΘΑ έπρεπε να γίνει

@akrat: σαφής ναι, αλλά δες και την άποψη του Hellenic Potion

@Nickpet: μη με κρατάς σε αγωνία. πες

KitsosMitsos είπε...

Χλωμό, πολύ χλωμό...

phlou...flis είπε...

@kitsos: μαύρο μήπως;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...