Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Με αφορμή την παραίτηση της κας Γκερέκου

Κάποτε όλοι μα όλοι μας ζητούσαμε κάποια στιγμή να δούμε παραίτηση υπουργού για λόγους ευθιξίας. Το ζητούσαμε επιμόνως και δε θυμάμαι ποτέ αν το είδαμε να εφαρμόζεται. Ή τουλάχιστον, για να είμαι και ειλικρινής, υπήρξαν «παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας» οι οποίες δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Χτες λοιπόν, υπήρξε μια τέτοια παραίτηση, αυτή της κας Γκερέκου, για χρέη του κου Βοσκόπουλου. Τα ερωτηματικά που μου γεννώνται πολλά. 
Τώρα που έχουμε μια τέτοια παραίτηση, γιατί έχουμε ενδοιασμούς; Πολλοί αναρωτιόνται αν έπρεπε να παραιτηθεί ή όχι; Παραιτήθηκε αυτοβούλως ή υποχρεώθηκε σε παραίτηση; Πρέπει μια γυναίκα να «χρεώνεται» …χρέη του συζύγου της; Έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει δεκτή την απόφαση παραίτησης; Γιατί καθυστέρησε να γίνει αποδεκτή η παραίτηση; Για μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα μιλά η ΝΔ και καθυστερημένη την κίνηση του Πρωθυπουργού.

Σ’ αυτά τα ερωτήματα δε ξέρω αν υπάρχει απάντηση. Ούτε και είμαι σίγουρος αν θα στεναχωρηθώ που παραιτήθηκε η συγκεκριμένη. Μπορεί να έκανε άριστα τη δουλειά η οποία της ανετέθη, αλλά το θέμα είναι άλλο. Ήταν το timing της υπόθεσης, ήταν η ιδιότητα της ίδιας, μπορεί να ήταν και άλλα στη μέση. Εμένα με ενοχλεί αφάνταστα  η αντίδραση του κράτους και των εισπρακτικών του μηχανισμών. Πως είναι δυνατόν ένα κράτος να βγάζει σε πλειστηριασμό ένα σπίτι διότι ο ιδιοκτήτης του χρωστά λίγα χιλιάρικα στην εφορία ή στο ΙΚΑ ή γενικότερα στο κράτος, ενώ όταν κάποιοι χρωστάνε κάποια εκατομμύρια να τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης. Άκουσα μάλιστα ότι τέτοιες μεγάλες υποθέσεις φοροφυγάδων υπάρχουν πολλές. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι φοροδιαφεύγοντες πληρώνουν ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους –ή «χρέους» κατά τους ίδιους- και στη συνέχεια καταφεύγουν σε φορολογικά δικαστήρια. Κερδίζουν χρόνο και …παλεύουν δικαστικά. Μπορεί να φορτώνονται με τόκους υπερημερίας αλλά κερδίζουν χρόνο, προσδοκώντας ρύθμιση χρεών. Φοροφυγάδες καταγεγραμμένοι επίσημα στα κατάστιχα της εφορίας αλλά το κράτος να νιώθει αδύναμο. Εκτός κι αν υποθέσουμε πως οι νομικές …ρυθμίσεις έγιναν ακριβώς για να φοροδιαφεύγουν αυτοί. Λέγεται πως αν μπορούσαν οι μηχανισμοί του κράτους να μαζέψουν τα διαφυγόντα φορο..κέρδη, κανένα ΔΝΤ δε θα είχαμε ανάγκη.
Με ενοχλεί όμως και η υποκρισία των υπολοίπων ημών. Παραιτήθη η εν λόγω υφυπουργός και δηλητηριώδη βέλη πέφτουν από παντού. Η αντιπολίτευση νιώθει υποχρεωμένη να εκδώσει ανακοίνωση καταγγελίας∙ λες και αν δεν το κάνει δε θα νιώθει πως …παίζει σωστά το ρόλο της. Τα ΜΜΕ και οι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι σχολιάζουν, επικρίνουν, χρωματίζουν και εμπλουτίζουν με «νέα» ρεπορτάζ για να καλύψουν «σφαιρικά» το γεγονός.
Αναρωτιέμαι επίσης, όταν χρωστάς τόοοοσα πολλά στην εφορία, πόσο εισόδημα τελικά έχεις και πόσα δηλώνεις; Πόσο τελικά είναι αυτό το …νυχτοκάματο και αν όντως είναι πολύ μεγάλο, τότε και όλοι οι άλλοι …νυχτοκαματιάρηδες θα πρέπει να τύχουν τέτοιας έρευνας και πολύ εξονυχιστικής. Μήπως όμως κι εμείς θα πρέπει να πράξουμε κάτι; Όταν πάμε σ’ όλους αυτούς τους νυχτοκαματιάρηδες για να γλεντήσουμε και να διώξουμε τα αχ και τα βαχ μας, να ξέρουμε ότι τους κάνουμε ακόμη πιο πλούσιους και ακόμη πιο φοροφυγάδες. Ας κάνουμε κι εμείς λίγο κράτει, ας αλλάξουμε και κάποιες κακές συνήθειες.τουλάχιστον ας …διεκδικούμε την απόδειξη για όσα πληρώνουμε.
Η υφυπουργός πολιτισμού παραιτήθηκε, καλώς ή κακώς. Μακάρι σε κάθε ανάλογη περίπτωση να υπάρχει και η ανάλογη αντίδραση. Αυτό να είναι ο κα΄νόνας και όχι η αξαίρεση. Αυτό, φαντάζομαι, λέγεται πολιτικός πολιτισμός. Αλλά ποιοι θα τον εφαρμόσουν; Ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος μπας και δούμε νέα ήθη. Φυσικά, θα πρέπι να συνοδευτεί με αλλαγή της κοινωνικής αντίληψης και των ηθών.
Για λόγους ευθιξίας, τελειώνω αυτή την ανάρτηση. Όχι, δεν παραιτούμαι, δεν έκανα δα και κάτι κακό. Καλή σας νύχτα

ΥΓ. Να θυμηθούμε πως είναι η δεύτερη παραίτηση υφυπουργού από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο διάστημα των 7 μηνών που μετρά στη διακυβέρνηση της χώρας. Προηγήθηκε η παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια με την κατηγορία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, όταν έγινε γνωστό ότι το γραφείο του είχε ζητήσει «εξυπηρετήσεις» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

4 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου και δικαιολογημένα τα ερωτήματά σου, νοουμένου ότι ζούμε σε μια κοινωνία με υψηλό επίπεδο δημοκρατικού δημόσιου βίου...

stalamatia είπε...

Εγώ Φλούφλη έχω μιαν άλλη απορία ,γιατί η κυρία Γκερέκου δέχτηκε αυτή τη θέση όταν της τη πρόσφερε ο πρωθυπουργός; Αφού ήξερε τα του συζύγου της,δεν ήξερε ότι άμα γίνουν γνωστά θα πρέπει να παραιτηθεί για να δίξει ευθιξία;.Επρεπε να παραιτηθεί πριν αναλάβει τη θέση.Αλλά είναι γλυκιά η άτιμη η εξουσία.

Side21 είπε...

Μέσα σε 7 μήνες ...
και μόνο 2 παραιτήσεις !!!
Η ευθυξία φαίνεται πως είναι ...
είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας !!!

phlou...flis είπε...

@Phivos: ζούμε αλλά δεν πράττουμε τα ανάλογα

@stalamatia: μάλλον δίκιο έχεις. Ένας άλλος υπουργός αναρωτήθηκε μήπως πρέπει ν' ανοίξουν τα ντουλάπια να ερευνήσουν για ...σκελετούς.

@Side21: μεταξύ άλλων.

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...