Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

«Εικόνες της πόλης» και «Πορεία»

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ένα εικαστικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Έγιναν τα εγκαίνια ενός εικαστικού έργου, ενός γλυπτού έργου (σιδηροκατασκευή μεγάλων διαστάσεων, 40 m), δημιουργία δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών, του Λάζαρου Μαράβα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης με θέμα «Εικόνες της πόλης» και του Αντώνη Καρακωνσταντάκη, ψηφοθέτη–δάσκαλου στο Τμήμα Ψηφιδωτού του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης με θέμα «Πορεία».


"Πορεία"
"Εικόνες της πόλης"

Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο κτίριο στην πόλη της Λάρισας -στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής, κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου- και είναι μια πρόκληση και μία πρόταση για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς της πόλης, οι οποίοι δημιουργούν την αισθητική της και είναι ουσιαστικά μια προτροπή προς φορείς, πολίτες και καλλιτέχνες, να ομορφαίνουν μελλοντικά το πρόσωπό της.
Με το έργο αυτό, οι εμπνευστές και οι καλλιτέχνες θέλησαν να προκαλέσουν θετικά τους Λαρισαίους, τους περαστικούς, την πλατεία να στηρίξει το έργο και να μην αφήσει την πρόσοψη στην τύχη που είχε μέχρι πρόσφατα. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε ταλαιπωρήθηκε αρκετό καιρό από τις καταλήψεις η δε πρόσοψή του ήταν καλυμμένη από μουτζούρες και γκράφιτι.


Πηγή: stohasths


Πηγή: ALTERNATIVE MEDIA


Η πρόσοψη του κτιρίου, μετά την παρέμβαση αυτή, έχει μεταμορφωθεί (τουλάχιστον …μέχρι σήμερα). Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ιστορικά πανεπιστήμια του κόσμου είναι ‘φορτισμένα’, μεταξύ άλλων με έργα τέχνης. Γιατί όχι και το συγκεκριμένο κτίριο. Προς αυτό αποβλέπει και η παρέμβαση αυτή.

Η εικαστική αυτή δημιουργία, είναι μία πρόκληση στους άρχοντες της πόλης να ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στα πολλά ‘ορφανά’ δημόσια κτίρια της πόλης καθώς και στους καλλιτέχνες, να ανταποκριθούν και να πλαισιώσουν αυτή την κίνηση και να δημιουργήσουν μια πόλη με πολύ χρώμα και ανεπτυγμένη αισθητική.
Γνωρίζουμε ήδη δύο τέτοιες παρόμοιες κινήσεις. Καλλιτέχνες «γκράφιτι» ζωγράφισαν την πρόσοψη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με πρωτότυπα σχέδια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της της διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ενώ ο δήμος Καρδίτσας παραχώρησε το χώρο του 4ου Λυκείου της πόλης στη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών της ομάδας Carpe Diem η οποία συνέλαβε και εκκίνησε το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτήρια ανά την Ελλάδα»... Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρέμβαση στο κτίριο της ιατρικής Σχολής Λάρισας, ήταν μία την ιδέα του προέδρου του Ιατρικού Τμήματος και του πρόεδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία υιοθετήθηκε και από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Οι καλλιτέχνες
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ο Βαγγέλης Γερμανός, "έντυσαν" μουσικά την εκδήλωση και την παρέμβαση, με μια συναυλία την οποίαν έδωσαν στο χώρο μπροστά από το κτίριο, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Αρκετοί λαρισαίαοι την παρακολούθησαν και είχαν την ευκαρία να ακούσουν τους μελωδικούς αλλά και σατιρικούς στίχους των δύο καλλιτεχνών.


Αρκετός κόσμος παρακολούθησε τη μουσική εκδήλωση

Περισσότερα: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, εφημερίδα CosmosLarissa, enet

3 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Όμορφες, ωραίες εικόνες της πόλης!

akrat είπε...

ωραιότατα
τυχεροί που μένετε εκτός αθηνών...

phlou...flis είπε...

@Phive αρκεί κανείς να τις εντοπίζει

@akrat: μπααα, εσείς πάτε καλύτερα;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...