Για πολλά χρόνια επισκέπτομαι μια γωνιά της Λάρισας, λίγο έξω από το κέντρο, μέσα σε πράσινο -κυρίως με πανύψηλα κυπαρίσσια- στα δεξιά της Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης∙το Αισθητικόν Άλσος Λάρισας. Μια από τις σημαντικότερες οάσεις πρασίνου της πόλης που φιλοξενεί αναψυκτήριο, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο. Το 2001 είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, η μεγάλη παγωνιά ήταν καταστροφική και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πρασίνου -καθώς και όλης της πόλης. Έκτοτε, πέρασαν κάποια χρόνια μέχρις ότου η δημοτική αρχή να δραστηριοποιηθεί και να φροντίσει την αντικατάσταση των καμένων κυπαρισσιών με καναδέζικους -μάλλον- πλάτανους και τοποθέτηση γρασιδιού στο μπροστινό μέρος του άλσους.
πριν την καταστροφή των δέντρων
μετά την καταστροφή των δέντρων
κάτοψη του αισθητικού άλσους από το Google Earth
Η διάνοιξη της νέας κοίτης του Πηνειού, δημιούργησε «προβληματάκια» στο άλσος, αφού «κατέφαγε» κάποια τετραγωνικά εδάφους και κατακόπηκαν δέντρα στην όχθη.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν η «μετακίνηση» του παρακείμενου λούνα παρκ προς το εσωτερικό του άλσους, σε σημείο να πλησιάζει το χώρο του αναψυκτηρίου. Το λούνα παρκ, αποτελεί ένα …λεκέ μέσα στο άλσος, ρυπαίνει το άλσος αισθητικά και όχι μόνο -και δημιουργεί ηχορύπανση με τις αμφίβολης ποιότητας μουσικές επιλογές των ανθρώπων του.
Το γήπεδο καλαθοσφαίρισης που υπήρχε σε μία γωνία, παρέμεινε εγκαταλελειμμένο. Δημιουργήθηκε ένα τσιμεντένιος χώρος με κοίλα και καμπύλες για άθληση των νέων της πόλης με εκείνα τα μικρά ποδηλατάκια ή τα πατίνια. Το αναψυκτήριο επεκτάθηκε, ευτυχώς με ξύλινες και σχετικά καλά προσεγμένες κατασκευές, οι δύο παιδικές χαρές είναι μισοπαρατημένες. Κάποτε είχαν πολλές ξύλινες κατασκευές, οι οποίες καταστρέφονταν -φαντάζομαι η ποιότητα των ξύλων που προέκυπταν από το κλάδεμα των υφιστάμενων δέντρων, ευθύνεται γι αυτό. Το ξύλινο μικρό θεατράκι καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε με τσιμεντένιο. Δυστυχώς δε χρησιμοποιείται ή τουλάχιστον δε θυμάμαι ποτέ να είχε χρησιμοποιηθεί.
Ο μπροστινός χώρος του άλσους -ο οποίος είναι εμφανής από τους οδηγούς της Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, είναι προσεγμένος, για λόγους ευνόητους. Ο υπόλοιπος χώρος, φαίνεται επιμελώς εγκαταλελειμμένος. Παρόλα αυτά, το αισθητικό άλσος, με τα πεύκα και άλλα δέντρα, αποτελεί έναν φυσικό ζωντανό πνεύμονα στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης. Παιδική χαρά, αναψυκτήριo, ανοιχτοί χώροι με άπλα και ποδηλατόδρομοι , δρόμοι περιπάτου, μονοπάτια και υπαίθριο θεατράκι, -στοιχεία σπάνια σε μια μεγαλούπολη. Δυστυχώς, οι λαρισαίοι δεν τον τιμούν δεόντως, προτιμούν το κέντρο, την κίνηση, την πολυκοσμία. Και όσοι το χρησιμοποιούν, πρέπει να πάνε …καβάλα στα οχήματά τους, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα -τα οποία δυστυχώς …παρκάρουν δίπλα από τα τραπεζάκια ή τα παγκάκια τους, δίπλα από κει που επέλεξαν να καθίσουν.
Η είσοδος των οχημάτων
το ξύλινο σπιτάκι για τους εργάτες
ο χώρος ο οποίος καταστράφηκε και δεντροφυτεύτηκε
τα νέα δέντρα που αντικατέστησαν τα κατεστραμένα
Η κεντρική είσοδος πεζών-επισκεπτών από την Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης
Η ..πρόσοψη του άλσους
ο χώρος του αναψυκτηρίου με το συντριβάνι
το πίσω μέρος με ...μπόλικο χορτάρι αλλά και πλούσια βλάστηση
τα πανύψηλα κυπαρίσσια που αφθονούσαν κάποτε στο χώρο
ξύλινη βρύση
ο παιδότοπος
και ένα ζευγαράκι ανέμελο στις όχθες του Πηνειού
Η εγκατάλειψη αρχίζει και συνεχίζετε στο πίσω μέρος
Το Άλσος, έχει σαν νότιο όριο τη νέα κοίτη του Πηνειού
Ως νέοι cowboyδες, παρκάρουμε τα σύγχρονα ...άλογά μας, δίπλα, δεμένα στα δέντρα
Σας άρεσε, φαντάζομαι το Αισθητικόν Άλσος της Λάρισας, δίπλα στη νέα κοίτη του Πηνειού, βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες. Αναρωτηθήκατε άραγε, τί υπήρχε παλαιότερα σ' αυτό το χώρο; Ε λοιπόν, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως ο χώρος στον οποίο δημιουργήθηκε το Αισθητικό Άλσος, είναι ο παλιός σκουπιδότοπος της Λάρισας, η πρώτη χωματερή, τουλάχιστον μέχρι το ‘40-’50. Στη συνέχεια, τα σκουπίδια της πόλης «μεταφέρθηκαν» σε παρακείμενο χώρο, κατά μήκος αγροτικού δρόμου στην περιοχή Κιόσκι. Τον παλιό σκουπιδότοπο, νυν Αισθητικό Άλσος, τον χωρίζει από το νεότερο η Ε.Ο. Λαρίσης-Κοζάνης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από το Google Earth.
Τα σκουπίδια τοποθετούνταν κατά μήκος του αγροτικού δρόμου σε λόφους, ως ανάχωμα. Γύρω στο ’80 και κάτι, και αυτός ο χώρος εγκαταλήφθηκε, αφού έγιναν έργα αποκατάστασης, που ευτυχώς απέδωσαν. Τα σκουπίδια αυτά καλύφθηκαν από χώμα, σε πολλά σημεία περιφράκτηκαν για προστασία. Φυσικά και σήμερα κάποιοι ασυνείδητοι, αφήνουν σακούλες γεμάτες κυρίως με οικοδομικά υλικά. Περπατήσαμε αυτό το …ανάχωμα σκουπιδιών κατά μήκος, υπολογίσαμε δε ότι εκτείνεται πέραν των 3,5 χλμ.
Το συνολικό μήκος τους αναχώματος, σημειώνεται με κόκκινες κουκίδες
Τα σκουπίδια τοποθετούνταν κατά μήκος του αγροτικού δρόμου σε λόφους, ως ανάχωμα. Γύρω στο ’80 και κάτι, και αυτός ο χώρος εγκαταλήφθηκε, αφού έγιναν έργα αποκατάστασης, που ευτυχώς απέδωσαν. Τα σκουπίδια αυτά καλύφθηκαν από χώμα, σε πολλά σημεία περιφράκτηκαν για προστασία. Φυσικά και σήμερα κάποιοι ασυνείδητοι, αφήνουν σακούλες γεμάτες κυρίως με οικοδομικά υλικά. Περπατήσαμε αυτό το …ανάχωμα σκουπιδιών κατά μήκος, υπολογίσαμε δε ότι εκτείνεται πέραν των 3,5 χλμ.
βαδίζοντας κυριολεκτικά πάνω από τα σκουπίδια
Μέρος του αναχώματος
Αριστερά του αναχώματος υπάρχει καλλιεργήσιμη γη
Φωτογράφισα εκεί στην περιοχή μια άγνωστη για μένα καλλιέργεια
Σήμερα, τα σκουπίδια της περιοχής μεταφέρονται σε σύγχρονο ΧΥΤΑ και την τελευταία 2ετία, εφαρμόζεται οργανωμένα και πρόγραμμα ανακύκλησης σκουπιδιών. Σίγουρα αυτό που απέμεινε τελικά από την παλιά χωματερή είναι το -κυριολεκτικά- Αισθητικόν Άλσος αλλά και δίπλα η νεώτερη, το "ανάχωμα" σκουπιδιών που ελπίζουμε πως κάποτε και αυτό θα καλυφθεί με βλάστηση. Σίγουρα δε θα γίνει ένα νέο Αισθητικό Άλσος, αλλά τουλάχιστον ένας πνεύμονας πρασίνου. Να σημειωθεί πως δίπλα σ' αυτόν το ανάχωμα, έχουν κτιστεί εδώ και μια 10ετία, εργατικές κατοικίες στις οποίες ζει πλήθος κόσμου.
Τελικά, ακόμη και ένας σκουπιδότοπος, μπορεί να ...καταντήσει ωφέλιμος για την πόλη και τους πολίτες. Αρκεί να υπάρχουν εμπνευσμένοι τοπικοί άρχοντες, αλλά και πολίτες να τον προσέχουν, να το νιάζονται και να το αξιοποιούν.
ΥΓ. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από το διαδύκτιο
ΥΓ. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από το διαδύκτιο
3 σχόλια:
θυμαμαι εντομα οταν ημασταν μικρα πως αν το ρεπό του μπαμπά επεφτε Σαββατο ή Κυριακή πηγαίναμε στο Άλσος! Τι όμορφα!!! ατελείωτες ωρες οικογενειακού παιχνιδιού κ διασκεδασης.
Οταν ηρθε η καταστραφη απο εκεινον το χειμωνα του '01 πολύ μας έλειψε. Άργησε να "συνελθει" ή μαλλον να το "συνεφέρουν".
Μετά μεγαλώσαμε και δεν πηγαίναμε. Τώρα πια κι από το λύκειο ακόμη οι φήμες που κυκλοροφούν για τους μοναχικους δρομους του Αλσους δεν ειναι οι καλυτερες..!
πολυ πολυ κριμά. Εχω τουλαχιστον 10 χρονια να πάω! Και απο ο,τι βλεπω δεν εχει γινει καποια προσπαθεια να ειναι οπως πρωτα ή καλυτερα...
@Αλσ: ευκαιρία να πάμε, να το ξαναζωντανέψουμε
Μετά από πολλά χρόνια απουσίας μου από την πόλη, βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ το αισθητικό άλσος με ομάδα ποδηλατών φιλοξενούμενων στην πόλη μας. Δεν μπορώ να περιγράψω την ντροπή που αισθάνθηκα έναντι αυτών των παιδιών-ποδηλατών και την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει το άλσος. Έχουν κατακοπεί τα δέντρα και περιέλθει το άλσος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απορώ αλήθεια πως δεν έχει γίνει και καταφύγιο για διάφορες ''υπόγειες'' συνδιαλλαγές. Οι ευθύνες ανήκουν μόνο στο δήμο της Λάρισας και θα περιμένω εξήηση από τον πρώτο άρχοντα της πόλης. Νομίζω ότι η δημιουργία εθελοντικών ομάδων είναι πέρα για πέρα απαραίτητη για την διάσωση αυτού του χώρου πρασίνου μιας και ο Δήμος φαίνεται να έχει εγκαταλείψη οποιοδήποτε προσπάθεια
Κωνσταντίνος
Δημοσίευση σχολίου